kahveye çok bayılan biri değilim ama arada filtre kahve içiyorum. fakat bu farklı kahvelerin paketlerine/açıklamalarına yazılan tadım notaları ne manaya geliyor çözemedim. mesela meyvemsi tatlar, tarçın, süt, kakao filan falan yazıyor. bunlar yalnızca benzetme mi, yoksa bir gerçeklik payı var mı? yani kavrulurken ya da çekilirken aroma vermek için ayrı bir işlemden mi geçiyor?




 

kahvenin cinsine, yetiştiği bölgeye, yetiştiği toprağa, yetiştiği yüksekliğe, kavrulma derecesine göre farklı tadı oluyor o benzetmeler oradan geliyor, gerçekliği var, doğal sonradan ekleme değil

youtubeda bununla ilgili, kahve üzerine türkçe içerikler de var

youtu.be
youtu.be

freebird5406_2

Benzetme. Bazen ahududu notaları falan yazıyorlar bi gülme geliyor. Ya da ben çok kalas damaklı biriyim.

msb

Benzetme aslinda ama bos sallama degil iyi cekirdekse

proletarier aller lander vereinigt euch

tamamen benzetme, herhangi bir aroma katılmıyor içlerine.
bunu yapmanın amacı "bunu içince elma tadı gelicek ağzına" değil, tüm o notlar birleşince nasıl bir şey içeceğine dair fikir oluşuyor kafanda. turunçgil diyince nasıl bir tat canlanıyor ağzında mesela? ya da floral? notları okuyup kahvenin dengesi nerede, asiditesi mi fazla, bunları anlamaya yarıyor. kimi topraksı sever, kimi asiditesi yüksek.

tabii bir yandan da pazarlama hamlesi. hatta öyle ki, farklı dna kodları dildeki reseptörlerin farklı çalışmasına sebep oluyor. yani herkes aynı tadı alması mümkün değil.

Jux

eğer insan kendini bu konuda eğitirse orada yazan notaları cidden alabiliyor. çoğu insana yalan gelse de böyle bir durum var.

biergarten

az once yaptim cupping, bilmiyorum instagramin varsa son story'de gorebilirsin www.instagram.com

6 farkli kahve denedim, hepsi ayni derecede su, ayni demleme sekli, ayni grind size ile yapildi. tadina bakip 'hic bi tat ayristiramiyorum' ya da 'kahve tadi' var demek cok normal. damak genelde dogustan gelen bisey degil, gelisime cok acik. ayni sarapta oldugu gibi, biri bana sarap tattirinca herhangi bi ayrim yapamzdim, yanimdaki insanlar doktururdu. bu da oyle, zaman ve emek vermek lazim.

freebird'in yukarida dedigi gibi, bolge, gunes, toprak, yukseklik, kavrulma derecesi, yikanmis mi yikanmamis mi, etrafinda baska ne gibi agaclar varmis, ruzgarlar o bolgeye ne tasimis bi cok sebebi var. aroma eklenmesi gibi bisey soz konusu degil

try again fail again fail better

hipster trap.

baldur2
1

mobil görünümden çık