öncelikle basketbol bilgimin neredeyse hiç olmadığını not düşerek başlamak isterim.

ekşi'deki hangi başlıkta okuduğumu hatırlamıyorum ama birisi obradović fenerbahçe'deki koçluğu zamanında takıma sırpları doldurmaya çalıştı, hatta menajerlik ajansı gibi çalıştı sırbistan'ın kıyısında köşesindeki takımlardaki gençleri getirtmeye çalıştı gibi bir şeyler yazmıştı.

geçmişte yugoslav/bugün eski yugoslav ülkelerindeki oyuncuların birçok türk takımlarında var olduğunu biliyoruz-profesyonel sporlarda bunun bir önemi yok ama.. şimdi balkanlar üzerine meraklı biri olarak, anla(ya)madığım şey şu: oldukça milliyetçi, -yer yer ırkçı bir profile sahip sırp oyuncuların türk takımlarını tercih etme sebepleri neler olduğunu merak ediyorum. bazılarının röportajlarını okuduğumda türkiye'yi türkiye'ye geldikten sonra tanımaya, farklı bir gözle bakmaya başladım, önyargılarım vardı ama kırıldı bunlar gibi cümleler de mevcut. yani başlangıçta oldukça olumsuz bir algıya sahip oldukları bir ülkenin takımında oynamaya onları teşvik eden unsurlar nelerdir sizce?

dediğim gibi basketbolla hiçbir ilgim yok, bölge üzerine ilgili olduğum için biraz baktım ve amacım tartışmaktan ziyade anlamaya çalışmak.

çok teşekkürler..

 

iyi para + istanbul.

phiphi

obradovic sırp basketbol ailesi, gençleri içinde tanrı gibidir. obradovic gazze'de olsa muhtemelen oraya da giderler. kariyerlerini bir yerden alıp bambaşka yere çıkarıyor. o yüzden buraya gelmelerinde anormal bir durum yok. çünkü obradovic gelmiş. yıllarca da çalışmış ve sevilmiş. her gelen de diğerlerine olumlu referans vermiş. dolayısıyla bu saatten sonra obradovic yok ama türkiye'ye sırplar artık daha rahat gelir. mesela anadolu efes'te Vasilije Micić var. sırp o da ve avrupa liginin mvp'si yani en değerli oyuncusu ödülünü aldı. tüm sırp basketbolcular, gençler görüyor bunu. bunlar çok olumlu referanslar. çok rahat gelirler artık buraya.

bir de türkiye ligi avrupa'nın en iyi 2-3 liginden biri. maddi olarak güçlü. fenerbahçe ve efes avrupa liginde son 5-6 yıldır hep en tepelerde. fenerbahçe'nin başında yine dünyaca ünlü bir koç var. olaya basketbol kaynaklı bakmak lazım.

ilgeru

avrupa basketbolunda türk takımlarının ve ligin önemli bir etkisi var. avrupa'nın en büyük basketbol organizasyonunun bile baş sponsoru thy.

efes, fenerbahçe yıllardır playoff, f4 kovalayan rekabetçi takımlar. ciddi para akıtıyoruz bu işe (barça ya da cska kadar değil tabi ki) ülkeye çok iyi koçlar geldi obradovic, david blatt gibi.

sporcular para ve başarı ihtimali neredeyse oraya akıyorlar aslında, çok ideolojik sebep aramamak lazım. sloukas mesela ülkemizde başarılı olmuş bir yunan basketbolcu, gelmeyecek olsa ilk onun gelmemesi gerekir. ters örnek ise ibrahim kutluay o da yunanistan da başarılı olmuş bir türk basketbolcu.


para > koç > başarı hedefi > ülke

a darkness coming

Karşı çıkanlar olabilir belki ama Türkiye bazı Balkan ülkelerinden daha zengin. Irkçılığı bir kenara bırakırsak Türkiye onlar için aslında bir fırsat oluyor. Biz kendimizi gömmeyi çok seviyoruz ama adam kendi ülkesinde kalsa belki buradaki olanaklara sahip olamayacak.

dissendium

Aralarında ırkçı olan biri vardı Türkiye'de oynayan hatta dövme falan da vardı vücudunda da adını unuttum. bunun dışında oyuncular da aptal değil hani, obradovic'in basketbol sistemi ve zekası bir yana herkes alacağı parayı düşünüyor, hele fb gibi kesenin ağzı iyi açıldığı zamanlar. bunun yanında Türkiye'de, yabancı oyuncular ile yapılan sözleşmelerde oyuncuların vergilerini kulüpler ödüyor. bu ciddi oranda oyuncu için avantaj ve ev+araba da kulüpten. sadece yakıt ve yiyecek parası çıkıyor.

Bir diğer konu da menajerler. Bakmayın sadece gazetedeki ve tv'deki olaylara. Menajerler ciddi şekilde ele geçirdi basketbolu ve fastfood menüleri gibi değişik paketler sunuyor antrenöre ve antrenör de seve seve kabul ediyor. Mesela kendi altyapısında az çok gelecek vaad eden sporcuyu kiralıyor ve kendi takımında tutmuyor, menajerin sunduğu 3 baba oyuncu + menajerin yanında vereceği 1 ya da 2 genç oyuncuyu mutlaka takıma aldırıyor. Çok değişik dengeler var. Yine basketbol olarak iyi zamanları izliyoruz Ülkemiz adına.

evimin paspasi

Türkiye basketbol ligi Avrupa'da İspanya ve Rusya ile top 3'te, göreceli olarak birinci bile diyebiliriz yer yer. Efes ve Fener de Euroleague'de hep zirvede takımlar. Yani bu olayın sırp ya da türk olmakla alakası yok. Burada futbol oynayan bi çocuk Barcelona veya Bayern Münih'te oynamayı hayal ediyorsa Sırbistan'daki bi genç Efes ya da Fener'i hayal edebilir. Obradovic de Sırbistan'da yıldız bir figür. Ayrıca Sırbistan'daki takımların bütçeleri İstanbul takımlarının çeyreği bile olmayabilir. Alınan para çok daha farklı buna bağlı olarak. Efes bütçesi en yüksek takımlardan biri ligdeki. Fener'de son iki yılda biraz azalma olsa da hala çok yüksek bütçesi var. Profesyonel kimse düşman ülke vs goy goyu yapmaz. Futbolda Ermenistan ligi çok iyi olsa Türk futbolcular gidip oynardı laga luga yapmadan.

nundu

cevap veren herkese değerli yorumları ve verdikleri yeni bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim.. yeni şeyler öğrendim ve farklı bir noktadan konuya bakmam gerektiğini anladım.

tekrar teşekkürler..

desercej
1

mobil görünümden çık