Diğer marka araçları toyota dan ayıran nedir? Sürekli arıza mi veriyorlar? Toyota yi bozmak için bu işi kafaya koymak mi gerekiyor? Ya da vw ya da opel çok hassas araçlar mi?
Yoksa hepsi boş muhabbet mi?



 

hepsi boş muhabbet. otomobil de diğer her şey gibi şans işi.

yazar yazmaz yazan yazar

Hepsi bozulabilir ama toyota'da genelde kronik sorun olmuyor.

Vw'de dsg sorunu, peugeuot (nasi yaziliyo bu ya ) larda otomatik viteste yine kronik sorunlar olabiliyor.

fakyoras

bir ay önce bir tamirhanede olan muhabbet esnasında şöyle bir konuşma geçmişti "tamircilere bak, kaç tane japon arabası geliyor ve diğer markalara bak" japon da gelen vardır illa ki fakat daha çok hangi sorunla geldiğidir.

evimin paspasi

toyota diğerlerine göre daha az arıza veriyor. ne kadar eski olursa olsun.

jelly bear

bu genelde amerikadan yayılan bir şehir efsanesi. amerikada dikkat edersen toyotanın trde satılmayan ayı gibi hacimli ve atmosferik motorlu araçları var, genelde uzun yolda kullanılıyor ve daha az karmaşık olduğu için az arıza veriyor. aynı aracı avrupa markaları ile karşılaştırdığında avrupa markaları daha küçük hacimli, turbolu, bir çok ıvır zıvırı olan araçlar üretiyorlar emisyon sıkıntıları gereği. e tabii ki avrupa markaları da daha çabuk bozulabiliyor çok doğal olarak. yani işin kökeni burada, toyota araçlar çok daha az karmaşık genel olarak (son hibritleri saymazsak) türkiyede o ayı gibi hacimli motorlar satılmadığı için hikaye aşağı yukarı burası için aynı denebilir.

keza vites de öyle, cvt gibi aslında vites olmayan bir devirlenme sistemi ile dsg'yi karşılaştırmak yersiz, çünkü ikisi bambaşka teknolojiler. cvt daha sorunsuz ama çok verimsiz. adamlar verimli (daha az beygirde daha çok performans verebilen), daha az yakan ve daha konforlu bir vites teknolojisi geliştirmişler, ama tabii ki bunun götürüsü olarak da daha çok bakım gerektiriyor, bizim gibi bakımı sanayideki dayısında yaptıran ülkelerde patlıyor.

özet: o bozulmaz denen toyota genel olarak bizim ülkemizde satılanlar değil.

roket adam

m.youtube.com

Top gear da konu islemislerdi.

kaiserr76

nasıl ya? bir ara hep şöyle haberler çıkıyordu:

www.sozcu.com.tr

www.dunya.com

www.aa.com.tr

ardt

ben boş muhabbet veya şehir efsanesi olduğuna inanmıyorum. toyota'larda bugüne kadar teknoloji çok öne çıkan bir unsur değil, genelde bir arabadan standart olarak ne bekliyorsan sadece onu verecek şekilde tasarlandığı için genelde basit, zımbırtısız oluyor.
turbo beslemeli modeli çok az, düne kadar yoktu bile denilebilir yaygın satan modellerde. şanzıman olarak en az riski alıyorlar, daha düne kadar çoğu aracında nuh nebiden kalma dört ileri otomatik vardı, şimdi de hepsi cvt. kabin içinde de aynı hikaye, genelde toyota modellerinde lüks yerine dayanıklılık üzerine tasarlanmış hissini alırsın. en rahatı değildir, en hızlısı değildir. işini yapacak kadardır.
motor da düz atmosferik olduğu için nazlı değildir, yağ bakımlarını bile çok önemsemeden hizmet verir, düşük streste çalıştığı için de nispeten uzun ömürlüdür.
büyük/küçük veya amerika/türkiye fark etmeksizin her ülkede bu böyledir. ingiltere'de de yıllarca müşteri memnuniyeti anketlerinde en ön sıralardaydı.
az risk alır, beyaz eşya gibi araba yapar. etliye sütlüye karışmayınca da çok sıkıntı yaşamıyorsun doğal olarak. bu imaj da bence buradan geliyor.

gkhncnzdgn

www.toyota.com.tr

Kaizen olayını bi araştırın bence

foster

@ardt

geri çağırma olayı başka bir duruma işaret. "toyotalar kolay bozuluyor, o yüzden geri çağırılıyor" diye bir mantık yok. ciddi bir güvenlik açığı var ise anında geri çağırma yapılır. örneğin hava yastığı açılmıyordur ya da açılmaması gereken yerde açılmıştır bir araçta. bunun araştırması yapılıp kök neden olarak tasarımda ya da üretime bağlı bir hata tespit edilirse tüm araçları ya da o hatayı içeren seriyi anında geri çağırırlar. hayati derecede önemli olmayan bazı hatalarda da araç servise geldiğinde düzeltme yaparlar. kullanıcı farkında bile olmayabilir. örneğin aracın multimedya dilini arapçaya çevirdiğinde mutlimedya sistemi kendi kendine kapanıyordur. bunun için araç geri çağırılmaz, servise geldiğinde yazılım güncellemesi yapılır.

