Adam önceden planlıyor mu, "ben bu sene kilosu 20tl değil 5tl'den fasulye satacağım, o yüzden ucuz gübre kullanayım, az ilgileneyim" mı diyor?
Yoksa büyük ümitlerle tarlasını ekiyor, ama nedense o sene mahsül kötü mü çıkıyor?
Ya da adam "bu topraktan anca kilosu 5tl'lik çıkar, çünkü toprak verimli değil" mi diyor?

Hayır, çiftçi babadan nasıl gördüyse öyle devam ediyor. Daha iyi tohum var mı, toprağım bu ürüne uygun mu, birim alan başına daha fazla ürün nasıl alırım diye düşünen kimse yok. Ziraat mühendisliği boş bir iş, benden daha mı iyi bilecekler diyo herkes. (Herkes demeyeyim, çoğu)
Yani kendini yenileyen çiftçi çok az. Yenilikçi olanlarda yeni nesil çiftçiler.


Hocam çiftçiyi öyle gözünde çok büyütme :) 81 il gezip 7 bölgeden her türlü ürün üreten çiftçi ile çalışmış biri olarak şunu söylemeliyim ki hala en büyük hobileri hasat zamanı parayı alıp pavyona gitmek olan, parayı hala samanlıkta saklayan ve yan komşu traktör almış bende kredi çekem köy meydanına traktör koyam namım olsun mantısı ile hareket eden bir kesimden söz ediyoruz.
Çiftçinin ürün ekiminde ki kafa aşağıdaki gibi çalışır
-Yan tarlada Ahmet bu sene ne ekti'' Buğday''
- Çok para kazandı mı ? '' Evet''
-O zaman bende ekeyim
e toprak analizi tohum vs vs olayı var emmi olur mu öyle şey dediğinde '' yeğenim babam 100 yıldır böyle yapıyor'' der


kardeş sen feriköy organik pazara bir git.
ürünlerin kalitesini ve fiyatlarını bir gör.
ordaki çiftcilere nasıl ürettiklerini sorabilirsin.


Türkiye hollanda olur mu diye sormuşsunuz:
Olmaz.


Örneğin ne kadar sulanması gerektiği ile ilgili bir durumda ya sulanmıyor ya salma sulama yapıyor.
Basınçlı yağmurlama sulama maliyetinden kaçınıyor


Küreselcilerin dünyadan bir çok yerinden getirilen orjinal tohum ambarı buradadır :
m.dw.com
Piyasadaki çoğu tohum artık doğal değildir.
Hal böyleyken az alandan, çok verim alma hayali kurmak gibi süslü fikirlerin bir anlamı da yok.
Biraz daha ayrıntılara bakılırsa üretim tamamen tek bir merkezde toplanması ve çiftçiliğin sonlarılması insanların tamamen üretim değil, tüketim odaklı hayat sürmesi planlanmaktadır.


Adamlar 1. Kalite ürünü sana satmıyorki. Avrupa'da aldığım made in Turkey biberler, kirazlar vs muhteşem iken Türkiye'de pazarda satılan rezalet oluyor.
1. Kalite ürün ya ihraç edilir ya da butik manavda satılır.
2. Kalite ürün Migros'ta falan pahalıya satılır.
3. Kalite ürün pazarda herkesin aldığı ürün.
4. Kalite de zaten meyvesuyu reçel vs oluyor.
