[q]
(11) 

Gelecek kaygisi

gustavodias #1474649
Merhaba sözlük. Tavsiyelerinize, tecrübelerinize ihtiyacım var. Kısaca kendimi tanıtayım. odtü maden müh. 2.sınıf öğrencisiyim. Bu bölümü yazarken eşeklikle beraber doğru düzgün bir araştırma yapmadan yazdım. İte kaka 2.sınıfa geldim ancak sorun şu ki ben bu mesleği hiçbir şekilde yapmak istemiyorum. Bir an önce aileme katkıda bulunmak ve onlara yük olmamak için yazmıştım. Şu an 20 yaşındayım ve geriye dönmeye cesaretim yok. Derslerine hiçbir şekilde ilgi duymuyorum evet yüksek notla geçiyorum ancak bir şey öğrendiğimi hissetmiyorum ki çoğu 1 hafta sonra unutuluyor. Ekonomik olarak ailemi bir an önce rahatlatmak için attığım bu adım beni kör etti. Hiçbir şekilde geleceğe bakamıyorum. Hocalar bir kere bile "bu meslek şöyledir, şunları yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz" tarzı yol gösterici tavır takınmıyor. Kendi çabamla ne ne değildir diye araştırma yapayım diyorum( Facebook gruplarına yazdım) "keşke yazmasaydın" tarzı dönüşler alıyorum. Mutlu olma, aile kurma gibi kavramlar bana o kadar uzak geliyor ki ( Erzincan'ın dağında kimi bulacağım?) Ne yapacağımı bilmiyorum. Biraz içimi dökmek biraz da tavsiye almak için yazdım. Lütfen kendinize iyi bakın




 

Tekrar sınava girip farklı bir mühendislik kazanırsan şimdiye kadar aldığın derslerin çoğunu saydırabilirsin, böylece 2 dönem kaybedersin en fazla. Tabi mühendisliğe ilgi duyuyorsan ve başka bir mühendislik istiyorsan. Bu sene geçti herhalde sınav için ama böyle bir şey düşünürsen seneye bir yandan hangi bölümü istiyorsan ondan ders alabilirsin seçmeli fln. Bölümü bırakmaya kararlıysan kendi bölüm derslerin yerine daha çok seçmeli alırsın mesela.

pati

Odtü mezunu olacaksın illa mezun olduğun işi yapman gerekmez satınalma, denetmen, isg uzmanı vs baska şeylerle destekleyerek muhendislik diplomani kullanarak baska isler yapabilirsin belki. Sektörü bilmedigim için net ornek veremedim ama ülkede cogunluk mezun oldugu isi yapmiyor zaten.

instant crush

1- pati + 1
2- hayat çok uzun. 5 sene sonra çok farklı bir durumda ve kafada olacaksın. 10 sene sonra başka bir insan olacaksın. hiçbir şey bitmiş değil.
3- hayatın erzincan'da geçmek zorunda değil.
4- mutlu olma aile kurma gibi şeyler x ile y ile değil içinde olduğun anın problemlerini adım adım çözerek olur. belli ki mühendis kafasındasın. the martian'ı izle ve sonunda söylediği şeyleri hazmet.
5- anladığım kadarıyla erkeksin. hayat sana hiçbir şeyi tepside sunmayacak. sen adım adım çabalayarak şans/analitik zeka/azim gibi şeylerden yararlanarak elde edeceksin her şeyi. bu yüzden tattıkların inanılmaz lezzetli olacak. 35 yaşına geldiğinde eksiduyuruyu falan belki unutmuş olacaksın ama aklından şu çıkmasın: çabaladıkça hayat da sana doğru adım atıyor. hayat bazen para bazen mevki bazen keyif bazen kadın oluyor bu bağlamda. sen ne istediğini bul ve ona doğru yürü yeterki, geri kalan her şey senle yürümeye başlayacak.
6- bu bölümden de başka bölümden de mezun olsan bir meslek ve iş sahibi olacaksın. ailene bakarken onlara karşı resentful olma. türkçe'sini bilemedim. iyi bir şey yapayım derken hayatını zehirlersin.
7- ne istediğini otur kağıda dök. ne yapmak ne olmak istiyorsun? bunu belirle. sonra da bunu yapmak için aklına gelecek her adımı at. tekrar sınava girmek, ilgili konuda bursları araştırmak, ailenle konuşmak, hem çalışıp hem okumak. herşey. facebook gruplarını okuyan değil de tavsiye verip yardımcı olan adam olmayı hedefle.

twelfth

Bir bölümü beşinci senesinde bırakıp başka bir bölüm okumuş ve şu an her iki bölümle de tamamen alakasız bir alanda çalışan biri olarak yorum yapmaya geldim.

Maden mühendisliği okumak istemiyorsunuz, ok. Peki ne okumak istiyorsunuz? Bir hedefiniz yok ve başka bir bölüme geçtiğinizde "ee ben bunu da istemiyormuşum" deyip mutsuz olma olasılığınız çok yüksek gibi gözüküyor buradan bakınca. Bir hedefiniz varsa pati +1 diyeceğim. Okumak istediğiniz bölümün derslerini inceleyin, en az kayıpla nasıl oraya geçebilirsiniz onu araştırın ve yapın.