soruda bahsedilen ise aracın sağlamlığı. yukarıdaki anlatılan durumlarla ilgili değil. araç geri çağırma her markada yaşanabilen bir durum.

toyota'nın daha sağlam olduğu efsane değil. "boş muhabbet" de değil. doğuş oto servislerine nazaran toyota servisleri daha boş oluyor. bunu sektörde çalışanlara sorarak teyit edebilirsiniz.

himmet dayi

Model, modelin yılına göre herşey değişir. Toyota'nın da çok sikintili modelleri var.
Bana göre asil sehir efsanesi olan alman arabalarinin dayanikliligi. Hayatimda duydugum en büyük goygoy araba almandan alinir olayi.

Bu arada bunlarin istatistikleri var, Türkiye bilemem de Avrupa'da var yani hangi arac ne kadar sıkıntı cikardi vs. Reliability indexlerden bakabilirsiniz.

logisticsmanager

her araba bozulur, japonun farkı istatistiksel olarak daha az arıza yapması.

orpheus

Japonlar muhafazakar oldukları için inovasyon çok azdır. Yeni bir şey denemeyince de çok sorun olmaz.

boray eris

babam da 16 yildir kullandigi bir toyota var, genel bakimlari disinda neredeyse 0 masrafi oldu :) sadece 1-2 ay once biraz masraf olan 1-2 parcasi degisti o kadar; eski toyota'lar cok ama cok iyiler (bir arkadas da boyle mazda var, o da genel anlamda toyota gibi) yeni nesil arabalar hem cok masraf cikiyor hem de eski kalite yok bence

sweetoffice

boş da dolu da. toyota tamamen mekanik sistemi iyi araçlar yapar. f/p da en iyi araç markasıdır. konfor vb ekstra özellikleri çok kullanmazlar, bu sebepten arıza yapmayan araçlardır.genel olarak standart sorunsuz otomatik şanzımanı geliştirir ve çok sıkıntı yaratmayan araçları üretirler. amaçları az yakan az sorun çıkaran araçlar yapmak olduğu için risk almadan çok standart üretim yaparlar. örneğin 2012 model zincirli şanzıman mercedesin zincir değişimi en fazla yüz bindir. ancak aynı zincir şanzımanlı toyota 1 milyon km ye kadar gidebilir. neden mercedes parçadan para kazanmak ister.

mikahakkinen

Toyota’nın öne çıkmasını sağlayan model efsane kasa corolla. Onun dışında zaten daha muhafazakar olduklarından yenilik daha az, bu nedenle arıza verebilecek aksam azalıyo. Yukarıda da bahsetmişler.

Ama Japon arabaları başka ya. Bi örneği de şu: youtu.be

tek yaprak havlu

Bos muhabbet kesinlikle degil.
Japonlar, almanlar gibi "over engineered" araclar uretmiyor. Kolay kolay bozulmuyor, bozulsa bile tamiri kolay.
Ortadogudaki col bedevilerinin alayinin altinda neden toyota tacoma var, rastlanti mi?

cooperr

toyota'nın üretim yöntemleri üniversitelerde ders olarak veriliyor

sanquis

toyota bozulmaz pek çünkü olgunlaşmış teknoloji kullanır. yeri gelir piyasayı geriden takip eder. mesela avrupalı üreticiler adblue vesaire uğraşırken, toyota hiç o topa girmemiştir bile. onun dışında çoğu markanın bilgi eğlence sistemi havada taklalar atar ama toyota birazcık kağnı hızıyla sağlam iş çıkarır gibi.

avrupalı üreticiler teknolojiyi önden sürüp, tüm müşterileri deneme tahtası yapayım diye hareket ederler.

bu arada sektör içinden biri olarak diyebilirim ki toyota teknik desteğinde falan çalışsanız arıza kodlarını unutursunuz ama diğer markalarda bunları ezbere bilirsiniz.

bu arada geri çağırmalardan falan korkmayın. o firmanın "ben bir problem gördüm, şu kadar arabamda var, problemi size daha yansımadan bile herkesi servise davet edip çözeceğim." demesi. bunun ille de güvenlik içerikli olmasına gerek yok. avrupanın açık kaynaklarına bakın, radyodan bile toplu geri çağırma yapıldığını görebilirsiniz. ne kadar hızlı ve genel çözüm, o kadar iyi.

rain when i die
1

mobil görünümden çık