ortalama bir maaş bandında varsayalım, memur ya da orta sınıf beyaz yaka.
200bin normal , sonrası başka gelir kaynağı da şart gibi.
84.000 TL
kendi arkadaşlarıma falan bakıyorum 3 aşağı 5 yukarı bu tanıma uyan arkadaşlarımın ortalama olarak 200-250 bin bandında bir araçları oluyor (evlenince gelen altınlar hariç olarak)
Gerçekten bunun bir standardı olduğuna inanamıyorum.
Ama bu kişinin borcu yoksa
Hayatını keyifle yaşıyorsa (spor gezme yeme içme vs)
Kenarda da 100 150 bin TL varsa bence TR şartlarında güzel
@chicha +1
Yazmak istediğim çoğu şeyi yazmış. Bu süreçte bir araba aldığını ve senede 1-2 tatil yaptığını düşünürsek, kenarda 100K parası anca olur.
100 bin civarı.
bir suru degisken var. ne kadar zam aldi, cok luks harcamalari var mi, ileride ne yapmayi dusunuyor, istisnai giderleri var mi vs...
bence aralik vermek daha dogru olur.
50-100 arasi paraniz varsa hem gelecek icin umutlu hem de kotu gunler icin guvenli olursunuz.
22 yaşında mezun olsa başlangıçta 4k 30 yaşında 8k kazansa ve bunun %20sini biriktirse 30 yaşında 115 bin tl birikimi olur.
Cevabım tartışma başlatıcı olarak görülmüş ve silinmiş. "Düzelterek" tekrar yazayım:
İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsa kira + faturalar + yeme içme + ulaşım en az 3 bin götürür maaştan. Benim ortalama maaştan anladığım 5-6 bin tl civarı. Onu da 30 yaşında ancak görmüştür.
Mezun olduğu dönemde 2.5 - 3 bine başlamıştır. O zaman birikim iyice zor oluyor, öğrencilikte yapamadığı şeyleri yapmak, alamadığı şeyleri almak istiyorsun, en kötü üstüne başına düzgün bir şeyler almak istiyorsun çalışmaya başlayınca.
Bence 100 bin varsa kenarda oh ne ala desin böyle biri.
Türkiye için biraz karışık bu bence.
Mesela son yıllarda hiç para biriktirememiş de olabilir. TL biriktirdiyse 100 bin olabilir (ki aileyle kalan arkadaşlarım bile bu kadar biriktiremedi) ama 4 yıl önce 55 bine bir araba alabildiyse şimdi sırf o araba 150 bin de olabilir.
herkes Türkiye'yi çözüp hemen araba ev almaya girişmiş sanıyorum, yani öyle yapanlar 200-300 diyebilir. Diğer türlü dümdüz para biriktiren o rakama ulaşamaz. Ben dolar altın biriktiriyordum kriptoyu keşfetmesem o rakamlara ulaşmam çok zordu.
24 yasimdan beri bilfiil calisiyorum, 30 yasima kadar hic para biriktirmedim. hep tatile gezmeye yeme icmeye harcadim. baska inanilmaz luks gider kalemlerim yoktu ama 3 ayda bir yurt disi tatilim olmayan sene yoktur bu 6 yilda. sonrasinda da az gezmeli daha cok para biriktirmeli bir hayatim oldu. yine cilginca biriktirmiyorum tabii ama birikiyor kenarda. soru benim birikimim olmadigi icin ne kadar oldugunu yazmayacagim. demek istedigim buna ortalama bir sayi vermek cok zor, maasa, harcamaya, giderlere ve kisiye gore degisen onlarca parametresi var.
22'de mezun olup, ilk 3 sene 4bin lira, sonraki üç sene 6bin lira, son 4 sene 10bin lira kazansa:
ilk 3 sene birikim yapamaz.
ikinci 3 sene ayda bin lira biriktirir.
son 4 sene ayda 4bin lira biriktirir.
toplamı 228bin yaptı
daha fazla birikir mi? evet, birikir. daha az birikir mi? tabii ki
100 bin bakit + 70 bin araç.
8 sene tek başına yaşayıp kira, fatura ödeyip 100 bin-200 bin biriktirmek ???
Ayda bin lira kenara atmış olsa anca. Hiç tatile gitmedi ya da başka masraf çıkmadı. Bence tek başına yaşayıp kenara para atmak çok zor. Hele bir iki gezeyim diyen biri hiç birikim yapmamış da olabilir.
gercek bir ornek olarak ben varim. gercekler
1. insanin yasi ve geliri azken daha cok para biriktiriyor.
2. hep ayni isyerinde ayni parayi kazanmayacaksin. issiz kalacaksin, cepten yiyeceksin vs..
3. beklenmedik harcamalarin olacak (ameliyat olmam lazim, disini yaptirman lazim, babanin arabasi kaza yapti, ev alicaz yardim yap vs.. )
30uma kadar 50bin biriktirmistim. bence ne kadar biriktirdiginiz onemli degil. kendinizi bir meblaga sartlamayin. para biriktirmek motor bir aliskanlik haline gelsin en onemlisi o. ki zaten bu duyuruyu actigina gore zaten birseyler biriktirmeyi aliskanlik haline getirmissin demektir. ha bundan sonrasi icin ne yapabilirsin? eger gercekten cok para biriktirmek istiyorsan nacizane tavsiyem,
ev, araba yada sevdigin pahali seyleri arastir. almayacaksan bile sahibinden'e gir bak. randevu al gercekte gor.
ruyalarini susleyen seyler gorup alamayinca insan bileniyor ve bu bilenme hali cogu insanda daha cok tasarruf yada ek gelir modelleri bulma gibi motivasyonlara donusuyor.