Burası sanırım uzun yıllar açıkta kaldı. binlerce yıllık böyle bir tarihi eseri açıkta bırakmak ona zarar vermemişmidir? malum yağmur kar ve deprem bölgesi.

2. sanırım açık olduğu için insanlar girip buradan taş filan çalmamış mıdır? yeni yapılan platform sadece birkaç yıllık. umarım çalma olaylari olmamıştır???


 

Kazılmadan önce kapalıydı. Kazılmaya başladıktan sonra kazı alanları çeşitli biçimlerde koruma altına alınabiliyor (bekçi bırakma, köylü desteği vs). Göbeklitepe çok iyi korunan alanlardan biri, her kazı alanı bu kadar şanslı olmuyor. Tabii çalınma olmuş mudur? Bilemiyorum ama olabilir. Ama koca taşları yerinden kaldırmak o kadar kolay değil, küçük malzemeden gitmiştir gittiyse de.
Onca yıl toprak altında korunmuş taşların, bu kadar kısa zamanda bozulması kolay değil. Konservasyon çalışmaları da yapılıyor yıkılma, çökme gibi durumlara karşı. Bozulabilecek iskelet, seramik vb materyaller bulunduğu anda alınıyor alandan.

evrim halkasi

bi çatı ihalesi yaptılar. sonucunda kötü bi tasarım seçildi ve yapıldı. çatı yukarıdan gelen yağışlardan ve belki güneşten koruma sağlayacak şekilde ama yapıları yanlardan korumayacak şekilde yapıldığı için bazı kabartmalar rüzgarın getirdiği kumun neden olduğu aşınmaya maruz kaldı.

tam türk işi yani.

ia.tmgrup.com.tr

sinek kral
1

mobil görünümden çık