Sevgili avukatlar,
Çarşıdaki bir dükkan için yapılacak kira sözleşmesini düzenleyen kanun ve yönetmelikler nelerdir? 6098 borçlar kanununu buldum ama burada çatılı işyerinden bahsediyor ve çatılı işyerinin ne olduğunu tanımlamamış. Bizim durumda çarşıda kafe açılacak. Diğer bir sorum senelik arttırımları istediğimiz gibi sözleşebiliyor muyuz yoksa limitler var mı? Herkes farklı bir şey söylüyor. Teşekkürler.



 

Ek soru: Bazıları sözleşmeye süre yazılsa bile kiracı isterse yazılan süreden bağımsız on sene devam edebilir diyor. Bu işin doğrusu ya da kaynağı nedir?

osssy

konut ve çatılı işyeri kiraları bakımından sürenin bitimi üzerine belirli süreli kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kural olarak yalnızca kiracıya tanınmıştır. kiraya veren, sözleşmenin bitimine dayanarak sözleşmeyi feshedemez. uzayan her yeni yıl içinde kiraya veren bildirimde bulunmadıkça, kira sözleşmesi uzamış olur. bu uzama en fazla 10 yıl boyunca kiralayan lehinedir.

kiraya veren ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda, bu süreye izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla hiçbir sebep ileri sürmeden sözleşmeye son verebilir.

(TBK 347/1)

altinci nesil caylak

ek bilgi, kira sözleşmesinin yazılı olma şartı yok, sözlü yapılan kiralama da mahkemelerde kabul ediliyor.

Kiracı kirasını ödediği sürece 10 sene o dairede oturabilir, bunun olmaması için kira tarihinden sonra, sanırım bir ay sonrasından tahliye taahüdü imzalatmanız lazım.

Kira zammını devlet her ay açıklıyor en fazla bu oranda kira zammı yapabiliyorsunuz, çok düşük kaldıgını düşünüyorsanız mahkemeye dava açıp kira tespit davası açabiliyorsunuz.

Kiracı size kiranızı ödemese, siz dava açsanız, mal sahibi oldugunuzu farzediyorum, bir bucuk sene dava sürse sonrasında mahkeme kiracıya bir iki ay veriyor, o sürede bütün borcunuz öderse o kiracı yine sizin evde oturmaya devam edebiliyor.

not:avukat değilim

liberal

Teşekkürler. Merak ettiğim konular şunlar:
1) Bizim durumda dükkan var, daire değil. Açık alanı da var. Ticari bir yer. Çatılı işyeri olarak belirlenen düzenleme bizim durumda geçerli mi? Bu tanımın ne olduğunu yazmamışlar.
2) TBK dışında etki eden başka mevzuat var mı?

osssy

Bence kira konusunda bir avukata danışın. Sadece madde okumakla iş bitmiyor.

Mistyimage
1

mobil görünümden çık