Merhabalar arkadaşlar

Motor yağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Alıp geçelim mi? En maliyetsiz nasıl hallederiz ücretsiz değiştirenler varmış sanırım yağı oradan alırsak. Ne önerirsiniz nereden alsak? Nasıl seçsek?


 

piyasa da sahtesi olabiliyor en başta ona dikkat etmek lazım internet almazdım ben sizin yerinizde olsam. Ayrıca düzgün bir işçilik olan bir yerde eski yağın tamamen tahliye olduğunu görecek şekilde yaptırırdım.

Neye göre seçeceğinizi araç kullanım kılavuzunda yazar, çalışma şartları, ülke ve aracın toplam kmsine göre yağ modelleri de değişir. En net bilgiyi yetkili servisi arayıp öğrenebilirsiniz.

captainmrg

Motora uygun yağ türü olması önemli.
Aynı zamanda motor yağ filtresini de almalısınız. Motora konulacak yağ miktarı da önemlidir.
Genelde araç kullanılsın kullanılmasın 1 yıl ya da 12000-13000 km civarı değişmesi önerilir.
(Araçtan araca farklılık gösterir bu km. konusu) kendi tecrübem aracı az kullandığımdan 3-4 ay daha bu sürenin üzerine eklerim.

Bazen yağ fiyatlandırılmasında da ayrı bir kurnazlık döner. Örneğin, araç için kullanılacak yağ miktarı 5lt olsun . Bu yağın 4 ltlik mamülü varsayalım 150tl. Ama araç için gereken o 1lt.lik olan mamül 70-80 TL olabilir.
Aman ha pistonlar, krank mili aşınmasın derken böylece cep maddi olarak biraz aşınır. Sonuçta bir mecburiyet var. O yağ alınmalı :)
Yazıcı/kartuş ilişkisine benzer bir fiyatlandırma söz konusu.

İşçiliği tamamen masrafsız yapmak istiyorsanız bazı video kanallarında çeşitli araçlara ait yağ değşiminin nasıl olduğunu gösteren videolar var. Şüpheleriniz varsa, bu işi bilene verilecek ücret ile yapmak
daha iyi olur.

Öyle şehrin öbür ucundaki yetkili servis vs. diyerek çok uzaklara gitmeden, hemen arka sokaktaki oto yıkama yağlama yerlerinde bile halledilebilecek bir şeydir.

Erva

Eğer bir "super car" sahibi değilseniz [uçan, kaçan, havada duran, motoru içten yalayıp masaj yapan] gibi abartılı pahalı yağlar almanıza gerek yok.

Yaşadığınız mevsime göre araç üreticinizin önerdiği kalınlıkta ve değerlerdeki bilindik bir marka yağı alıp koydurabilirsiniz. Dizel araçsa ve partikül filtreye sahipse ona uygun yağ almalısınız.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bana göre yağı dolduran usta ya da kalfanın yağın tamamını motora boca etmemesidir.

Mesela aracın kapasitesi 3,6 litredir, 4 litre alır verirsin hepsini boca eder, veya kapasite 4,4 litredir 5 alırsın tamamını doldurur.

Fazla yağın da zararlı olduğunu unutmayalım.

John Bloor

önerilen özellikte yağ olması
aynı sene üretimi olması
motul ya da castrol

ayrıca @john +1
fazla veya az koymaları motora zarar

bir soru sorcam
1

mobil görünümden çık