Ciddi anlamda bu işten para kazanmak için en az kaç sene gider, nereden başlanır, ne kadar para harcanır vs konularda yol gostermek isteyen olursa tavsiyelerini, deneyimlerini paylaşabilir.
Kısaca kendimden bahsedeyim. Ben artık ciddi anlamda kendime farklı bir yol çizmeyi düşünen 30 yaşlarında, kendi mesleğininin azizliğine ugramış ve bir türlü hayatını bir düzene sokamamış ve bu düzensizlikten artık nefes alacak hali kalmamış biriyim.
Dediğim gibi farklı bir yol çizmek istiyorum. Bu saatten sonra ne yapılır aklıma bir tek fotoğraf geldi. Çünkü hem ilgiliyim hem çok seviyorum. Baktığımızda bir sürü alt dalı var bu fotoğrafçılığın. Düğün, doğum, ürün, yemek, belgesel fotoğrafçılığı ilk aklıma gelenler. Neden bir tanesine karar verip onda geliştirmeyeyim ki kendimi. Tabii ki eminim kolay değildir ama neden olmasın. Amatörce çektiklerimi herkes beğenirdi fakat yalan yok henüz ne adamakıllı temel fotoğraf bilgim var ne adobe photosop bilgim ne baska bi uzmanlik. Profesyonel fotoğrafçılara fotoğraflarımı yorumlatınca aslında birçok hatamın, bilgi eksikliğimin farkına vardım. Ama gelişmek öğrenmek için ne gerekiyorsa elimden geleni yaparım. 5 senem mi gidecek gitsin. Boşa gitse bile sevdigim bi konubi ilgi alanı olduğu için en azından kendimi geliştirdim derim. 10 yilim kpss saçmalığıyla boşa gitti mesela. Elde ne var sifir. Artik kendi meslegime dair ne inancim ne hevesim kaldi. Şimdi oturdum bu hayali kurdum. Ciddi emek vermek istiyorum. Nereden başlanacak nasıl olacak tam bilmesem de adım atmaya hazırım.
Tavsiyesi olanlar (kurs, eğitim veya başka hangi konuda olursa olur) varsa çok memnun olurum.
Öncelikle şunu söyleyeyim, artık profesyonel fotoğraf makineleri çok yaygınlaştı. Eline makine olan ahmet photography diye sayfa açıp düğün dernek fotoğrafı işine girdi. Orda fark yaratıp öne çıkmanız için çok ciddi makine/ekipman yatırımı da gerekiyor. Doğum fotoğrafçılığında rekabwt biraz daha düşük olabilir zira erkekler çok tercih edilmiyor bu noktada. Kadınsanız bir adım öne çıkarabilir sizi. İyi bir reklam ve çevre gerek.
Hangi dal olursa olsun çok iyi fotoğraf bilgisi ve photoshop becerisi gerekecek yalnız. Bu ikisinin eğitimi için zaman ve kaynak ayırmanız şart. Online eğitimlerle olacak işler değil pek.
Artık imza işleri ön plana çıktı. Nasıl bir font'u gördünüzde şu kişinin veya şirketin diyorsanız, çekilen tarzda fotolar bir kişi tarafından görüldüğünde ...'nın demesi gibi olursa bir hatta iki sıfır öndesiniz. Aydın Büyükbaş mıydı, yanılmıyorsam bu adam bükülebilir fotolar çekiyor drone ile. Adam baya ilerletti, firmalardan teklif geliyor. Belirli konular hakkında seriler yapabilirseniz, bu da dikkatleri çeker. Bol bol yarışmalar kovalayın. Bazen firmaların bile fotografcılık yarışmaları oluyor. Stock işlere de girebilirsiniz.
yazın ben de düğün fotoğrafı çekmek istiyorum. eskiden zordu. çok kaynak yoktu ve makineler pahalıydı. son model makine almana gerek yok. 2500 liraya 5d mark ii alıp çekebilirsin. lightroom kullanmayı öğren. preset kavramını araştır. kurstan ziyade kendin araştırıp öğrenmen daha faydalı olabilir. her alanda geçerli bence bu. aslında doğru insanları takip edip bakış açısı kazanmak çok önemli.
düğün fotoğrafı için 1 ayda kurdu olursun. zaten fotoğrafçıların %90'ı bırak fotoğrafı görsel sanatların temelini bilmiyor. ilker canikligil'in sanat eğitimi ile ilgili bir videosu vardı. orada bahsettiği temel tasarım eğitimini her fotoğrafçı almalı ama millet 2 düğün çekeyim yoluma bakayım derdinde. gerçi insanlar da pek bir şey aramıyor. o yüzden 1 ayda düğün fotoğrafı çekecek noktaya gelirsin. ben bu yüzden uzun vadede çok para kazandırmayacağını düşünüyorum. çünkü 10 yıl önce işini görecek en ucuz makina 5 bin liraydı belki ama o makina şu an 2000-3000 lira. ya da 10 yıl önce video kameralarla bile iyi görüntüler çekilemiyordu şu an iphone 12 ile film çekebilirsin bir noktada. bir de insanlar youtube'tan dolayı da daha çok alıştı bu işlere. işsizlik de tavan zaten. o yüzden daha fazla fotoğrafçı arz edilecek piyasaya ve uzun vadede çok kazandıracağını düşünmüyorum ama şu an bile iyi kazanılıyor sanırım. 1 düğün albümünü 1000 liradan aşağı yapan yok. 10 yıl sonrası için fotoğrafçılık da çok kazandırmayacak bence. o yüzden 10 yıl sonrası için bence fotoğrafçılık dışında da hedefler belirle. ama bir süre daha kazandırır sanırım. hem hobin olur.
haftalık bir program belirle bence. 3 gün 2 saat fotoğraf eğitime ayır mesela. yavaş yavaş geliştir kendini. behance, 500px, deviantart falan takip et.
