O dönemde Rusya'nın toplum yapısını derinlikli bir şekilde anlamak için ne okumak lazım? O dönemde yazılan romanları okuyorum, o yüzden roman tavsiyesi vermeyin lütfen. Zaten o dönem yazılan hikaye ve romanları okuduğum için böyle bir merak duydum. Aradığım daha çok sosyolojik araştırma gibi bir şey. Bu konuda bilgili arkadaşlar varsa kısaca burada da bir şeyler yazabilirler. Mesela o dönem bir köylü otomatik olarak köle olarak mı görülürdü? Aristokratlar bu köleleri kimden, nasıl satın alırdı? Toplumun en alt tabakası doğuştan alınıp/satılabilir bir mal gibi miydi? 19. yy'daki reformdan sonra bu ilişkinin seyri nasıl değişti?




 

Köleler, özgür köylüler ve soylular var. Köleler mal gibi alınıp satılıyor, köle çocukları köle oluyor. Gogol un Ölü Canlar romanında değiniliyordu sanırım bu konuya.
Özgür köylülerin toprakları yok. Bizde ağa yanında çalışan marabalar gibi, karın tokluğuna soylulun toprağında barınıp çalışıyorlar. Yaşam kaliteleri kölelerden bir tık iyi.
Devrimde soyluların çoğu kesiliyor. Kaçabileni kaçıyor. Ona bir örnek de Nermin Bezmen'in yanılmıyorsam Kurt Seyt ve Shura kitabında anlatılıyordu. Bir soylunun kaçış hikayesi.

Ekleme yapayım. Rusya'da serfliğin kaldırılması ve rus toprak reformu yazınca Google'da epey bir şeyler çıkıyor. Açtım ben de öğreneyim bir şeyler :)

Mirket

*David Priestland - Kızıl Bayrak Bir Komünizm Tarihi
* M.E. Falkus - Rusya'nın Endüstrileşmesi 1700-1914
* Yiğit Akın ve Murat Belge'nin makaleleri

waztp
1

mobil görünümden çık