Olay şu:
Çiftimiz iki sene önce evlendi. İkisinin de maaşları aşağı yukarı 5-6 bin civarı. İstanbul’da kirada yaşıyorlar. Evlerinin kirası 2500. Erkek ödüyor. Evin masraflarını erkek karşılıyor. Mutfak alışverişini erkek üstleniyor. Ay sonu geldiğinde cebinde 100-200 lirası ya kalıyor ya kalmıyor. Yani birikim namına kenara atabildiği bir para yok.
Tabii ki kız da masraflara katılıyor ama olabilecek en minimum düzeyde. Peki kız tararı kazandığı parayı ne yapıyor? Kız kardeşine harçlık gönderiyor, kredi borcu ödüyor, ailesine yolluyor, kendi bireydel harcamalarına gidiyor vs…
Bizimki bu durumu tabii ki kabullenmiş. Evlilikte sonuçta sadece bireyle değil ailesiyle de evleniyorsun. Onun ailesi senin de ailesi oluyor.
Ama dün yaşadıkları kavgayla birlikte ipler iyice gerilmiş. Kız tarafının kardeşi geçen sene İstanbul’da üni kazandı. Bu sene pandemi sebebiyle memleketten 1. sınıfı bitirdi. Bu sene okullar açılacağından kardeş kişisi de İstanbul’a gelecek. Kız da bizimkine demiş ki, kardeşim de bizimle yaşasın. Yurtlar çok pahalı, annemler o kadarını karşılayamaz.
Bizimki de bu zamana kadar içerisinde ne var ne yok sakince dökmüş. Demiş ki: “evin kirasını ben ödüyorum, bütün faturalar, mutfak alış-verişi vs. her şey bende. Ay sonuna param kalmıyor. İş çıkışı dışarda bi kahve içmek bile bana lüks gibi geliyor. Bana hiç yardımcı olmuyorsun. Kazandığın parayla masraflarımıza ortak olmak yerine kardeşine ailene yolluyorsun. Onlar sen para yollamasan da idare edebilir. Kardeşin de bizle kaldığında zar zor yetiştirdiğimiz masraflar daha da artacak. Eve çıkacak arkadaşlar bulana kadar kalsın. Sonrasında bir şeyler düşünelim.”
Kız da cevap olarak diyor ki: “ben tabii ki aileme kardeşime para göndereceğim. Onlar benim için çok değerli, onları rahat ettirmek istiyorum. Kız kardeşimin bizde kalması niye gözüne batıyor. Onun bize ne masrafı olabilir vsvs..” diye bağırış çağırış sonra kendini odaya kilitleyip ağlamış.
Bugün bir şey olmamış gibi kahvaltı etmişler. Ama soğuklarmış. Arkadaşla buluştuk bugün. Bana anlatınca içimden çok kızdım ama gaz veriyormuş gibi olmamak için belli etmedim.
Şimdi bu arkadaşıma nasıl bir akıl vermek gerekir. Bu tabloda kim haklıdır, arkadaşım bundan sonra nasıl hareket etmelidir?
Teşekkürler.
Iste erkek kadini tanimadan evleniyor. Bu kadinla ne kadar sure ciktilar ki? Nisanliyken bunlari neden konusmadilar? Kadin boyle, erkek de evlenerek bunu kabul etmis. Erkek kadinla zorla mi evlendirilmis? Bence hayir.
Ayrica evde ev islerini kadin yapiyorsa, belki kadin bunu yapmak zorunda degilim diye dusunuyordur. Modern dunya boyle, kadinin gorevi hem disarida calismak hem de ev isi yapmak zorundasin diyemezsin. Adam evde aksam yemek buluyorsa, giysileri temizse kadin kira vermek zorunda degildir, kadin iki iste calisiyor gibi oluyor bu durumda.
Adam Haklı
yukarıdaki yorumlara katılmakla birlikte, asıl sorun kadının ailesinden kopamamış olması.
fiilen evden ayrılmak ya da biriyle evlenmek, aileden ayrışmış olmak anlamına gelmiyor ne yazık ki.
onun ailesi ve önceliği evliliği.
hayati şeyler olmadıkça kardeşinden ve ailesinden o sorumlu değil.
kurduğu düzene onun ailesi de saygı göstermeli.
ama odaya kapanıp ağlamalardan falan maalesef kadının genç kız (ergen) bilincinde takılı kaldığı anlaşılıyor.
kadını tanımadan evlenmek, bunları konuşmamak büyük problem işte.
kaldı ki, bir insan kendini yemek yerken bile belli eder.
işaretleri görebilmek lazım.
yaşları genç veya deneyimsizlerdi herhalde.
