8 aylik bir kedim var, bir hayvan koruma kurumundan almistim ve tüm asilarinin yapildigi söylenmisti. fakat önceki gün diskisinda bir solucan buldum, beyaz renkli ince ve bayagi uzun. herhalde ya ic parazit tedavisi yapilmamis ya da bir sekilde yeniden aldi paraziti. disari cikmiyor, sadece evde kuru mama ile besleniyor. bu arada evde iki kedi var, tuvaletleri ortak, ama digerinde bir sey göremiyorum diskida.
neyse sonuc olarak hemen ikisine de ic parazit hapi verdim ama tabii airi gerildim. iki gündür salondan disari cikarmiyorum, bu arada eve yeni alistiklari icin zaten salonu daha evleri gibi görüyorlar. her yeri kontrol ediyorum, bu birkac gün galiba parazit dökebilirler diye. neyse o fikir gerse de yapacak bir sey yok dedim.
ama simdi de insana gecmesi korkusu sardi, ya bize gecerse? salon ve acik mutfak birlikte, yani bize cok yakinlar, ben tuvaleti hic bekletmiyorum, her seyi yikiyorum ama yumurtalar mikroskobik yani her sekilde gecme durumu var. asiri telaslandim, ne yapmali ne etmeli. insana gecmesi yüksek olasilik mi, ben ne yapayim bir akil fikir verin lütfen.


 

bilimsel bir fikrim yok ama yerinizde olsam tuvaleti temizlerken eldiven ve maske takardım. sonra da elimi, kollarımı iyice yıkardım. bulaşması konusunda da çok fazla tedirgin olmazdım açıkçası. sonuçta kedinin g.tune bez bağlayacak ya da parazit çıktı diye evden atacak haliniz yok.

elorelia

Veterinerini arayıp sormanız en makul çözüm olacaktır (veterineri yoksa da edinmiş olursunuz)

Geçenlerde duyuruda bir arkadaş parazit için endişelenip veterineri ile konuştuğunda kedinin kıçı ile direkt temas etmedikten sonra çapraz bulaşma olarak insana geçme olasılığının endişe edilmeyecek kadar az olduğunu söylediğini anımsıyorum.

hedep

tüm aşıları yapılmış olabilir ama süresi geçmiş olabilir özellikle yazın 2-3 ayda bir tekrar edilmesi gerekiyor.
parazit ilaç olarak verdiyseniz bekleyin ve eldiven maske kullanın. ben olsam çok az kum koyup her dışkıdan sonra atardım ya da gzete kağıdı koyup kullan ata dönerdim kum bir süre belki kullanmamanız iyi olabilir.
tamamen geçince de kabı çamaşır suyuyla yıkayın ama durum ciddiyse veterinerle görüşmek tabi ki en iyisi.

windymimas

yavru kedilerde sık görülüyor. size verebileceğim veterineri aramak dışında tek tavsiye kumunu hava alan bir yere koyup eldiven ve maskeyle temizlemeniz. kedi dışkısında hava yoluyla insana bulaşabilen patojenler olabiliyor.

false pretension

her hayvanın paraziti kendinedir, bazı parazitler birden fazla cins canlıda bulunabilirler, bunlarında bazıları insana geçer. insana geçenlerde parazit olarak yaşamak yerine başka şekillerde insana zarar verirler ancak bu geçiş o kadar kolay değil. yani kedide parazit var eyvah ölücez demenize gerek yok ve evhamlanıp çok fazla endişelenmeyin emin olun bu evham size daha fazla zarar verir.

kedileriniz evde olmasına rağmen parazit kapabilir, bunun en büyük sebebi dışarıda sevdiğiniz yada yanınıza gelen hayvanlardır. onları seversiniz yada onlar gelir size sürünür daha sonra kediniz sizin elbiselerinizin üzerine yatar ve paraziti kapar. siz çok daha öncesinde maruz kaldınız zaten. bildiğim kadarı ile iki farklı cins iç parazit insanlara zarar veriyor, diğerleri mide asidiniz tarafından yok ediliyor zaten.


yapacağanız işlem:
kedilerin tuvaletinin, içme sularının ve mama kaplarının ayrı olması, birbirlerinden izole ederek parazitlerin kediler arasında yayılmasını engellemek. bu konuda geç kalınmış olabilirsiniz ama anladığım kadarı ile zaten her iki kedinize de ilaç vermişsiniz.

kediniz dışkıladıktan sonra popişini kontrol ederek tüylerinde yapışmış dışkı vs. varsa temizleyin, yoksa da temizleyin :) geri kalanını kendi temizleyecek zaten.

verdiğiniz ilaç parazitleri kedinizin vücudunda öldürecek ve dışkı yolu ile atılmasını sağlayacak. yani öyle parazit dökme dediğiniz şey parazitlerin canlı halde vücudu terk etmesi durumu değil yada parazitler eyvah ilaç verdiler hadi buradan gidelim demiyorlar. sessiz sedasız ölüyorlar. ve yine verdiğiniz ilaç etkisini bir süre daha devam ettiriyor böylece yetişkin parazitler eğer yumurta bırakmışsa bu yumurtalar çatladığında larvalar da ölüyor.

yumurtaların her şekilde size bulaşma durumu yok, bazı durumlarda var. zaten hijyen konusuna dikkat etmeye başlamışsınız, bir süre daha dikkat edeceksiniz ve konu kapacanak. ellerinizi kedilerin kabını temizledikten sonra yıkayın, popişlerini temizledikten sonra yıkayın, ellerinizi yıkamadan bişi yemeyin

bu arada kum kabını hemen temizlemeyin, 5 dakika kadar bekleyin öyle temizleyin. bir kaç tek hücreli parazit havada uçuşabiliyor.

selam
1

mobil görünümden çık