Az önce takip ettiğim bir yunan taktığı nazar boncuğu kolyesini paylaşmış, oradan aklıma geldi. O mavi boncuk bize ait bir sembol mü yoksa başkalarında da var mı?




 

türk diyebiliriz ama tamamen ve sadece türklere özgü değil.
milattan önce mezopotamya bölgesinden gelen bir şey.

eski türk kabilelerinde de var, mısır'da da bazı türleri var.
yani "buralarda" yaygın
şamanizm inancının bir parçası.
biz nazar boncuğu diyoruz ama temel olarak koruyucu göz aslında, yani bir göz figürü.

blatta hiberna

Şamanizmde koruyucu olan şeyin boncuk değil de onu tutan "metal" parça olduğunu okumuştum

sen de git sen de unut

Ben de yunan adalarında hediyelik dükkanlarda görüp çok şaşırmıştım.

estella

Hayır, bugün anadolu'da kullandığımız mavi, beyaz ya da sarı ve siyah katmanlı göz sembolü batı anadolu'da klasik ve hellenistik tabakalardan çıkıyor kazılarda. Mısır'daki wedjadlar gibi değil bunlar, bire bir bizim kullandıklarımızın aynısı.

Yunanlar birçok şeyi politik sebeplerle ve gerçekçi olmayan tarihsel senaryolarla sahipleniyorlar, ama nazar boncuğu için bu geçerli değil. Muhtemelen onlardan aldık bunu.

mentuhotep

en.m.wikipedia.org

Cultures that have nazars or some variation include, Turkey, Romania, Albania, North Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Greece, Cyprus, Syria, Lebanon, Palestine, Egypt, Armenia, Iran, India, Pakistan, Uzbekistan, Afghanistan, Iraq and Azerbaijan, where the nazar is often hung in homes, offices, cars, children's clothing, or incorporated in jewellery and ornaments. They are a popular choice of souvenir with tourists.

kobuzchu kiz

Yunan tanıdıklarımın kolye,sosyal medyada sembol vs olarak kullandıklarını gördüm

jjimyl

amerika'da alışveriş merkezlerinin ortadaki hediyelik eşya kiosklarında bile nazar boncuklu eşyalar fln aşırı fazla. tüm dünyaya yayılmış durumda. her yerde denk gelebilirsiniz artık. onlar otantik buluyor takıyor tabi ama benim aklıma direk köydeki inekler ve koyunlar geliyor, boyunlarına nazar boncuklu kolyeler asardı köydekiler nazar değmesin diye :))

kurbanlik koyun
1

mobil görünümden çık