şu durum için ortak bütçe planı yapılmalı ama kadın aileden kopmamasının normal olduğunu savunduğu sürece o iş zor.
ama genel fikrim, evlenirken kadının maaşını ya da gelirini ortak bütçeye dahil etmemek.
yani erkek evi her şeyiyle geçindiremeyecekse, o evlilik yapılmamalı.
eğer evlenmeyi çok isteyen bir çiftse de, bunlar evlenmeden önce kalem kalem hesaplanmalı, konuşulmalı ve anlaşılmalı.
bu sefer bu tip durumlar fazla kırılganlığa ve birbirinin parasına karışmaya neden oluyor.
her ekstra masraf ayrı bir kriz olabiliyor, bunlara gerek yok.
bence verilebilecek en güzel akil, bu devirde bütceleri komple ayirip ortak zorunlu harcamlara hesaplayip ikiye bölmek. aksi durumda bir taraf icin hep sikinti oluyor. mesela ev isleri de siraya konabilir. isteyen sirasi gelince kendi temizler. isteyen para ile baskasina temizletir.
Aynı durumu erkek yapsa kadının çirkef tarafını göstermesi pek de zor olmazdı. O yüzden sorun çok temel. Verebilecek akıl biraz havada kalacak ama bence kirayı ve masrafları kadın ödesin bi süre.
Kadının geliri sebebiyle evlenmişse arkadaşında hata var. Hanımı da evinden ayrı başka yerlere masraf yapmasıyla hatalı. İnsan önce evini düşünmeli. Her ne kadar hayat müşterek dense de kadının kazandığı kadınındır. Erkek karışamaz.
Böyle şeyler evlilikten önce konuşulmalı. Karısının çalışmasına muhtaç/bağımlı bir erkek olmamalı ki zaten kadının çalışma zorunluluğu yok. Ama erkeğin eline bakmasın kendi ayakları üzerinde dursun denildiğinde bu kez de işte evde buna benzer sorunlar baş gösteriyor.
kadının geliri için evlenme niyetinde olan da evlenmesin.
Öncelikle çok acil bir durum olmadıkça açlık sınırının altında yaşanmadıkça insanlar ailesine maddi yardımda bulunmak istiyorsa evlenmemeli. Eşinin kardeşi daha iyi telefon kullansın diye bir insan alabileceğinin bir tık altında telefon kullanmaz. Eşinin kardeşi arkadaşlarıyla kafede oturabilsin diye kahvesinden kesmez. Ailesinden kopamamış insanlarla evlenilmemeli. Malesef ki arkadaşınız haklı ama çözüm yok. Kafa yapısı kolay kolay değişmez eşinin.
adam haklı. kız kardeşine para vermesi mesele değil. eve para ayırmaması mesela. o zaman her şeyi alman usülü ödesinler. kadın tarafı da artan parasıyla napıyosa yapsın. diğer türlü adaletsiz oluyor.
bunun normali paranın ortak toplanıp öyle harcanmasıdır ama.
Bu arada, masrafları eşit paylaşsalardı, herkes herşeyi eşit karşılasaydı kızın kalan parasıyla ailesine yardım etmesi problem olmayabilirdi. Ama bu durumda zaten adaletsizlik var, insan belki eşi için buna katlanabilir daha iyi yaşasın diyebilir ama eşi onu değil de ailesini düşünürse malesef ki anlayış gösterilmez.
Bu arada çocuksuz bir evlilikte kadın erkeğin bir ayrımı olmaz. İkisi de çalışmalı ve eve para getirmelidir. Biri getirmiyorsa diğeri buna katlanmak zorunda da değildir, katkı yapmasını da isteyebilir.
Çocuk yapmadan Boşansınlar bu evlilikten bir yol olmaz. Ha kadın elini çabuk tutup en kısa zamanda kendini garantiye almak için hamile kalacak orası kesin. Kadın eşine karşı çok acımasız. Allah korusun böylelerinden. 36 yaşındayım, bu çocuk kardeşim olsaydı boşanması için elimden geleni yapardım.
