aşıda patent konusuna dair tartışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
sizlerin bu konudaki görüşünü merak ediyorum. kar amacı olmayan bir düzende gerçekten de aşıyı hızla geliştirmek olanaksız mı olurdu yoksa tam aksine koruyucu sağlık esas alındığından bu konuda daha kuvvetli bir altyapıya mı sahip bulunurduk?

kapitalizm'de bunlar oluyorsa sosyalist düzende daha iyisi olacağını düşünüyorum. kapitalizm'de her şey faydalı diye diye zaten daha çirkin versiyonlarını gördük. benim bu görüşlere ve ters menyal dedikleri hareketlere inancım şu araştırma veya haberden sonra çok değişti "Dünya üzerinde ciddi derecede kıtlık var" Aslında bunun sebebi de Dünya üzerindeki lojistik hizmetlerinin çoğunun yanlış olması.
Diğer türlü olsaydı, kuvvetli ve bir nebze de olsa insanları kurtarmaya çalışan altyapı diyorum.


Sosyalist düzende artı değeri tamamen işçiye bırakıyorsan aşıya yatırım yapacak para kalmaz zaten. Patron yerine devlet el koyuyorsa benim açımdan bir fark olmaz, para bana kalmıyor her türlü. Yani soru aslında "devlet piyasadan daha verimli çalışabilir mi?" sorusu oluyor. Cevabı da hasta olduğunuzda devlet hastanesine mi yoksa özel hastaneye mi gitmek istersiniz sorusunun cevabıyla aynı bence.


kar amacı gütmeyen bir düzende özellikle ar-ge ağırlıklı tıbbi alanlarda gelişim olması imkansız. adamlar milyonlar yatırıyor ve büyük kısmı çöpe gidiyor.
ben kontrollü kapitalizmin daha faydalı olacağını düşünüyorum bu durumda, yani adam evet kar edebilsin ama amerikadaki gibi insülinin dozunu %2000 karla satamasın.


Birisi bu konuda - "zaten aşı üretimi için kapasitenin tamamı kullanılıyor" gibi bir şey demişti, doğru kabul edersek aşının adil dağıtımı mevzusu işin içine girer hayali ütopyada bu nasıl çözülecekti?
Aşı patenti serbest bırakılsa bunu güvenle üretebilecek kaç ülke vardır?
Kar amacı güdülmeyen durumda da aşı geliştirmeleri için benzer efor harcanırdı bence ama teknik imkanlar bu seviyede olur muydu bilmiyorum.


Hayir, malumum degil. Asilari yavaslatan bir patent meselesi olmadigina gore sosyalist sistemi bu tartismaya alet edenler tamamen ideolojik konusuyor olmalilar. Yani patent konusunu, patent sistemini ideolojik olarak kirmak uzere sistemde bir centik acmak icin guncel ve herkesin destek verecegini dusundukleri konuya populist sekilde bagliyorlar. Ayrica o asilar uretildi ve bu yuzden insanlara zaten basilacak. Yani patent korumasinin burada hatali bir etkisi varsa o da asiyi daha cok kisiye yapma yonunde, daha az kisiye yapma yonunde degil.
