çözülecek bir şey olsaydı, ev sahibi sigortadan hızlıca hallede konuyu çözerdi, ucuza değil ederine satardı. ben şüpheyle yaklaşırdım böyle bir duruma. ayrıca apartman sakinleri normalde çatıdan da sorumludur ama böyle bir durumda tüm masrafın size kalması da yüksek bir ihtimal gibi geliyor.
ya çözülebilir elbette ama büyük ihtimalle size çözülmemiş haliyle satacaklar. öyle çivi deliği falan dediğine bakamayın, belki tüm çatı kaplaması değiştirtmeniz gerekecek.
çatı dubleksinin başka iki büyük sorunu var:
- üst kat yazın acayip sıcak olur. o yüzden klima falan yoksa ek maliyeti olacak size.
- normal binalarda çatı apartmanın ortak malı gibiyken, burada sadece sizin olacak. masrafı da size olacak, kullanımı da. yani siz çatıya kimseyi çıkartmayacaksınız, anten takmak isteyen falan sizden izin alacak vb. Eğer binada böyle bir ortam yoksa sizin başınız çok sık ağrır. bunları göze alarak satın alın.
Çatıdan çatıya fark var. Kiremit çatıyı çivisiz yapmıştır, bütün kiremitler akmıştır(kaymıştır). Hatta çatı altı kalaslar çürümüş, dönmüştür, altından kalkamayacağın bir masraf çıkar.
Çatı onduline çatıdır, usta bir çiviyi contasız çakar. Bir paket lastiğiyle olay çözülür.
Daha geçenlerde bir arkadaşım beş altı yerden akan çatıyı bir ustanın iki saatlik mesaisi ve bir yövmiye parasıyla halletti.
İyi bir usta bulup baktırmanı öneririm.
Asıl sorun çatı katları izelasyonsuzsa yazın yanıp kışın donma, kötü hava şartlarında sesten duramama, terasın giderinin tıkanması sonucu yağışta evi su basması, bitişik nizam yapılarda hırsız girmesi sorunuyla çok karşılaşılması konularının göze alınmasıdır bence.
Ve @roket adam'ın da dediği gibi, çatı, ortak mülkiyet alanıdır ve akıntının onarımı tüm apartman sorumluluğundadır.
Bu arada çatı, gecekondu mantığıyla mı üst kata dahil edilmiş, yoksa tapuya işlenmiş mi? İki gün sonra alt komşu gelmesin kapıya, çatı arasında benim de hakkım var diye.
Ben çatı dubleksin çatısında oturuyorum. Ev sahibim altta oturuyo, ayırmışlar daireleri. Kendi tecrübemi söyleyeyim fikir vermek adına. Ben eve girmeden önce boyamışlar o yüzden küflü duvarları çok fark etmedim gerçi etseydim bile girerdim acil bi yer bulmam lazımdı o ayrı.
Felaket derecede küf var bazı duvarlarda bu yüzden ben çatı ve duvarlarda teknik bi sorun olduğunu düşünüyorum.
Yani sadece akıntı olması değil rutubet sorunu yaşayabilirsiniz.
Bir odada tavanda çatlak var ve bi defa aşşırı yağmur yağdığında evin içine beton tavanın çatlağından su akmıştı. Öyle aşırı su basması değil ama kayda değer şekilde su akıntısı olmuştu.
Bu akıntı olan odada ekim kasım aylarında başlayıp hazirana kadar devam eden değişik bir koku var. Bu yağmurlu günlerde artıyor. O odayı neredeyse hiç kullanamıyorum.
Hırsız sorunu şu ana kadar yaşamadık 2 yıldır oturuyorum. Gider tıkanması durumu bi defa olmuştu ancak su filan basmadı çözüldü büyümeden.
Yazın sıcak olmuyor gayet esiyor en üst kat bi de tepede kalıyor. Kışınsa ara katlar kadar ısınmıyor doğrudur. Kendi evimde kalın switlerle dururken teyzemin ara kattaki evinde tişörtle bile sıcaklıyorum ki teyzem derecesini de düşük tutuyor.
Son olarak kat mülkiyeti kanununa göre evin çatısı tıpkı merdiven boşluğu veya asansör gibi binanın ortak alanı sayılır bu yüzden çatıdaki tamir masraflarından tüm daireler ortak olarak sorumludur. Ama diğer daireler sorunlu tiplerse ve bunu kanul etmezlerse siz parayı onlardan tahsil etmekte biraz zorlanırsınız uğraştırır yani.