Erkek haklı kadın haksız. Erkek karısına yetişmekle görevli karısının ailesine değil. Kadın ev ekonomisine kendine düşen katkıyı sağlasın ondan sonra ailesine para göndersin. Kız kardeşini de ona göre çağırmayı tartışsın. Erkeğe bu kadar yüklenilmez. Kadın geri adım atmazsa erkek boşansın.
adam hakli, mantikli olan da cocuk olmadan bosanmasi olurdu ama ben sizin yerinizde olsam bu konuya karismaz, olumlu veya olumsuz bir akil vermez ve yorum yapmazdim.
adam haklı, o kadınla hayat geçmez.
normalde calisan kadinin eve katkida bulunmasini sacma buluyorum. isterseniz geri kafali deyin. bana gore bir adam evlenmeye karar verdiyse o evi yardimsiz gecindirebilmeli. kadinin parasindan destek isteyen adamlar evlenmesin valla hic cekilmiyorlar.
ama 5-6 bin kazanan adamin da bunu yapamayacagi asikar. yani evlenirken kadin bunu farkinda olmaliydi. yani bu noktada bu adamla evlenen kadinin evine katkida bulunmasi sart.
ayrica bu kadin neden kit kanaat gecinmeye razi o da bi enteresan. ailesinden kopup parasinin bir kismini evine harcamali kendi de rahat eder.
kiz kardese gelince kadin harcamalara katki saglarsa herhalde arkadasin da ses cikarmaz kiza evde. ama o da bir sureligine olmali. yoksa evin cocugu gibi hos olmaz kiz.
Heh, tüm masrafları ikiye bölsünler, hatta ev işlerini de sırayla yapsınlar, tam ev arkadaşlığına dönsün olay. Böyle evlilik mi olur allah aşkına, saçma sapan? Evin toplam geliri çiftin hayat standartlarını karşılamaya yetmiyor ya da ucu ucuna yetiyor ise ortak bir bütçe yapılmalı. Evlilikte "senin maaşın, benim maaşım" olayı varsa zaten bunun gibi daha çok problem yaşanır. Bi de kira, fatura vs. her şeyi ikiye böleceklerse kağıt üzerinde bi evliktir artık o.
Bu arada adam haklı bence de. Kadın tabii ki ailesine yardım etmek isteyebilir ama "bu benim maaşım benim kararım, sanane" tavrıyla olmaz. Ortak bütçeden gerekli masraflar karşılandıktan sonra yine ortak bir kararla yatırım mı yapılacak, baldıza burs mu verilecek, yurt masrafı mı karşılanacak bu belirlenir.
gabe h coud +1
pratikten, günümüz gerçeklerinden bir haber he for she cilerin boş konuşmaması lazım. kadının kazandığı kadının olsun sonra idaresizlikten bir yere varamasınlar.
arkadaş eve 10-11 bin tl para giriyosa oturup konuşmak lazım. aylık masraflarımız, senelik tatil ihtiyaçlarımız, uzun vadede sahip olmak istediklerimiz, maddi manevi hedeflerimiz vs.
kadının kazandığını kadın ailesine yatırsın. damat da hollanda ineği gibi sağılsın. kadının kazandığı para alın teri de erkeğinki havadan mı yağıyor? vallahi siz uslanmazsınız:)
bu hikayede bütün masrafları üstlenen damat bey ev işi mi yapmayacak? adam büyük ihtimalle oldukça müşterek yaşıyor, elinden geleni yapıyordur bence anlattıklarına göre. kadının 15-16 yaşında takılı kalması büyük hata. odaya kapanıp ağlamak vs. muhakeme yeteneğinden yoksun olduğunu gösteriyor. evlenmek ayrı, yuva kurmak aile olmak çok ayrı. allah sabır versin damat beye. tez zamanda tek seferlik bir toplantı yapılmalı. ya büyüyüp gerçeklere uygun davranacaksın ya da yallah ananın evine diyeceksin. ah keşke 2 duble içeydik damatla:)
Iyi ki böyle bir esim ve ortaçagda kalmis arkadaslarim yok.
Gabe+1
Maaslar ortak, harcamalar yapıldiktan sonra belli paranin üstündeki harcamalar ortak kararlastirilarak yapilir. Bu sağlıklı bir aile yapisidir. Erkek herşeyi karsilar, kadin calismaz gibi yapilari ben 21. Yya gecerken biraktik saniyordum yanilmisim.
Bugün evde bir tek ben maaş getiriyorum ama normal dışı her harcamayi esime söylerim. O para getirmese bile.
Bu iliski böyle yurumez. Ya da adamin esinin ailesine para yollaması icin gece taksiye çıkması lazim baksanıza kadin calismamali.
