Kedimiz 2 aylik tekir. Dişi. 3-4 gun oldu geleli. Baya alisti diyebiliriz.

Sorularim soyle;

1- Perde manyagi. Devamli kosup kosup tirmaniyor. Eh kopek gibi komut da almiyor. Napilir da bu perdeleri sokmesi engellenir?

2- Veteriner arkadasim kontrolunde yarim konserve yas mama ile karistirip kuru mamasini veriyorum. Her gun farkli cesidini mi vereyim yoksa sevdigini dusundugum hangisiyse hep ondan mi devam edeyim. (misal hindili)

3- Kumu her isediginde veya kakasini yaptigi anda mi o kismi alinarak temizlenir? Yoksa 3-5 yapisini beklemekten zarar cikar mi?
Kumun tamami haftada 1 mi yenilenir? internette oyle yazmis siz nasil yapiyorsunuz?

4- Duzenli tirnaklari kesiliyor/kesilecek. Ama arada sirada isirma huyu da var. Isirdiginda acima sesi cikarsam da anlamiyor. Ne yapsak anlar?

5- Guya bi yatakimsi bisi de aldim ama hep benim yataga gelip ayagimin dibinde uyuyor. Sabah erken saatlerde de isirarak veya tirnaklayarak uyandiriyor. Buna bir care? Ulan operek uyandir bi kere de insafsiz.

6- Tek almakla cok mu haksizlik ettim? 4 kardeslerdi.

 

1. perde manyağı olması normal, daha çok küçük.
tepeye kadar tırmanıp, kafa üstü kendini bırakması falan da normal.
koltuklara atlamaya çalışıp denk getiremeyerek çakılmak falan, hepsi normal.
avlanmayı öğrenip fiziksel becerilerini geliştirmeye çalışıyor.
çok tepki vermeyin, bir süre sonra alışır.
kedilere istemediğiniz şeyi yaptırmamanın yolu akıllarını dağıtmaktır.
perdeye çıktığı zaman hemen başka bir şeyle ilgilenmesini sağlayın.
ama her perdeye çıktığında da başka bir oyuncak gösterirseniz, bu sefer oyuncak istediğinde de perdeye tırmanabilir.
ona göre bir denge kurun yani.

2. normalde yaş mama vermenize gerek yok aslında.
bir besleyiciliği yok.
kuru mama yemeye alışmaz bu sefer, hep yaş mama ister.
ama illa vereceğim diyorsanız, ciğerli ve kümes hayvanlı olanlardan havalar sıcakken çok vermeyin, kaşıntı yapabilir.
sıcaklarda daha çok dana, kuzu, balık vb. tercih etmeye çalışın.

3. bende beş kedi olduğu için kum kapları umumi tuvalet gibi işliyor.
o yüzden haftada bir kumu tamamen döküp, kum kabını yıkayıp yeni kum koyuluyor.
kumunu bol koyarsanız, anında temizlemenize gerek olmaz.
hatta bu yaşlarda hemen temizlemeyin, kendi kokusu biraz kalsın ki tuvalet eğitimi düzgün olsun.
bırakın eşelesin etsin, öğrensin.
hemen onu kumdan alıp kumu da anında temizlerseniz bu sefer büyüdüklerinde de kakalarını kapatmayı falan beceremeyebiliyorlar.
bu süreçte arada bir çişe kakaya basmalar, ufak tefek kazalar olabilir, normal.

4. henüz hiçbir şey anlamaz.
sadece elinizi kaçırırsanız av muamelesi yapar.
siz çektikçe o daha çok tutunur, yakalamaya çalışır.
bunu oyun haline de getirebilir.
sabit durarak, elinizi çekmeden bağırmayı başarmaya çalışın.
o zaman kendi bırakır.
bir süre sonra da bağırmayı falan anlar, daha çok küçük.
bu dönemde uçuşan poşet, yuvarlanan terlik, kaçırılan el, yürüyen ayak, sallanan eşofman ipi gibi şeylerin hepsi av yerine geçer.

