Sevgili mimar, insaat muhendisi veya konu ile ilgili fikri olan arkadaslar,

Uzun zamandir gozlemledigim vefakat bir turlu mantikli bir aciklamasini bulamadigim bir sorum olacak;

Ozellikle Caddebostan, erenkoy, fenerbahce civarlarindaki eski binalarin giris katlarindaki bosluklarin sebebi nedir acaba? Butun giris kati bosluk seklinde ve ne arac girebilir ne baska bir amacla kullanilabilir gibi degil. Giris katlarda sadece, kocaman bir kat kadar bosluk, kolonlar ve binanin giris kapisi bulunuyor. Bu bosluklari daire/dukkan yapmak yerine neden boyle bos birakiyorlar bir fikriniz var mi?

Sevgiler

 

Mimar değilim fakat mimari estetiğe ve duygulara hislere de dokunur, o binaların modern mimariden, le corbusier in tarzından etkilendiğini düşünüyorum, boşluklar ferahlık genişlik o kısımlar da yapının birer parçası sadece boşluk değiller

Hatta eski apartmanların dışında ya da giriş boşluğunda apartmanın temasına göre duvarlarda rölyefler kabartmalar bulunuyor, bazıları bizim gibi dükkan kirasını değil de yaşamayı zevki estetiği düşünüyor :)

Bazen estetik bazen işlevsellik bazen ikisinin karışımı

freebird5406_2

eski apartmanlar oturulmak için yapılıyor, yenileri satmak için. satmak için yapınca her metrekareyi değerlendirmek istiyorsun.

roket adam

Bahsettiğiniz boşluk bazı yeni apartmanlarda da var. Örneğin bizim apartman kentsel dönüşüme girmeden önce zemin katta 3 daire varken şimdi sadece kapıcı dairesi var geri kalan yerler bomboş, konutlar 1. katta başlıyor. Bir müteahhit cevap verebilir bu duruma.

SiyamkedisiZorro

Peder mimar, bunu seneler once ona sordugumu hatirliyorum. Mimari bir mantigi var, binalar yuksek ama zemin kat bos geciliyor bu sayede etraf yesillik ise goz hizzasinda beton gormuyorsun, yesillik ve genislik hissi veriyor. Sallamiyorsam boyle bir aciklamasi vardi..

cooperr
1

mobil görünümden çık