Evde her gün denemeler yapmanızı tavsiye ederim. Ürün fotoğrafçılığı, e-ticaret siteleri yükselişte olduğu için tutuluyor. Ancak az para veriyorlar. Buralarda kendinizi geliştirip, sosyal medya için konsept ürün fotoğrafları çekebilirsiniz.
Artık her şey e-ticaret ve sosyal medya, öleceğini düşünmüyorum. Herkes Shopier, Etsy hesabı açıyor, buralarda öne çıkmak için ilgi çekici fotoğraf gerekli.
Bunun için önerilerim:
Light box alın ya da yapın
Işık alın
İyi bir makine alın
Farklı dekorasyon malzemeleri alabilirsiniz, ücretsiz de bulabilirsiniz. Örneğin Tahta bir platform, duvar kağıtları, kuru çiçek, mücevher kutusu gibi...
Sevdiğiniz çok teferruatlı olmayan, basit konsept fotoğrafları taklit edin, en az 6 ay bu şekilde ilerleyin. Benzerini çekebiliyor musunuz görün. Öğrenmenin en iyi yolu taklittir.
www.pinterest.co.uk
Dekorasyon, kıyafet vb markaların Instagram hesaplarını takip edin. Buradaki konsept çalışmaları takip edin. Örn:
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
Bahsettiğim fotoğrafları çekerek portfolyonuzu oluşturun. Instagram hesabı açarak kendinizi tanıtabilirsiniz. Sosyal medyayi, buradaki ölçüleri öğrenmiş olursunuz.
Evdeki ürünlerle, arkadaşlarınızdan, eskicilerden aldığınız ürünlerle fotoğraf çekebilirsiniz. Arkadaşlarınız modellik yapabilir. Yüzlerinin görünmesine gerek yok.
Kursa gitmek yerine Youtube'dan öğrenebilirsiniz. Dediğim gibi her gün evde olabildiğince vaktinizi ayırın. Lİghtroom ve Photoshopta uzmanlaşın. Bunu kendiniz yapabilirsiniz.
Fotoğraf forumları aktif mi bilmiyorum, Facebook grupları olabilir, burada çektiğiniz fotoğrafları yorumlatabilirsiniz.
Diğer bahsettiğiniz dallar için yine denemeler yapıp sevip sevmediğinize bakmanızı öneririm. Bir yerden başlamak en iyi çözüm. Mehmet Ateş'in yemek fotoğrafları Youtube kanalını tavsiye ederim. Dersler veriyor. www.youtube.com
Minomano, Etsy, Pinterest gibi fotoğrafları da ürün fotoğrafı için tavsiye ederim.
Bilgeiş'ten ücretsiz fotoğraf kursuna katılabilirsiniz.
Kendinizi geliştirdikten sonra stock işine girebilirsiniz. Ayrıca mockup'lar çekip ücretsiz satabilirsiniz, böylece kendinizi tanıtırsınız. Dribble, Behance'a düzenli bakın. Bunları hepsi zamanınızı alacak ve her gün düzenli çalışmanız gerekecek.
Arkadaşlar hepinize çok tesekkur ederim degerli bilgileriniz tavsiyeleriniz için.
merhaba
kimse yazmamış ama belirli bir alanda uzmanlaşmanızı öneririm.
dizi cenneti ülkemiz için headshot çekimler veya oyuncu fotoğrafçılığı, videographerlığı sizi alır götürür uzun süre.
piyasa şu an tekelde resmen. tekelde derken baya baya tek kişiden bahsediyorum. biraz biraz benzeyenler yine de ekmek yiyor. ama bu alanda özgün yolunuzu bulursanız alır yürürsünüz.
Fotoğrafçılıkta hala para var. Ama daha ne kadar sure olur bilemem. Onu da sizin orijinalliginiz belirler.
Dugun fotografi bile cekerken orijinal Bir format sizi ayristirir.
Bu arada airbnb uerinden falan da turistlere fotograf turu yaptiranlar var. Ama bunlar gunluk gecici isler.
Moda fotografciligi turkiye gibi tekstilin on planda oldugu bir ulkede cok para kazandiriyor.
Su orneklere bakabilirsiniz
expertphotography.com
akillibutce.com
blog.sellfy.com
Bu arada sektoru az bucuk bilen biri olarak, belli kategorlierde yogunlasmak cok onemli.
Mesela her kategorinin fotograf dinamiklri farkli.
Gida fotografciligi cok nis bir alan. Iyi bir food stylist ile ortak olursaniz cok para kazanirsiniz.
Ayni sekilde moda fotografi oyle.
Otomotiv az ama iyi paralarla is getiren bir alan.
Mekan fotografciligi eger guzel isik yapabilirseniz turkiyede a sayida ismin yogunlastigi bir alan.