5. o yataklarda genelde uyunmaz.
gider en güzel, en pahalı yatağı alırsınız, kargo kolisinin içine girer uyur.
ısırma ve tırmalama bu dönemde olur, normal.
4. maddenin cevabı bunun için de geçerli.

6. tek kedi bakmak her zaman en zorudur.
iki veya imkanlarınıza göre daha fazlasına bakmak daha kolaydır.
manevi olarak, kardeşinden ayırdığınızı düşünerek üzülüyorsanız üzülmeyin.
birlikte kalsalar da bir süre sonra kardeş olduklarını unutacaklardı zaten.
aile bağlarını köpekler gibi hatırlamazlar.

ek olarak:
bir sürü oyuncak alın.
mesela oltalardan alırsanız, beraber oyun da oynarsınız, eğlenirsiniz.
hareket eden objeye saldırma güdüsünü de tatmin edeceği için ele ayağa daha az sarar.
tırmanabileceği bir kedi evi gibi bir şey alırsanız perdeye daha az tırmanma ihtiyacı duyabilir.
böyle böyle biraz yönlendirebilirsiniz ama henüz dediğiniz ve yaptığınız hiçbir şeyi anlamaması çok normal.

güle güle büyütün.

blatta hiberna

Hep tatlışlık olmaz bence. Perdeye atlayınca evde yüksek ses yaparak kovalıyorum. Şundan eminiz bazen sadece uyuzluk olsun, dikkat çekeyim diye azar yiyeceğini bile bile perdeye atlıyor.

Kedilerin bi tane yattığı yer olmuyor. Bir aydan fazla lavaboda uyudu. Hava sicakken dolap üstünde uyuyor. Soğukken zorla koltuk altıma giriyor, kaşık pozisyonunda uyuyoruz. Dandik bir şey değilse, yani içindeki minder yandaki duvarlarsldan yüksek değilse, arada yatakta da uyur. Bazi dönemler favorisi olur. Bizde de pek yüzüne bakılmıyor. Ama bazen birbirlerini kaldırıp zorla yatıyorlar.

Anne kedi bazen yavruyu yiyor. Bazen yavru kedi anneye halleniyor. Kediler de bağ durumu, hele hele yavruyken kurulan bağ çok zayıf. Bizim 2 kediyi bulup biberonla beslemiş bir arkadaşta almıştık. Verirken ağlamıştı. Öyle bag vardı. Kedileri görmek için geliyor bazen. Kediler kızla aynı odaya bile girmiyor. Böyle düşünün.

Yaş mamayı çeşit çeşit vermek de hiçbir sıkıntı yok. Aynı şeyi sürekli yediklerinde sıkıldıkları hissi var bende.

Kumu yoğunluğumuza göre 2 bazen 3 günde 1 değiştiriyoruz. Çok ağır koku olmadığı sürece aceleye gerek yok bana göre.

Yakınlarda bir arkadaşım sahiplendi. Kedi tazmanya canavarı gidiydi. Elini uzatmanla ısırmalar başlıyordu. Sonra kedi büyüdü ve düzeldi. Hatta çocukları oldu. Çocuk kedinin kuyruğunu çekiyor, sunduruyormuş. Yapan çocuk olduğunda hiç tepki vermiyor diyor. Ama ısırması hiç geçmeyen kediler de var. O yüzden itmek, yüksek sesle şiştlemek gibi çözümler bence uygulanmalı. Bizimkinde ısırma geçmedi, ama ısırmaya korkuyor diyeyim. eksisozluk.com

baal

1. fıs fıs alıp su sıkabilirsiniz perdeye hallendiğinde. yüksek sesle kızmak da bir çözüm. ama işe yarar mı meçhul. bizim perdeler delik deşik.

2. kuru mama yiyorsa her seferinde yaş mama vermeyin bence. yok illa vereceğim diyorsanız tek tipten gidin. biz haftada bir veriyoruz, karışık veriyoruz ama her gün verdiğiniz için tek tip dedim. ama dediğim gibi kuru mama yiyorsa yaş vermeyin her gün. ishal olur.

