Bu yüzden bizimkiler soğudu mangal yapmaktan. En iyisi tavada yapıp yemek diyorlar.
Hal böyle olunca ben de mangala dair bir şey öğrenemedim. Hangi kömür, hangi mangal, nasıl yapılır gibi konuları öğrenebileceğim birileri de yok çevremde.
Nasıl öğrenebilirim mangal yapmayı?
Tüm mahalle yapıyor demişsin, sonra çevremde yapan yok demişsin. Çelişkini yakaladım :) Youtube'dan video izle en iyisi. Bazı tekniklerle daha hızlı tutuşuyor kömür. Odun kömürü alacaksın, mangal için yazar üstünde. Izgarada tavuk kanat yapması çok kolaydır mesela. Onunla başlardım ben olsam.
çok zor değil abi, ateşi yakacaksın kömürler kor kıvamına gelince etleri dizeceksin altlar pişince ters düz yapacaksın, üzerinde et varken harlamamaya çalışacaksın.
kor kıvamına gelene kadar harlayabilirsin.
ayrıca ızgarayı önceden koy ısınsın iyice boşken. sonra 1 adet kuru soğanı ortadan kes ve sıcak ızgaraya sür her yerine. hem temizlenir hem güzel bir aroma koku verir.
patlıcanı da koy közlensin güzelce. miss. soğan domates biber de olur.
ortası delik kömürler var onlar iyi oluyor, briket mangal kömürü sanırım adı. bir de hemen tuz buz olan kömürler iyi olmuyor. kömür işi biraz deneme yanılma, iyi dayanan kömür buldun mu oradan devam ediyorsun. mangalın türü çok önemli değil. alta tahta parçalarını koyup üstüne kömürleri koyup tutuşturuyorsunuz. tutuşturmak için de tutuşturucu jel veya sıvılar satılıyor onlardan almanı tavsiye ederim. aksi takdirde tutuşturcam diye çok uğraşırsınız. bir de ateşledikten sonra üstüne baca koyuyoruz ve bir süre kendi halinde yanmasını bekliyoruz. sonra kömürler yandıkça kızarıyor ve belli bir kıvama gelince kömürü dağıtıp büyük parçaları kırıyorsun. yelleyerek kömürün iyice yanmasını sağlayabilirsin. et pişirme de ayrı bir konu tabi.
briket kömür şöyle birşey:
www.hepsiburada.com
baca da şöyle birşey, nalbularda var:
urun.n11.com
bir de mangal kömürü tutuşturma bacası var ben kullanmadım ama mantıklı duruyor, eleman aşağıda kullanmış:
www.youtube.com
kömürü tutuşturmakta zorlanıyorsanız nalburdan salama alacaksınız küçük tüpün ucuna bağlayıp ateşi hizlica kor haline getireceksiniz aman kendinizi yakmayın, kömürlerin üzerine tutunca cat pat kolunuza yüzünüze sıçrayabilir
sunu gibi birsey
m.trendyol.com
dostum ben de son 3 ayda sıfırdan öğrendim, hatta eski duyurularım da var. baya kolay gerçekten. olay şu: mangal kömürü aldın, çıra falan da alıyorsun. çıraları yakıyorsun kömürler de ısınmaya başlıyor. belli bi süre sonra kömürler kırmızı - gri bir hal alıyor. mangal alevde yapılmaz, alev dinmiş olacak tamamen.
sonra üstüne ızgarayı koydun kuyruk yağı ile yağlıyorsun. köfte falan atacaksan deneye yanıla birkaç dakikada ısıtarak yavaş yavaş denersin. mesela kalın dilim yağlı bir antrikot al, mangalın sıcak tarafında 2 tarafı da 2'şer dk pişir, sonra biraz ateşin dışında ağır ağır pişmeye bırak, 2 tarafı da 3'er dk daha pişir. çıkar birini al dene.
çok kuru oluyorsan çok pişiriyorsun ya da çok alevli demektir. az pişirip ara ara alıp tadına bak. bi de mümkünse youtube'daki meaty cheesy kanalını takip et ve bir et termometresi de al.
altın kural ateş harlıyken et koymamaktır. kömürler köz haline gelene kadar beklemeniz gerekir ki ısının çok yüksek olması gerekir ki böylece et kabuk bağlayıp suyunu içinde tutmalıdır. bu yüzden eti devamlı oynatmamalı-sürekli çevirmemelisiniz. bekleyip kabuk bağladıktan sonra diğer tarafı çevirin. başlangıç için en kolay köfletelerdir-sonra tavuk-şiş kebap en son kırmızı et.
ateşi harlarken sebze koyabilirsiniz. soğan-domates-biber vb.
marine yapıyorsanız kırmızı eti iki saat, beyaz eti en az yarım saat bekletin.
sosa mümkünse çok tuz atmayın. hatta tuzu mangaldan aldıktan sonra tabakta atabilirsiniz
kaya tuzu en iyisidir hatta belli süre sonra şov yapabilirsiniz=D
2-3 kere ile öğrenilmez. hele hele başınızda kimse yoksa, mümkün değil öğrenilmez. deneyin bir kaç kere daha. illa çözersiniz.
1 - kömür şans işi ama asıl problem kömür değildir. her kömürle iyi kötü mangal yapılır. önemli olan mangalbaşının kömürün durumunu iyi gözlemlemesi.
