Bu durumlarda sepet yapılır. Yani birzı altına, birazı euro dolara, birazı hisse senedine, birazı fona vs gb.
Bunlardan istediğin bir kaçını seçip atman mantıklı olur. Hisse pek önermem.
fonlara bakmani tavsiye ederim, su sira sepet fonlarda (yerli olanlar sadece) stopaj avantaji da var.
Banka hesabindan eur ve usd hesabi acip bir ay eur diger ay usd alabilirsin ufak ıfak birikir hatta altin hesabi da acip bir ay da gram altin alabilirsin
Öncelikle 1. kuralı söyleyelim sonrasını detaylandırırız :
Kural 1 : Harcanan paradan kalanla birikim yapmayın, birikim miktarınızdan kalan parayı harcayın, Örneğin 8000 TL maaş alıyorsunuz diyelim bunun 2000 TL'si hiç dokunulmadan her ay bir köşeye atılmalı, kalan para harcanmalı.
Kural 2 : Her zaman Uzun vadede dokunulmayacak olan parayı döviz ya da altına çevirin, kısa vadede ihtiyaç duyacağınız parayı yabancı para ya da madene yatırmayın.
Kural 3 : Her zaman mevcut TL borcunuzun 1/3'ünü ödeyebilecek kadar TL'yi mevduat olarak tutun (ister faiz ister sabit mevduat olsun) Örneğin Her ay ödemekle yükümlü olduğunuz bir krediniz var ve ayda 1500 TL ödüyorsunuz diyelim ve toplamda 10.000 TL ödeyeceksiniz 3300 TL bir köşede hazırda bulunsun ona dokunmayın, onu ne harcama payı ne de yatırım olarak görmeyin o sigortanız. Borcunuz bittiğinde o tutarı yatırım hesabınıza istediğiniz birimle çevirip ekleyebilirsiniz.
Kural 4 : Birikimlerinizden kimseye ama kimseye bahsetmeyin, eşiniz dahil.
Enpara'da bir hesap açarak işe başla.
Bir birikim, bir euro, bir dolar ve bir altın hesabı aç.
Her ne suretle olursa olsun (maaş, ikramiye, piyangodan para çıkması vs.) elime geçen paranın % şu kadarını tasaarruf edeceğim diye bir karar al.
Bu paraya sadece hangi durumlarda dokunacağını belirle.
Paranın eline geçtiği gün sektirmeden parayı enpara'ya gönder.
Her ay dönüşümlü olarak paranı bir enstrümana yatır.
TL, Euro ve Dolar makul seviyeye ulaştıkça parayı vadeliye aktar.