Arkadaş grubunda savaşları, yangınları, ölümleri falan konuşurken ben biraz ruhsuz davrandım, tepki çekti. Tüm bunların evrenin işleyişinin içinde olduğunu, kötülüğü kabul ediyorsak; dolaylı dolaysız tüm afetleri, ölümleri, terörü de kabul etmemiz lazım çünkü dengenin bir şekilde sağlanması gerekiyor, doğada diğer canlılar arasında da böyle işliyor süreç dedim.

Fakat terör ile evrendeki kaosun ne alakası var dediler. Derdimi anlatamadım.

Virüsler, mantarlar kendilerine hizmet eden şeyleri yapıyor ve bizim düzgün dediğimiz işleyişi sekteye uğratıyorlar onda sorun yok da birileri savaş çıkartınca, teröre başvurunca mı şaşırıyorsunuz anlamıyorum. Bu arada bunları övmüyorum, savunmuyorum. Sadece yaşamın içinde kendiliğinden var oluyor demek istiyorum.

Yanlış mı düşünüyorum acaba? Her an bir doğal afete, teröre maruz kalabileceğimi bilerek yaşıyorum ben şahsen.

 

yoo haklisin hepsi sistemin parcasi. hayvanlar aleminde teror, siddet, cinayet, tecavuz, hepsi var. nufuz alanini genisletmek icin rakip surulere saldirip cocuklari parcalama vs. her sey var yani.

insanlar bu dinamiklere teslim olmali mi o ayri bir tartismanin konusu tabii.

robokot

ben insanlığın işime gelince uygarlık düzeninin konforuna yaslanayım işime gelince dünya yaşam döngüsü böyle demesini ikiyüzlü buluyorum çünkü biz doğadan kopalı çok oldu doğanın döngüsüne göre yaşamıyoruz bu düzeni sekteye uğratıp değiştirebiliyoruz doğanın bir parçası değiliz, bilinç, etik gibi birikimlerimiz tartışmalarımız var, hareketlerimizi doğada gördüğümüz örneklere göre meşru ya da meşru değil diye belirleyemeyiz

grimavi

Dogada dogal afet,salgin diye bir sey yok zaten. Senin ustune yagmur yagiyor diye neden afet olsun balik icin super olay belki de :)

Teror tanimi ayri ama, korku demek.
Korku yaymak icin insanin yaptigi bir olay.
Dogada pek de yok sanki, en azindan bu kadar organize degil.

Bu arada evren yasama deger vermiyor kendi kendine yasamin %90 kusurunu yok ettigi 2-3 olay var.
Evren icin sen elementler topagindan baska bir dey degilsin.

divit

Yok, ben katılmıyorum. Doğadaki varolma çabası böyle bir şey değil, virüs bile hostunu öldürmeyecek şekilde evrimleşiyor ki dönüp dolaşıp kendine zarar vermesin. İhtiyacından fazlasını kazanmak için, biriktirip torunlarına bırakmak için savaşmıyor canlılar. İnsan kadar büyük çapta ve/veya uzaklara zarar veren bir canlı da yok.

Afetler başka bir şey ki onların da bu kadar zarar vermesinin nedeni biziz. Binalarımız, yollarımız, gökdelenlerimiz olmasa deprem ne yapacak? Depremin verdiği zararı doğa kendi kendine çok hızlı telafi edebilir. Su baskınları? İklim değişikliği yüzünden olanlar yine bizim halt yememiz. Muson yağmurları gibi düzenli olanları da hayvanlar içgüdüsel olarak biliyor, ona göre göç ediyor, yükseklere çekiliyor vs vs. Sonuç olarak gezegenimizdeki büyük çaplı her türlü felaketin faili biziz.

Ha diğer yandan, bu konulara tepkisizleşmekte haklısınız bence. Yoksa hangi birine üzüleceğimizi şaşırıyoruz, akıl sağlığımızı kaybediyoruz ve düz insan olarak elimden hiçbir şey gelmeyeceğine inanıyorum, öyle bir nihilizm içinde yaşıyorum ben de.

kobuzchu kiz

Ya Amerika'da yaşamadığımız için teknolojinin ya da alet kullanmanın insanı "doğadan" ayırdığı düşüncesi burada epey yaygın. Halbuki allah'ın kunduzu baraj inşa edip sellere su baskınlarına neden oluyor oralarda. Ekosistemle doğa farklı şeyler. Herhangi bir canlının herhangi bir aksiyonu ekosistemi değiştirebilir, bu doğadan ya da doğal olmadığı anlamına gelmez.

Benim bu konuda sana ters düşebilecek ter argümanım, insanın, hayvanların aksine, yaptığı kötülüğün bilincinde olması olabilir. Bilinç de çok sakat bi kavram da, şöyle açıklayayım. Bir köpeğin, bir kediyi görüp kovalayıp öldürmesine, ya da bir kedinin fare yakalamasına "vahşet, korkunç bir şey" demiyoruz. Halbuki alıp yemiyorlar bile genelde, "eğlencesine" yapıyorlar bu öldürme işini.

Aynısını insan yapsa (eğlencesine köpek öldürse mesela) kıyamet kopuyor. Niye buna daha çok tepki gösteriyoruz? Çünkü insan içgüdüsel değil, hesap kitap yapıp, kötülük yaptığının bilincinde olarak yapıyor bunu. (Not: muhtemelen insanların "bilinç düzeyleri" arasındaki fark düşündüğümüzden çok daha fazla bence, ama bir kanıtım yok, kişisel gözlemim).

Terörün doğada olup olmamasından ziyade bu farkındalık mevzusu yani bence olay.

plutongezegendegilmi

Burada şöyle bir sorun var bence. İnsan neden doğadan ve diğer canlılardan ayrı görülüyor? İnsan da bir canlı ve doğaya bağımlı. Evrende, doğada terör olmasına insan örnek gösterilebilir. Neden insan dışında bir canlı arıyoruz? Biyolojide canlılar insanlar ve diğerleri olarak ikiye ayrılmıyor.

dissendium

insanın yaşam döngüsünden doğadan kopmasını modern tıpla ilintili de görüyorum şöyle ki doğa döngüsü evrim mekanizması ile işliyor örneğin genetik kalıtsal bir rahatsızlık modern tıp sayesinde iyileştirilemiyor fakat birey ilaç ya da başka imkanlarla hayatta tutulabiliyor ve çocuk sahibi olursa bu genler bir sonraki nesle aktarılabiliyor, halbuki evrim bireyle değil topluluğun kendini sürdürebilmesiyle ilgilidir, işte kendimizi doğadan böyle koparmış oluyoruz

tabi ki bu kadar darwinist ve katı evrimci değilim sadece örnek :)

grimavi
1

mobil görünümden çık