2 - mantık şu. çıra, gazete vs ile bir ateş yakacaksınız ve kömürleri bu ateşin üzerine koyacaksınız. kömürler de yanacak, önce kıpkırmızı hale gelecekler, sonra da renkleri hafif solmaya başlayacak. üzerlerinde gri-beyaz bir kül tabakası oluşmaya başlayacak. et koyacağınız ızgaranın kömürlere olan mesafesine göre bu aşamadan itibaren et koymaya başlayabilirsiniz.
bu ateş meselesi için mangalmatik - kömürmatik vs adlarla satılan yuvarlak, boru gibi şeylerden alabilirsiniz. birisi bununla ilgili bir link koymuş cevap olarak. en kolay ikinci mangal yapma yöntemi olabilir. şaloma ya da pürmüz en basitidir. ama gerek yok. bu boru gibi şeyi alıyorsunuz. en altına 3-5 çıra atın. hatta bol bol çıra atın. yakın. üste kömürleri atın. yanmaya başlayan kömürleri alta alın. bir süre sonra eliniz alışacak. şöyle yapın. sırf deneme olsun diye, tek çıra ve tek parça bir kömür ile bir kaç kez deneyin. illa çözersiniz.
mangalın ustası tek çırayla yakar mangalı:D
3 - ama en önemlisi adam gibi et alın. şimdi bizim evin karşısında yanyana 4 tane market var. bim, şok, migros ve yerel bir market. bim'in köftesi ne yaparsanız yapın kupkuru oluyor. şok'un bir nebze daha iyi. migros'un köftesi ile yerel marketin köftesi insan gibi oluyor. siz bim'den aldığınız köfteyi mangalda yaparsanız, kupkuru bir şey olur.
şapka gibi bir alet var ucu bacalı, adını hatırlayamadım ama çok işe yarıyor. yakma konusunda en acemiyi bile usta yapar.
buldum;
www.hepsiburada.com
(bunun daha basitleri de var)
www.hepsiburada.com
malzeme önemlidir, kömürün iyisini alın mesela, çıranız olsun, kolay çalışmak için inşaat eldiveni alın ayrıca.
yalnız olay sadece mangal yakmak değil. közü iyi ayarlamak ve pişirmek tecrübe ister onu youtubetan değil ancak yaparak ogrenebilirsin.
basitçe;
çıra odunları çadır kurar gibi koni biçiminde yapacaksın ki hava akışı devam etsin yoksa boğulur söner.
ateş iyice coşunca kömürleri dök üzerine.
alevler sönüp kömürler köz haline gelince koy üstüne nevaleyi.
tavuk varsa ilk tavuk atılır. sonra et sonra köfte.
www.hepsiburada.com
- Öncelikle bu üründen mutlaka alıyorsun, işini %50 kolaylaştırır.
- Ürünün alt gözüne bir miktar gazete kağıdı, üzerine birkaç parça çıra koyuyorsun.
- Üst gözün alt kısımlarına büyük parça, üst kısımlarına ise ufak parça kömürleri koy. Kömür paketinin dibindeki toz gibi parçaları tam yanma gerçekleşene kadar asla dökme, yukarı doğru olan hava akımını keseceği için sıkıntı yaratır.
- Kömürlerin hepsi yanıp mavi alev yok olunca kömürü mangala dökebilirsin. Kömür konusunda cimrilik yapma yoksa etler pişmez, o borunun tamamına yakını, hatta tamamı dolu olsun.
- Dana antrikot mangalda çok iyi olur fakat suyunun içeride hapsolması için "mühürleme" yöntemi şart.
- Tavukta mühürlemeye gerek yok, ağır ateşte sıcaklık en iç tarafa nüfuz edene kadar pişmelidir.
- Köfte yaparken sokak köftecileri gibi sık sık çevirmek lazım.
- Kuzu şiş, külbastı vb de harika olur.
Ek notlar:
- En son kalan köze patates, soğan vb gömebilirsin, korkma kolay kolay yanmazlar.
- Biberi en başta koyarsın ama öncesinde kızdırdığın teli yarıya kesilip çatala takılmış soğanla güzelce temizle.
Afiyet olsun :)
Hızlıca okudum ama yazıldı mı göremedim, mangalda en önemli şey odundur. Çünkü ateşi büyütmek, kömürleri tutuşturmak için bol oduna ihtiyacınız var.
Kömür torbasından çıkan çıra bu işe asla yetmez, bol bol odun hazırlayacaksınız. Bol bol derken bi poşet değil tabi, en azından demet halinde avucu dolduracak kadar.
İlk hızlı yanma için ince kıyım odunlar olmalı, kalem kalınlığında gibi, onların üstüne biraz daha kalını, onların üstüne biraz daha kalını. En üste de parça kömürler.
Püf noktası ağaçlar ve kömürler arasında hava boşluğu olacak, rüzgarlı bir yer is ekendi kendine yanar. Değilse yellemek lazım.
Ateş büyüyüp kömürlerin alt kısmı yanınca mangalın diğer köşesine itip çevirerek yeni kömürler ekleyin.
Mangalda siyah kömür kalmayacak kadar tüm kömürü kor hale getirin.
bi tane flamethrower al ver kömürlerin, odunların üstüne hiç yorulmaya gerek yok