Bir hedefiniz yoksa, dersleri de yüksek notlarla geçebiliyorsanız kırın kıçınızı, bölümünüzü bitirin. Maden mühendisi olarak illa Erzincan'ın dağında çalışmanız gerekmiyor. İlla maden mühendisliği yapmanız da gerekmiyor. Geleceğe o kadar karamsar bakmayın çünkü her ne yaşayacağınızı varsayıyorsanız onları yaşamayacaksınız. Gerçekten çok gençsiniz, okul bitene kadar daha neler neler değişecek. Öğrenciliğinizi iyi değerlendirin, sosyalleşin, kulüplere katılın, güzel yerlerde staj yapın, mesleğinizi yapan insanlarla tanışın, hayallerinizdeki meslekleri yapan insanlarla tanışın, nasıl bir yerde çalışmak ve ne iş yapmak istediğinizi düşünün, (pandemi biter de hayat normale dönerse) Ankara'nın imkânlarından faydalanın. Meslek fuarlarına gidin, tiyatroya gidin, CSO konserine gidin, gönüllü olabileceğiniz STK'ler bulun, derslerinden başka bir şey bilmeyen bir yeni mezun olmayın. Gerisi kendiliğinden gelir :)

kobuzchu kiz

Yorum yapan/yapacak herkese minnetlerimi sunuyorum. Etrafımda pek yol gösteren insanlar olmadığı için genelde bodoslama bir işe girip yonta yonta çıkıyorum kendimi. O yüzden verdiğiniz tavsiyeler bana altın niteliğinde. Asıl sorunum bir yandan şu ki kimse bana " bak kardeşim bu sektörün iyi yanları da bu " şeklinde konuşmadı. Haliyle fikir aldığım kaynaklara baktığımda da geneli olumsuz bir tablo çiziyordu ve karamsarlığımda bu yüzden

gustavodias

bildiğim bir alan değil ancak yurt dışında da iş imkanları olan bir bölüm olduğunu duymuştum. güney afrika'da çalışan biriyle karşılaşmıştım. linkedin'da araştırma yapıp ilgili kişilerle tanışıp fikir alabilirsiniz.

nzessia

odtülü here. linkedin'de benim gördüğüm maden müh'lerinden management gibi değişik alanlarda yüksek yapanlar madende çalışmıyordu, hatta bence güzel yerlerde de çalışıyorlardı. şu sıralarda (2.sınıf önemli bir eşik) değişik alanlarda staj tecrübesi kazanırsanız, özellikle odtü teknokent muazzam bir kaynak bunun için, mezuniyet sonrası madencilikte çalışmak zorunda kalmazsınız.

bir linkedin hesabı edinip dayanışma-odtülüler grubuna katılın. ordan yardım isteyin, staj için olur, yol gösterilmesi için olur vs, 6k mezun var, mutlaka bir şekilde halledilir. ayrıca ist odtü mezunlar derneği'nin mentor-menti programı var. kaydolun, size bir de mentor bulsunlar. önünüzü daha iyi görürsünüz.

ek: şimdi aklıma geldi. yga'da cihan özalevli diye bir odtü mezunu var. muazzam bir girişimin co-founder'larından biri ve odtü maden mezunu. güneş enerjisi üstüne yüksek lisans yapmış, şu an bambaşka bir alanda çalışıyor.. böyle insanlara bakın, çok varlar. maden okuyorsunuz diye madende çalışacaksınız diye bir şey yok. yga'ya da başvurup katılmaya bakın.

bir kum tanesindeki atom alti parcacik

Alanı sevmediysen tekrar sınava gir. 24 te mezun olursun. Geç değil. Aileni düşünüyorsan da okurken çalışmayı düşünebilirsin.

black mamba

merkezi yerleştirme ile yatay geçiş yapabileceğin üniversite ve bölümleri araştırabilirsin.
tekrar sınava gir denmiş ama bu da alternatifi.

emcekare olmadi einstein olsun bari

Maden mühendisliğini bitirdiğinizde satış, pazarlama, yazılım gibi alanlarda çalışmak burada yazıldığı gibi kolay değil.

Sınıfınız ilerledikçe ders içeriklerinden dolayı bölümden uzaklaşacaksınız. Bu alanda Türkiye'deki çalışma imkanları çok kısıtlı ve iş hayatı, okul hayatı gibi ders çalışıp, sınav sorularını çözmek gibi değil.

Şuan en mantıklısı bu yaz merkezi yatay geçiş ile üniversite-bölüm değiştirmeniz. Tekrar sınava girmek vs gereksiz, ve anca seneye sınava girebilirsiniz. 1 yıl kaybınız olur. Puanınız mühendislik ya da sağlık alanındaki bölümlere yetiyor. Eğer biraz olsun sosyal, girişimci yanınız varsa endüstri mühendisliği okuyabilirsiniz çok fazla alanı geniş ve gözde bir meslek. Sağlık alanında ise eczacılık okuyabilirsiniz. Eğer yazılım ile biraz alakanız varsa bilgisayar mühendisliği okuyabilirsiniz. Ogrenci kariyeri sayfası var, öğrenciler için çok güzel paylaşımlar yapıp etkinlik düzenliyorlar. Bölüm ve meslek tanıtımları için çok uygun.

Evinizinkedisi

tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum

gustavodias
1

mobil görünümden çık