Bugün sınav için üniversiteye gittim. Baktım her yer yemyeşil, kuşlar cıvıldıyor ama bomboş. 3 tane çarşısı var ama dükkanlar kapalı. Üzüldüm biraz sanki bir hizmet varmış boşa gidiyormuş gibi geldi.
Diğer yandan geçen sene 2 yıllık bir üniversite kazanan biri hiç okul yüzü görmeden mezun olacak.
Hatta biraz bencil davranıp "bir bölüm patlatayım uzaktan filan bir şekilde alırım diplomamı" diye düşündüm.
Bunların yanı sıra okulları açmak inanılmaz bir hareketliliğe sebep olacak ve virüs daha çok yayılacak.
Sonuç olarak sorum şu;
(evet biliyorum hiç birimiz karar mercii veya müneccim değiliz)
Şu anki durum, geçen seneden bu seneye kadar ki yaşananlar, aşı ve aşılama hızı/tedarik durumları vs. değerlendiğimizde,
Üniversiteler en erken ne zaman yüz yüze eğitime geçer?
aşı krizi olacak gibi görünüyor. tahminim seneye bahar.
Aşıda hızlanırsak 2022 bahar, aksi durumda 2022 güz.
100% acilir at fava bekle.
ben geçileceğini düşünüyorum. şu an türkiye için ciddi bir aşı sorunu var okulların açılması eylül'ü buluyor, hatta biraz geç açılmasına da karar verilebilir, ekim veya kasım'da açılıp bir yıllığına takvimde değişiklik yapılabilir mesela. o zamana kadar hem virüsü kapanlarla hem de aşıyı olanlarla artık en azından durumun "okula gidilebilir" hale geleceğini düşünüyorum, buna inanmak istiyorum. virüsle mücadelede 4-5 ay çok uzun zaman. iki ayda nereden nereye geldi.
bi de gelişmiş ülkelerin bir bölümü yaz sonuna kadar büyük oranda bitirecek gibi bu aşılama işini. o sayede bizim gibi gariban boylara daha fazla doz gelebilir diye düşünüyorum bir ihtimal.
ben "yaşlı" bir üniversite öğrencisi olarak ortamın derdinde değilim. tam aksine para harcamadan anamın yanında oturup, hırkamı giyip çay-kahve içerek üniversite okumak fikri hoşuma gidiyor. gençler gezip tozmak, üniversite ortamı görmek istiyor. benden geçti onlar. buna rağmen ben bile çıldırma noktasına geldim, böyle hayat olmaz olsun. umarım okulların açılabileceği seviyelere geliriz, yoksa perişan olduk demektir. evde okuduğumdan ben bi halt da anlamıyorum zaten açıkçası, okul varken hiç değilse iki insan yüzü görüp sohbet mohbet ediyoduk. bilgisayar başında evin içinde iyice maymun olup çıktık aq böyle okul bitse ne olur.
bu sorunun cevabı sputnik V aşısı ve virüs mutasyonlarına bağlı. şöyle ki,
sağlık bakanı'nın açıklamalarından anladığım kadarıyla, yaz aylarında biontech aşısı türkiye'ye gelmeyecek (gelse de çok çok az bir miktar gelcek) ayrıca çinli sinovac'ın aşı üretimini arttırmak için ek süre istemesi haberlerine de bakılırsa bu yaz rusların sputnik v aşısı ülkenin kaderini belirleyecek. Ayrıca aşılara dayanaklı mutasyon varyantlarının oluşup oluşmama durumu da belirleyici diğer neden.