Şimdi bir arkadaş 1 yıl tam dolduktan sonra evden 2 hafta sonra çıkacağını haber verdi.
Ev sahibi kirayı peşin ver günlük otel değil bu demiş. Şimdi 2 haftalık oturmayacağı eve kira ödemek doğru mudur?
Yasal olarak da sözleşme bittikten sonra kaç gün içinde haber vermek gerekiyor ev sahibine?
Bu arada sözleşmesinin de bir hükmü yok noter onaylı da değil
Not: Arkadaşım bu eve badana falan masraf yapıp temiz kuşlandı.

 

Arkadaşınız sözleşmenin bitimine 15 gün kala ev sahibine evi boşaltacağına dair haber vermeliydi. Taraflar sözleşmenin bitimine 15 gün kala haber vermezse sözleşme bitse bile otomatik olarak 1 yıl uzar.

"Sözleşmenin hükmü yok" ne demek bunu tam anlamadım. Sözleşmenin hükmünün olması için noter onayına falan ihtiyaç yok. Karşılıklı imzalanmış bir kira sözleşmesinin elbette hükmü var. Arkadaşınız kafasına göre "2 hafta sonra çıkıyorum ben" diyemez. Ev sahibi 1 aylık kira istemekte haklı. Aslında arkadaşınız evden çıksa da sözleşme şartlarına uymadığı için ev sahibi sonraki aylarda da kirayı isteyebilir. Başka kiracı bulana kadar evin kirasını arkadaşınızdan tahsil edebilir.

Son olarak evi temiz kullanmak zaten kiracının yapması gereken bir şey. Burada ev sahibine bir lütufta bulunmuş olmuyor arkadaşınız.

himmet dayi

Açıkçası sözleşmede “aylık” ödeme ibaresi varsa ev sahibi haklı. Ama ev sahibinin de anlayışlı olmasını beklerdim. Ki biz de ev sahibiyiz. Çıkarken ayı komple ver demiyoruz, gün sayısını hesaplayıp alıyoruz eğer 1 haftayı geçmişse. 3-5 günün lafını falan yapmıyoruz zaten.

Bu aşamada tek kriterimiz yeni kiracı için evi görmesi kolaylığını sağlaması. Ben çıktıktan sonra bakarsınız deyip bir de o ay geç çıkarsa ev sahibi olarak anlayışlı olmak içimden gelmiyor.

neysene

kira müddeti dolduysa ve 2 hafta sonra çıkıyorsa esasen kontrat uzar 1 yıl daha .karşılıklı fesih yaptıklarıan dair bir kağıt imzalamaları gerekiyor. yada 15 gğnlük parayı ödemek gerek haklı mal sahibi.

jamswety

Kiracı evde oturduğu sürece her ayın kirasını önceden peşin ödemek zorunda. Evsahibi haklı, günlük otel değil bu. Ama aralarında anlaşırlarsa kiracı evi boşalttıktan sonra evsahibi artan günlerin kirasını iade edebilir eğer kabul ediyorsa. Yalnız bu hesaplaşma, kiracı çıktıktan sonra olabilir ancak. Arkadaşınızın eve masraf yapmış olması (ev önceden oturulamayacak durumda değilse) evsahibini borçlandırmaz ama bir pazarlık unsuru olarak kullanılabilir tabi eğer diyalog ile çözüm aranıyorsa. Sözleşmeye noter onayı gerekmez. Sonuç olarak ben o evsahibinin yerinde olsam kiracının iyi niyetine ve tavrına göre karar veririm tahliye sonrası iade yapıp yapmayacağıma.

mikro patlama
1

mobil görünümden çık