
Teorik olarak "hayır" olmalı. Hiçbir kutsal kitap "benden sonra başka bir din gelecek, ben geçersiz olacağım" demiyor. Zaten dese sadece son gelene inanırdı herkes. Aydınlanmaya kadar din savaşları var her yerde. Zaten sonrası artık inanç konusu değil de hoşgörü/kabullenme meselesi olmuş.


Bizde de hıristiyanlık musevilik geçersiz değil ki, tahrif edilmiş oldukları için tercih edilemez durumdalar. Yoksa onlar da Allah'ın insan için gönderdiği tek din olan islamiyetin farklı zamanlarda farklı kişiler aracılığıyla gönderilmiş hali. Ortak noktalar çok çünkü zaten aynı şey anlatılmıştı onlarda da.
İslamiyete bakış ikiye ayrılır: 1. Hiçbir şey bilmeyen ve hiçbir etki altında kalmamış halkın bakışı, 2. Misyonerlik yapan çeşitli kolların tarikatların mensuplarının bakışı. 1. gruptakiler çoğunlukla çok daha önyargısız ve temiz kafalarla bakıyorlar, nötr zihinlerle okuyor ve düşünüyorlar. İkinci gruptakilere göre kendilerinden başka hiçbir din ve tarikat/kol/mezhep doğru olmadığı için onlar zararlı şeyler ve düşmanlık ediyorlar, yok edilmeliler.


Uzgunum ama biraz da sizin bakis aciniz yanlis: biz versus onlar dusuncesi herkeste yok. ABD dunyanin en kalabalik 3.ulkesi, bir eyaleti digerinden farkli, bir kesim insan digerinden farkli.
Turkiye'de biz zorunlu din egitimden gectik, o nedenle herbirimiz az cok yakin bir egitim aldik. Baska hangi ulkede bu sekilde benzer bir din egitimi var ki?
Kisacasi, geneleme yapabilmek imkansiz. Ayrica ne ABD'de de Avrupa'da dine inanma inanilmaz derecede dusuyor. O nedenle sorunuzun asil yaniti su: Kimse umursamiyor aslinda.


Bu kadar kalabalık ve çok kültürlü toplumlar için tek bir bakış açısı vardır demek mümkün değil elbette. Ben hem Avrupa'da, hem ABD'de çok zıt görüşlerle karşılaştım. Genelde hoşgörülü yaklaşım var ama en aklımda kalanı 80 yaşlarında, dindar bir hristiyan olan bir Amerikalının söyledikleriydi. Türkiye ile ilgili pek bir şey bilmediği için soruyordu. Türkiye'nin dinini de sordu. "Ülke seküler ama %90'a yakını müslüman" dedim. "Hepsi cehenneme gidecek." dedi o da :). Koyu hristiyan bir amerikalının görüşü bu yönde. Yani kendi dini dışındaki insanların cehenneme gideceğini düşünüyor.


İslamofobi var. Ateist olarak bana bile islam’ı savundurtuyorlar, o derece yani.


Hıristiyanlar genel olarak Muhammed'in yalancı olduğunu, kişisel yaşamının peygamber olmaya uygun olmadığını (köle sahibi olması, seks düşkünlüğü vs.) düşünüyorlar. Mucize göstermemiş olması da var. Böyle olmasa Müslüman olurlardı zaten. Ki İsa ile karşılaştırdığında arada inanılmaz bir uçurum var, normal de böyle olması. Mesela Dante'nin İlahi Komedisinde Muhammed cehennemin en derin levellarında yer alır :) O kültürde yetişmiş birinin İslam'a en azından sempati duyabilmesi çok zor.
Avrupa için (o da çok genel ama ABD'yi dışladım en azından) günlük hayatta benim tecrübem iyiydi. Ben ateistim mesela ama TR'den geldiğim için müslüman olabileceğimi düşünüp ortak etkinliklerde özellikle alkolsüz alternatifler falan planlamaya çalışıyorlardı. İşte yemeğe gidicez, domuz eti olmayan restoran bakıyorlardı falan. Belki ben aşırı kibar insanlara denk geldim bilmiyorum ama hiç tanımadığım insanlar bile böyle yaklaştığı için ortalamanın buna yakın olabileceği kanısındayım.


ülkeden ülkeye, şehirden şehire, mahalleden mahalleye değişiyor. ameriga'nın ortalarında küçük bir kasabaya gittiğinizde tüm müslümanları terörist gören bir nüfus bulabilirsiniz ama new york'ta gökdelenlerin arasında gezerken müslüman olmanız kimseyi ilgilendirmez.


Dindar olanlar için söylüyorum:
Museviler kendilerinden başka herkesin dinsiz olduğunu düşünür
Hıristiyanlar, musevilerin ve hıristiyanların haricinde herkesin dinsiz olduğunu düşünür, ancak musevilerin de İsa'ya yaptığı eziyetler sebebiyle lanetlendiğini düşünür (bu konuda farklı bakış açılarına sahip olan gruplar var)
Müslümanlar aslında Hz. Musa ve Hz. İsa'ya inanır, onların dinini de İslam olarak düşünür (aslında tek Tanrı ve tek din vardır) ancak onlara verilmiş olan kitabın tahrif edildiğini ve şu anda uygulanan museviliğin ve hıristiyanlığın islamdan ayrılmış olduğunu düşünür.


ateist olanlar için her din aynıdır aşağı yukarı. hatta hristiyanlığın zırvalıklarından kafaları şiştiği için hristiyanlığa karşı bir öfke, islam egzotik geldiği için de bir sempati vardı sanki. ama yükselen islami şiddet bu sempatiyi tersine çevirdi.
ateist olmayanlar doğal olarak islamı sahte ve şiddete meyilli bir din olarak görüyorlar.
