Merhabalar,

yakın bir arkadasım kolejde öğretmen. 9 senedir çalışıyor. Okul her sene sözleşme yeniliyor. Bununla birlikte bu sene yayınlanan sözleşmede garip garip maddeler var. ( çalışma saatlerinin artması, cumartesi- pazar günleri gelme durumları vs vs ) Bütün öğretmenler dogal olarak endişelerinden ve korkularından dolayı bu sözleşmeye imza atacaklarını soyledi. Arkadaşım bu imzayı atmaması durumunda tazminatını yakmıs olur mu ayrıca ne gibi durumlarla karsı karsıya kalabilir ?


 

Normal şartlarda çalışanın sözleşmeyi yenilemeyi reddetmesi istifa anlamına gelir ve kıdem+ihbar tazminatı alamaz.

ancak 4857 sayılı iş kanunun 24. maddesine göre çalışan haklı nedenle şözleşmeyi yenilememişse tazminat alabilir. durumun haklı nedene dayanıp dayanmadığı ise çoğunlukla hakimin takdirine bırakılmıştır.

okul tabi ki tazminat ödemeye yanaşmayacaktır. dava açıp yeni sözleşmedeki maddeleri gerekçe olarak sunarsanız haklı görülebilirsiniz. davayı kazanamama ve masrafları ödeme riskini de göze almak gerekir.

lancelot du lac

Bahsettiğiniz değişiklikler esaslı, feshederseniz kıdem tazminatı hak kazanırsınız

fistikthecat

sözleşme imzalanmaması durumunda işten çıkışını verirler. işten çıkış kodu sürenin sona ermesi şeklinde olursa tazminatlarını alır. eğer istifa olarak verilirse haklı olarak istifa ettiğinizi ispat ederseniz tazminatınızı alırsınız. tabi bu haklılık size göre olan bir haklılık değil iş hukukuna göre bir haklılık. bir avukata danışmanızda fayda var

paintov

hukukçu değilim ama mevcut iş anlaşmasında işveren tarafından büyük değişiklikler yapılmasının mobbing'e gireceği ve çalışanın bunları kabul etmemesi durumunda, işverenin çalışanın işine son verdiğini düşünmek gerekir bence. okul yönetimi bunu doğrudan kabul etmeyecektir ancak mahkeme bu yönde karar verecektir.

co2s2
1

mobil görünümden çık