Selam ahali, çok çalışkan olmayan fakat ilgilendiği konuyla ilgili de çalışmayı seven birisi için Hollanda’da orta düzey bir üniversitede yüksek çok zorlar mı ? Türkiye’de orta sınıf bir üni’den , 2,45 ortalama ile ( ilk 2 sene kitap açmamıştım ) , eğitim dili %100 ingilizce şekilde işletme’den mezun olacağım. Yüksek için işletme yönetimi ve organizasyon, pazarlama gibi sözel bölümleri düşünebilirsiniz. Ek olarak 2,45 sanırım biraz düşük gibi ama ab vatandaşlığım var ve görüştüğüm 2-3 kişi bu sayede bulup / düşük ücretlerle vs okuyabilirsin dedi.

Siz ne düşünüyorsunuz ? Okuldan atılma durumları vs oluyor mu ? Girmesine gireriz de çıkılır mı ? Gözümü çok korkutanlar da var. Amacım akademi değil, yüksek yaparken staj yapmak ve daha sonrasında orada özel sektörde iş bulup çalışmak, mevcut halimle bunu pek mümkün görmüyorum.

Teşekkür ederim.

 

Yani evet Avrupa'nin gelismis ulkelerinde egitim Turkiye'deki universitelerden cok cok daha siki. Surekli okuma, odev, sunum vs yapacaksin ve dersler senin bilgiye erisimin/arastirma yapman uzerinden yuruyecek. Bence bu disipline alisik olmadigin icin (ve sinif arkadaslarin buyuk oranda alisik olacagi icin) zorlanirsin.

Gozunu korkutanlar haksiz degil ama eninde sonunda zaten gunde 7-8 saat calisma gercegiyle yuzlesiyor insan. Hollanda'da master yapmasan ve onun yerine Turkiye'de ise girsen gene isletme okurken 1 donemde yaptigin isi/calismayi 1 haftada yapman gerekecek. Dolayisiyla ben olsam sansimi denerdim.

hot potato

Girebildigin okulu tembellik yapmazsan bitirirsin. Zaten senin kalibreni asan okullara almazlar.

Ortalaman dusuk o yuzden cok bilinmeyen okullardaki proflar ile iletisime gec, okulun kabul notu 2.75 - 3.0 arasi olsa bile hoca seni iceri sokabilir.

cooperr

@cooperr ya aslinda baya giren varmis bu ortalamalar ile, illa 2,5 civarına alan okullar da bulurum diyorum yani koca memleket, sans biraz yüzümüze güler herhalde.

tillburg nasildir bilmiyorum ama mezuniyetten sonra %97’si memnuniyet belirtmiş, 1 sene sonra en düşük müydü ortalama miydi bilmiyorum maaşlar 3000 euro imiş gross mezunlardan.

1 yıllık tabi o. 1 yıl - 2 yıl ve tezli tezsiz çok farkeder mi acaba ? özel sektör düşünen birisi için tezsiz olmasının dezavantajı var mıdır ?

hayati cozemeyen adam

Merhaba,
Bu sene Hollanda’da yl’ye başlıyorum nasipse. Kabul almanın görece kolay olduğu bir yer Hollanda ama 2,45 sahiden düşük. Okul ücretleri eu vatandaşları için 2000 euro civarı aylık 1000 euro da yaşam masrafı düşünün toplam 15k euro yıllık ihtiyaç olur. Sorular olursa özelden cevaplayabilirim. Bol şans.

but that was just a dream

@but that was çok teşekkürler, ikimize de bol şans, mesaj atacağım sözlükten.

evet maalesef ilk yillar çok saldim, aslında yaz okulunda biraz düzeltebilirim ama 2.45 le deneyeceğim gibi şansımı.

hayati cozemeyen adam

@hayati cozemeyen adam

Tezsizde supervisor olmayacagi icin sistem seni ortalamadan eler buyuk ihtimal.
tezli olunca insan faktoru devreye giriyor, o yuzden bence senin tezli yapman lazim. Tezsiz daha cok bir yandan calisip bir yandan okuyanlar icin avantajli. Tezli ya da tezsiz sonucta aldigin diploma ayni.

Is bulmada avantaji olur mu bilmem, sektore bagli. Benim muhendislikte pek isime yaramadi, hatta zorlastirdi ilk etapta diyebilirim.

Dedigim gibi herkesin gitmek istemedigi okullardaki proflari kovala, nabiz yokla. Birinui kafalarsan senin isini halleder buyuk ihtimal.

Hollanda'daki okullar ve maaslar hakkinda bilgim yok malesef.

cooperr

@coooerr aslında bende tam olarak bi yandan çalışıp bir yandan okumak istiyordum. alanımla ilgili staj ya da part time başka iş. bi araştırayım ikisinin olayını. proflara da dediğiniz gibi yoğunlaşıcam.

hayati cozemeyen adam

hollanda'da tezsiz yuksek lisans diye bi sey yok. yani bir senelikler de tezli.

orta duzey uni de yok denebilir. yani hollanda universiteleri arasindaki fark (ranking/zorluk) oldukca az (ornegin belcikada uniler arasinda ucurum olabiliyor)

"Okuldan atilma durumlari oluyor mu?" evet. Binding study advice diye bir durum var. google'la bi. okuluna gore degisiyor. belli bir krediyi belli bir sure icinde veremezsen okuldan atiliyosun (bir sene icinde 48 ECTS gibi).

Edit: proflara ulasman bi sey degistirmez. Master icin bolume bir kabul produsuru vardir. onun disina cikilmaz.

lamartin
1

mobil görünümden çık