Boyle kepazelik duymadim. Biriyle evlenirken karsi tarafin ailesine bakmak icin evlenmiyorsun. Herseyi elinden geldigince ortak karsilamalari lazim. Kiz kardes mevzusuna gelince, kimi dert etmez, gelsin yasasin der. Kimi de istemez. Ben kimseyi istemem mesela ne kendi kardesimi ne onun kardesini, ekonomik giderlerden bagimsiz olarak. Ortak alinmasi gereken bir karar bu.
ipler damadin elinden gitmis artik cok zor geri toplar.
Kadin muhtemelen cocuk yapip daha da zulmedecek.
Kavgayi yasamadan bir tane araba alip kadini da kredi borcuna soksaydi kadinin akli basina gelirdi.
Maaşların ayrı değerlendirilmesi çok saçma. Artık aile oldularsa zaten her şeyleri ailenin oluyor. Evleri, arabaları, kazandıkları, biriktirdikler paralar hep ortak. Erkeğin parasız kalması ve kızın kazandığı paraya ortak olamaması dünyanın en saçma şeyi.
Kızın ailesine para göndermesi, kardeşine harçlık göndermesi, kendine harcama yapması hatalı değil. Bunları ortak oluşturdukları bütçeden de yapabilirler. Ailesinin ihtiyacı varsa para gönderilir. Erkeğin ailesinin ihtiyacı varsa onlara da gönderilir.
Erkeğin maaşı eve gider kadının maaşı kendi harcamalarına gider mantığı, senin param benim param muhabbeti olmaz, olmamalı. İkisinin parası da aileye ait. İsterlerse ihtiyacı olan tarafın ailesine gider, ister kardeşe gider, ister zekat verir, ister ev masrafı olur. Hepsi ortak olmalı.
Gereğinden fazla hassas davranmaya gerek yok. Ama kardeş eve davet edilebilir alışana kadar kalması için, 1 dönem, 1 sene vs.
Ailenin 10k parası olsa 5k sı masrafa gitse geri kalan biriktirilse ya da harcansa problem olmayacak. Ama erkeğin 5k parası eve giderse, erkek eşinin parası bitmediği halde kendini parası bitmiş değerlendiriyorsa çok büyük dengesizlik var.
ya ailesini bu kadar düşünüyorsa gitsin onlarla yaşasın, hem eşi de ailesi değil mi ya o ne biçim iş? böyle bir kadınla/erkekle evlenilmesi hata, evli kalınması hata, boşanılmaması hata. komple hatadan oluşuyor arkadaşınızın o kadınla ilişkisi. az yesin de uşak tutsun. ne utanmaz insanlar var yav.
esas yorumum bu olmakla birlikte, burada genelde yanlı tablolar çiziliyor ilişki durumları aktarılırken. bir taraf muhtemelen olduğundan daha haklı, diğeri de müthiş falsolu aktarılıyor. iç dinamikleri, detayları vs bilemiyoruz. şu haliyle kadın şutlanmalı direkt. ama farklı yorumlanabilecek durumlar varsa bir de karşı tarafı dinlemek lazım.
“ben tabii ki aileme kardeşime para göndereceğim. Onlar benim için çok değerli, onları rahat ettirmek istiyorum."
kendi oturduğun evin kirasını, faturalarını öde ondan sonra yapabiliyorsan senin için çok değerli olan aileni rahat ettir deyip sepet havası çalınmalı. kirayı ben ödeyeceğim, yeme-içme bende olacak, faturaları ben ödeyeceğim, akşam iş çıkışı bir kahve içmek için 10 kere düşüneceğim, ay sonu elimde 100-200 lira para kalacak durumdan şikayet edince de benim paramla yaşayan insan ailem benim için çok önemli diye şekil yapacak. yok öyle dünya. kendi masrafını da kendin karşılarşın sonra çok değerli ailene yardım edersin.
kız kardeşim gelip kalması konusu bence çok abartılacak bir şey değil ama mevcut durum inanılmaz yorucu ve boğucu olduğu için kopma noktası olacak bir durum. kim olsa delirirdi, arkadaşınız haklı.
gabe +1
arkadasiniz durumu en basinda kabullenmekle en buyuk hatayi yapmis. esi su an disarda bir kahveyi rahatlikla icebiliyordur cunku muhtemelen ay sonunda parasi artiyordur. erkek taraf ise yetisemedigini cok onceden belirtmeli ve birlikte bir butce yapmalilardi.
su an kardes durumuyla birlikte icindekileri dokmesi kardesi fazlalik olarak gormekten baska bir sey olarak gorulmeyecek esi ve onun ailesi tarafindan.
ha hakli mi, tabi ki hakli, sonuna kadar hakli hem de.
