Bosman kuralı öncesi transferler nasıl oluyordu?şimdi diyelim futbolcunun kontratı sene sonu bitiyor ama gidemiyor yine.adam 5 milyon istiyor klüp 1 milyon veriyor kimin istediği oluyordu bu durumda?




 

Kulüpler anlaşamadıkları oyuncu için ya sözleşmeyi feshetmek ya da bir bonservis bedeli belirlemek ve satış listesine koymak zorundaydı.

Diyelim Futbolcu 5 milyon istiyor.
Kulüp 1 milyon veriyor.
Anlaşamadıklar ve kulüp 6 milyon bonservis bedeli belirledi. Bu bedeli yönetim belirliyor. Daha az da olabilir çok da, sınır yok. Veren olursa adam da kabul ederse gidiyor. Ama diyelim ki veren olmadı ya da oldu ama oyuncu gitmek istemedi. O zaman kulüp belirlediği bonservis bedelinin 1/3'ü kadar maaşla oyuncuyla sözleşme imzalamak zorunda kalıyordu.

Buradaki kritik nokta şu. Madem 1 milyon verecektin niye 6 milyon bonservis belirledin? Öyle ya, oyuncu satılmazsa bu sefer mecbur (6/3) 2 milyon vereceksin. Kulüpler piyasası olan oyuncu için bazen bu riske girerdi.

Örnek istersen:

96-2000 İlk Fatih Terim döneminde Terim, Bülent Korkmaz'ı satış listesine koydurdu. Bülent GS'dan ayrılmak istemediği için hiçbir teklifi kabul etmedi. Kendisi için belirlenen bonservis bedelinin 1/3'ü bedelle yeni sözleşme imzaladı. İyi ki de inat etti. UEFA kupasındaki en büyük kozlarımızdan biriydi.

nihayet

@nihayet,

bosman öncesi dönem dediğiniz gibi olabilir, detayını bilmiyorum. ancak bülent korkmaz için 1996-2000 döneminde bosman öncesi kuralın uygulanması imkansız, çünkü bosman kuralı 1995 yılında uygulanmaya başlandı.

del piero10

@del piero

Bu olaydan ne kadar emin olunabilinecekse o kadar eminim. O dönemi yaşamış biri olarak söylüyorum bunu. Ki Bülent Korkmaz'ın da sonradan tv'de anlattığı bir olaydır.

Bosman kararları ilk önce Avrupa'da uygulandı. Türkiye yarı Avrupalı olduğu için kimisini uyguladı, kimisini uygulamadı ya da geç uyguladı.

Bosman kurallarında AB ülkelerine atıf yapıldığı için bir dönem tff bunu yurt içi transferlerde uygulatmadı. Şöyle ki, mesela Ümit Karan sözleşmesi bitse bile Gençlerbirliği'nden Galatasaray'a bonservissiz gelemiyordu ama bir AB ülkesi takımına transfer olursa o takım bonservis bedeli ödemiyordu. Ne yaptılar? Ümit Karan bir AB ülkesi takımıyla (formalite icabı) sözleşme imzaladı. Hiç oynamadan düşük bir bonservis bedeli ile de oradan Galatasaray'a transfer oldu. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Sergen Yalçın da aynı şekilde bir transfer yapmıştı. Bu olaylar 2000 civarında oldu. O zamanlar hülle transferi deniliyordu bunlara. Transfermarket profiline bakıp bunu da yalanlamayın. Bu dediklerim hep oldu :)


Türkiye 2021'de bile Bosman kararlarını birebir uygulamıyor zaten. Uyguluyor olsa yabancı sınırı tartışması olmaz tamamen serbestlik olurdu bunca senedir.

nihayet
1

mobil görünümden çık