Satrançta ilgili araştırma yaparken bu olaya denk geldim ama anlamadığım bir şey var. Kasparov ibm maçında Kasparov yenilince aşağıdaki gibi konuşmuş. Burada
Eğilimden kastı nedir?satranç matematiksel hesaplamalara dayanan bir oyun
değil mi? Neden yapay zekanın bu hesaplamalar dışında bir eğilimi olsun?

"Böylece insanlık tarihinde ilk kez bir bilgisayar, dünya satranç şampiyonunu yenmiş oldu.[13] Kasparov 2. oyunun 37.Be4 hamlesinde Deep Blue'ya insanlar tarafından müdahale edilerek yardım edildiğini iddia etti.[14] Çünkü böyle bir durumda bir bilgisayarın 37.Qb6 hamlesini yaparak bir piyon kazanma eğiliminde olması bekleniyordu ve bu beklentisi pek çok satranç otoritesi tarafından da onaylandı.[14] Fakat IBM bu iddiayı ve Kasparov'un yeniden maç önerisini reddederek Deep Blue projesini sona erdirdi.[15]"

 

bilgisayar matematiksel düşünüyor diye kasparov öyle düşünmek zorunda değil. muhtemelen matematiksel düşünmüyordur. çünkü 10^25 ya da 2^83 adet tahmini satranç hamlesinden sadece 10^6 tanesini hesaplamak için bile belli bir işlem gücü yani zaman gerekir. bir insan bu işlem gücü ile başa çıkabiliyorsa ikisi de matematiksel düşünmüyor demektir.

tr'de bir kaç üst seviye kişi ile zevkine maç yaptım adamlar sözelciydi logaritma nedir diye bana soru sordular maçın sonunda ve biraz oyunu konuşunca kesinlikle olayın matematikle alakası olmadığını gördüm en azından onların kafalarında.

yani insana ait farklı bir düşünce sistemi ile oynanırsa anca başarı gelir satrançta yoksa en yüksek işlem gücü her zaman kazanırdı.

duyurukullanıcısı

Eğiliminden kastı, verilen girdiyi değerlendirip uygun çıktıyı vermesi. Girdi ile çıktı arasında algoritma var ve o uygun çıktıyı belirleyecek tüm hesaplamalar da orada yapılır. Algoritma da istenildiği şekilde yazılabilir. Sonuçta o cihaz insanlar tarafından programlandi. Çok saçma bir örnek verecek olursam, programlayan adam manuel olarak gidip beşinci hamlede atı oyna ancak diğer hamlelerde sendeki bilgilere göre kazanma olasılığı en yüksek hamleyi hesapla ve onu oyna diye programlayabilir. Bu durumda ne oluyor? Olay sadece matematiksel hesaplamadan çıkmış oluyor değil mi.

Onun dışında satranç maçları da sadece satranç tahtasındaki taşların anlık konumlarına göre yapılan hesaplamalara dayanmıyor. Karşındaki kişinin geçmiş maçları da hesaba dahil edilir. Hatta bu olay çok daha önemlidir büyük maçlarda çünkü onun düşünme biçimi analiz edilip ona göre de strateji geliştirilir. Boşuna rakiplerin maçlarını o kadar analiz etmiyor adamlar. Yukarıda verdiğim o saçma beşinci hamle örneği de işte burada önemli oluyor. Niye? Çünkü o yapay zekanın maçlarını hep izleyen ve not tutan adam yapay zekanın beşinci hamlede hep atı oynama eğiliminde olduğunu farkeder ve ona göre strateji geliştirir. Buradaki olay da hemen hemen o.

j r r tolkien hayrani
1

mobil görünümden çık