Çalıştığım startup battı :/ Milyoner olacağız diye çıktığımız yoldan elimiz boş dönüyoruz. Startup da yorucu bir iş, o yüzden birkaç ay tatil yapmaya karar verdim, iş aramıycam şimdilik.

Öte yandan kod yazmadan geçirdiğim 4. günün sonunda inanılmaz sıkıldığımı farkettim. Yıllardır haftasonu bile kod yazmak nasıl bir alışkanlık haline geldiyse yapmayınca boşluğa düştüm resmen.

Dolayısıyla eğer bir fikriniz/projeniz var ve yazılımcı arıyorsanız bana yazabilirsiniz. Bunu daha çok ortaklık/danışmanlık için söylüyorum, normal şirketinize çalışan arıyorsanız yazmayın.

Ayrıca startuplar konusunda epey bir eğitimim ve tecrübem olduğunu düşünüyorum. Eğer "ya bu işler nasıl oluyor/olmuyor" tarzında sorunuz varsa bu duyurunun altında sorun, onları da cevaplamaya çalışayım.

 

gecmis olsun.

biraz da kendiniz yorucu hale getirmis gibisiniz sureci. tatil zamani tatil, is zamani is yapilmali. haftasonu eger izinliyseniz yan proje haricinde cok fazla kod yazmaya zaman ayrilmamali diye dusunuyorum. yeni isinizde de is-hayat dengesini iyi kurmaniz gerek.

duyulmasi gerektigi kadar

Geçmiş olsun +1

Haftasonu bile kod yazmalı hayattan sonra bence de biraz dinlen.

Sence startup neden battı? Yapılan en temel hata tam olarak neydi? Çalışanlar ve patron hatanın farkında mıydı? Süreç nasıl ilerledi?

Benyinegulerim

@benyinegulerim

Ekip fazla hızlı büyüdü, para çabuk bitmeye başladı, para bitmeye başlayınca panik olup dandik ama para yapan feature'lara abandık. Dandik feature'lar yüzünden user growth yavaşladı. User growth yavaşlayınca da satışlar düştü, yatırımcılar kaçtı. Özetle kontrolsüz büyüme ve unique value proposition'dan uzaklaşma.

Aslında startuplarda product design'ın temel kuralıdır, "core" feature harici başka bir şeye (nice to have bile olsalar) kesinlikle enerji harcamaman lazım. Neyi yapacağını bilmek kadar neyi yapmayacağını bilmek de önemli. Yanlış feature geliştirmek direkt ölüm zaten.

Genel olarak development (ve ilginç bir şekilde marketing) ekipleri benimle aynı fikirde. Product ve business değil, onlar covid falan diyorlar :)

plutongezegendegilmi

Cosmic +1
Ben uzun zamandır takip ediyorum seni baba. Yazılımla ilgili konularda pluton yazmış mı diye hızlıca bir tararım mesela. Sen ve emrahday bajganım yazmışsa tamam diyorum bu başlık iş yapar.

Bu boş vakti mentorlükle değerlendirebilirsin bence. Bilmiyorum çok mu yorar yıpratır seni ama çok şahane olur bizim için yani.

Konu da fark etmez sen anlat biz dinleriz.

Seviyorum seni. Kendine dikkat et. Çok geçmiş olsun.

Giovanni Pipitto

bir aplikasyonun yasam dongusu:

1- bir aplikasyon gelistirme surecinin asamalarini pipeline biciminde bahsedebilir misin?

sektore dogru anda girmek bakimindan:

2- aplikasyon/fikir/urun hangi asamada startup'a donusturulmeli, yatirim aranmali

bunun elbette sabit bir kurali yoktur, ama bir standardi olmali.

idexo

@giovanni, çok teşekkür ederim hocam, epey mutlu oldum.

@cosmic, ya video işini hiç bilmiyorum. Bunun ışığı var editing'i var falan. Ama bir handbook hazırlayabilirim belki, tatlı olur.