ayrica logistic +1 allahtan ortacagdan kalma insanlar yok cevremde
Erkek haklı. Kirayı bir taraf ödüyorsa; faturaları, aidatı diğeri ödemeli, alışverişleri beraber yapmalılardı. Bir sen bir ben düzeni değil belki ama buna yakın olmalı. İki taraf da birbirine tamamen yüklenmiş gibi olmamalı ve sömürülmüş hissetmemeli. Eşitlik olmalı. Ev işi konusunda da fikrim hep budur. Bir sen bir ben düzenine yakın olmalı, kimse istismar edilmiş hissetmemeli. Erkeğin bu duruma izin vermesini anlıyorum, hayır diyememiştir, kırmak istememiştir bir yere kadar. Ama kadının yaptığı bayağı bir yüzsüzlük bence. Çok da ayıp. Artı olarak herkes ev bütçesine eşit katkıda bulunsa bile evde dört sene boyunca kardeşin yaşaması fikri yine de kabul edilebilir bir şey değil bence. Hepimiz devlet yurdunda sağda solda kaldık, kalınabiliyor. Aynı şehirde ablası varmış, ne güzel, arada orada kalır. Ama devamlı kalmayı teklif etmek biraz ayıp bence. Sonuç olarak adama değer verilmiyor bence bu evde. Belki o da ailesine destek olmayı arzu ediyordur ama yapamıyordur. Kendine yatırım yapmak istiyordur, hobi edinmek istiyordur vb. Böyle şey olmaz.
Ulan ne kocalar var. nişanlıma ben bunu hayatta yaptıramazdım anında boşardı. ya da ne kadınlar var mı demeliydim bilemedim.
adam sonuna kadar haklı. anca hatalı olduğu tek bir yer var: evlenmeden önce bunu konuşacaklardı, kadını anlayacaktı. kişiler aslında ipucu verirler. ailesine bağlılığından ekonomik sorunlardan vs anlamalıydı adam. aslında ailesine para yollayan koca hikayesine daha aşinayız ama kadınlar da var. sorun şu, artık yeni çekirdek bir aile var. eski ev geride kaldı. artık geçindirmekle yükümlü kendilerine ait yeni bir ev olduğunu kişiler kavramalı. yoksa sülük gibi yapışır diğer aile fertleri,istemekten gocunmazlar.
ne yapmalı? : aslında bana kalırsa sağlıklı bir ailede maaşlar birleştirilip aylık gıda, kira, faturalar ödenmeli. geriye kalan para ile bir kısmı birikime bir kısmı da yıllık tatil, büyük harcamalar (ps5, telefon, lükse kaçan ayakkabı çanta vs) ortak karar alınarak yapılmalı.
ama bu hikayemizde artık iş işten geçmiş bir taraf fütursuzca eziliyor. o zaman aylıkj tüm masraflar hesaplanır ve ikiye bölünür. herkes kendine kalanı harcar, isterse ailesine gönderir isterse iş insanı ali bey ile merit royalden online bahis oynar ister sirtaki yapar yola döker. arkadaşınız ezdirmesin kendini, teklifi yapsın yoksa çocuk olmadan boşansın yoksa eziyetler artacak. kolay kolay kimseye boşan demem ama burada modern kölelik var.
bir de baldızın eve gelme meselesi var. ne hikayeler görüyoruz. hele yeni bir aileye uzun süre kalmalı birinin gelmesi hem tehlikeli hem manasız. kızın ailesi de sorunlu yani normal bir aile kızını en fazla bir hafta vs geçici bir süre gönderir ya da göndermez. kadın için sadece işte koca var. yani şeklen var, içi yok ruhunu boşaltmış. abimiz yol versin bence.
normalde kolaya kaçmam ama boşanıp her ikisi de istediği hayatı yaşasınlar. kadın tarafı zaten sınırlarını çizemediği ailesinin yanına giderek onlara destek olmaya devam etsin. arkadaşınız kız kardeş mevzusuna yanlış girmiş bence. direkt masraf olarak konuşunca karşı taraf da savunmaya geçmiş. sonda söyledikleri üzerine bir iletişim kurmalıydı.
kolaya kaçmak istemiyorlarsa direkt aile danışmanına gitmeliler. ilişkinin içinde ciddi problemler var ve çözülmedikçe de derinleşecek. benim fikrim bu gibi durumlarda eşler toparlasa da ilk tartışmada bu eski mevzular tekrar gündeme gelecek ve her şey sıfırlanmış olacak. kendi aralarında oturup konuşmaları fayda etmeyecektir.