3. tek olduğu için akşamları bir kere temizleyip, hafta içinde çok azalırsa üzerine ekleme yaparsınız. haftada bir de tamamen temizlersiniz. biz öyle yapıyoruz.

4. siz de onu ısırın hafifçe ( veteriner hekim tavsiyesi)

5. buna biz çözümüm yok ama böyle yaptığında odadan atabilirsiniz. bizimki de eskiden ısırarak uyandırıyordu. şimdi uyanınca atlayıp gidiyor. sizinki daha bebek bir de. biraz büyüyünce ve kısırlaştırılınca düzelir.

6. buna bir cevabım yok. herkes iki kediye bakmak tek kediye bakmaktan daha kolay diyolar. yetişkin kedimin yanına yine yetişkin bir kedi aldık emanet, 6 aylığına. 2,5 ay geçti alışamadılar. sürekli kavga, dövüş. uykumuzun bölünmediği tek bir gece bile yok. gece aynı odada uyumadıkları için bi birini alıyoruz, o uyanıyor çıkmak istiyor, diğerini alıyoruz, bu sefer çıkan geri girmek istiyor vs vs. ama sizde ikisi de yavru olacağı için bizimki gibi olmaz belki. maddi imkan varsa alınabilir. eğer ki anlaşırlarsa bakım olarak bir zorluğu yok iki kedinin.

elorelia

merhaba

1- Perde manyagi. Devamli kosup kosup tirmaniyor. Eh kopek gibi komut da almiyor. Napilir da bu perdeleri sokmesi engellenir?

-> yapabileceğiniz bir şey yok, bir şey yapmaya da gerek yok. birinci yılı doldurduklarında ve bilhassa kısırlaştıktan sonra bu tip davranışları bıraktıkları yüzde 100 kesindir. yavru kedi davranışına müdahale etme şansı yok maalesef.

2- Veteriner arkadasim kontrolunde yarim konserve yas mama ile karistirip kuru mamasini veriyorum. Her gun farkli cesidini mi vereyim yoksa sevdigini dusundugum hangisiyse hep ondan mi devam edeyim. (misal hindili)

-> her gün yaş mama verilmez, nasıl veteriner o :) normal kuru mama verilir sadece. çok istiyorsanız iki haftada bir falan yarım konserve ödül gibi verebilirsiniz. yaş mama sağlıklı bir şey değil. vereceğiniz de reflex, schesir gibi katkısız bir marka olsun, whiskas falan vermeyin sakın.

3- Kumu her isediginde veya kakasini yaptigi anda mi o kismi alinarak temizlenir? Yoksa 3-5 yapisini beklemekten zarar cikar mi? Kumun tamami haftada 1 mi yenilenir? internette oyle yazmis siz nasil yapiyorsunuz?

-> kumun tipi nedir? topaklanan kumları tamamen yenilemiyorum ben, kristal kumsa yenilerdik ama kristal kullanmayın zaten. benim üç kedim var ve her dakika kovalayıp alamıyorum çişleri kakaları, gün aşırı alarak falan idare ediyorum mecburen. azaldıkça da üstüne ekliyorum.

4- Duzenli tirnaklari kesiliyor/kesilecek. Ama arada sirada isirma huyu da var. Isirdiginda acima sesi cikarsam da anlamiyor. Ne yapsak anlar?

-> anlamaz :( birinci sorunuza yanıtımda da dediğim gibi, büyüyünce bırakacak, net.

5- Guya bi yatakimsi bisi de aldim ama hep benim yataga gelip ayagimin dibinde uyuyor. Sabah erken saatlerde de isirarak veya tirnaklayarak uyandiriyor. Buna bir care? Ulan operek uyandir bi kere de insafsiz.

-> bunu da idare etmek zorundasınız :( büyüyünce bırakacak.

6- Tek almakla cok mu haksizlik ettim? 4 kardeslerdi.

-> ikinciyi alırsanız çok iyi olur kediler için. size olan odağının bir kısmının dağılmasını sağlar, yalnız kalmaz, kendinden bir tane daha olması mutluluğunu artırır, ömrünü uzatır. iki yeterli bence.

bir garip melek
1

mobil görünümden çık