@idexo,

Hocam agile ve waterfall diye bakabilirsiniz. Çok geniş konular ama özetle:
waterfall'da önce ürüncüler oturup tüm tasarımı (uygulamaya dair her şeyin tasarımını) bitiriyor, sonra kodcular oturup kodu yazıyor, en son da testten geçiyor, sorun yoksa tamam. Yani biri bitmeden sonraki süreç başlamıyor. Agile'da ise bu iş feature bazlı yapılıyor. Üyelik sistemi eklenecek mesela, o tasarlanıyor, kodcular yazıyor, testten geçiyor, ondan sonra bir sonraki feature'a ilerleniyor. Bu ikisi kendi içlerinde ufak tefek farklılıklarla dallanıp budaklanıyor, hepsinin başka isimleri var, ama genel çizgi bu.

Agile'ın waterfall'a göre avantajı, küçük parçalar üzerinden çalışıldığı için bir hata çıkarsa yakalamak ve düzeltmek daha kolay oluyor. Dezavantajı, bugün tasarladığınız feature 3 ay sonraki ile uyumlu olmayabilir, hepsini birden oturup düşünmediğiniz için ne olacağı belli olmuyor.

Bir de ben agile'ın insanların yeteneksizliğine ve tembelliğine (ve şirketlerin cimriliğine) bahane olarak kullanıldığını düşünüyorum sık sık, ama o kişisel bir görüş tabi. Ne demek istiyorum, mesela ben bi kodu yazdım, 3 ay sonra o feature baya bir değişti. Kodun tamamını atıp yeniden yazmam gerekiyorsa bu benim hatam, onu kolayca, az eforla değiştirilebilecek, esnek bir şekilde yazmam gerekirdi.

Normal ürün geliştirme ile startup ürün geliştirmesi birbirinden farklı. Normal ürün geliştirmede (mesela para alıp e-ticaret sistemi geliştireceksiniz) ne yapacağınız üç aşağı beş yukarı belli, fazla sürpriz olmuyor.

Startup ortamında ise en büyük sorun fikrin "tutup tutmayacağının" bilinmemesi. Dolayısıyla fikirden ürüne geçerken en önemli şey "validasyon" yapmak. En yaygın hata (ki bunu ben de yaptım) kimsenin ihtiyacı olmayan, kullanmayacağı ürünler yapmak. Yani fikir kulağa güzel gelse de, insanlar "iyi ya olsa bu kullanırım" dese bile kullanmayabilirler. Baştan insanların buna gerçekten ihtiyacı var mı onu anlamak lazım, bunun adı da validasyon.

Teknik birisiyseniz en güzel validasyon oturup uygulamanın aşırı basit/dandik bir halini yazmak. Buna mvp (minimum viable product) diyorlar. Uygulama bu kadar dandikken bile birileri kullanıyor ve hatta para veriyorsa müthiş, kullanıcı sayısındaki artış grafiğinizle birlikte bir yatırımcıya gidip para alabilirsiniz. Ya da kiranızı faturanızı çıkaracak kadar para kazanınca işinizden istifa eder tam zamanlı gömülürsünüz, para kazandıkça eleman alırsınız vs.

Teknik biri değilseniz de validasyon yöntemleri var. Burada en yaygın yöntem "user interview" dedikleri şey. Ama bunu doğru yapmak, yaptıktan sonra sonuçları yorumlamak falan çok zor. Yani en iyisi deneyip görmek ama ilk seferde yanlış yapmak çok olası.

Bi arkadaşım şöyle bir şey yapmıştı: yemeksepeti gibi ama o an sokakta parkta bahçede neredeyseniz oraya teslimat yapan bir uygulama fikri vardı. Uygulamayı yazmak yerine basit bir web sitesi kurdu, sipariş gelince arayıp "şu an çok meşgulüz kusura bakmayın" diye cevap veriyordu, ama işte insanların ne kadar talep gösterdiğini anlayabiliyordu.

Dolayısıyla: validasyondan geçince koda başlayın. Yatırım almak her zaman için çok iyi bir şey değil, gerçekten ihtiyacınız varsa alın.

plutongezegendegilmi

eline saglik. tesekkur ederim.

idexo
1

mobil görünümden çık