Lisans için yurtdışına gitmek biraz çetrefilli bir iş. Benim ABD'ye giden arkadaşlarım genelde oradan mezun birini bulup onunla iletişime geçerek yaptılar. İşte mesela Harvard'a gitmek istiyorsun, Harvard mezunu birisi seninle mülakat yapıyor ve okula yönlendiriyor, sonra duruma göre burs veriyorlar falan. Burs işi çok zor ama, yani sadece "zehir gibi" olması yeterli değil.
Lisans sonrası gitmesi için de iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okusun. Bizim dönemde 100 küsür kişi mezun oldu, TR'de kalan 10 kişi ya var ya yokuz. Onların da bazıları şirket kurdu milyoner oldu falan.
Bunun haricinde sadece "yurtdışına gitmek" çok sağlıklı bir hedef değil bence ama o biraz kişisel bi yorum tabi.
benim kuzenim üni bitirdikten sonra baya afalladı. hangi mesleği yapacağını bilmiyordu. kendisi yaşam koçuna benzer ama bakın benzer diyorum o tarz, yeteneklerinin neler olduğunun ortaya çıkardıldığı bir danışmanlık hizmeti aldı. şimdi başka yerden yürüyor. bence bu ülkeye bu tarz danışmanlar şart.
Ailesi fakirse yurtdisina lisansa gidemez ki. Oyle bir ihtimal sifir. Lisansta iyi bir bolum yazmasina on ayak olabilirsiniz. Lisansta basari gosterirse yurtdisina kendi gider veya Turkiye'de iyi is bulur zaten.
"Bunun haricinde sadece "yurtdışına gitmek" çok sağlıklı bir hedef değil" +1
lisansı burada çok iyi bir ünide okusun, gerekirse yüksek ve doktorayı yurt dışında rahatça burslu okuyabilir ya da kalifiye birisi olup direkt yurt dışında çalışmaya başlar. yazılım tarzı bir iş olursa yurt dışına için burada uzaktan çalışabilir. mühim olan onun ne olmak istediği, beklentileri vs.
Ne istediğini kendi bulsun. Siz bölümleri tanıtabilirsiniz. Hangi bölümde ne öğrenilir, ne araştırılır, mezun olunca nerede çalışılır... öğrenebildiği kadar öğrensin. Yanlış tercih yapmasın. Karar verdiği bölümlerdeki öğrencilerle, mezunlarla konuşsun. Ben tıp fakültesine yönlendirmek isterdim.
Yurtdışında okumak çok maliyetli bir iş. "Kafası zehir gibi" olan orta halli aile çocukları gidip okuyamıyor yurtdışında.
İngilizce veya başka bir yabancı dili çok iyi seviyede ise, bir alanda olağanüstü bir başarısı filan varsa, yurtdışından üniversitelere başvursun tabii. Eğer kabul edilirse birine, bir ihtimal masraflarını karşılayacak bir kişi-kurum bulabilir.
bence ne okuduğu önemli değil. iyi bi üniversitede imkanları keşfetmeli, kendini gelişteceği bi lisans hayatı ortamı olsun. yurtdışına gitmek isterse okul harici ne yapmış, nerde staj, nerde klüp, ne projesi vs onları anlatacak fırsatı olur.
bi de ne okursa okusun yazılım öğrensin. cloud olur, machine learning olur, security vs. bi şekilde tutsun ucundan. lisansta öğrendiğin iş için yeterli değil. sonra yüksek lisansı istediği alanda istediği ülkede okur.
Koç ve Sabancı’nın iyi bir mühendisliğini kazanırsa ve parlak biri de olursa onu kimse tutamaz zaten burada. Lisans burada iyi bir okul ve bölüm, daha sonrası kendi gelir +1
koç, bilkent, sabancı, odtü, boğaziçi üniversitelerinden birine girmesini sağlayın gerisine karışmayın. oradaki ortam onu gerekli yerlere kanalize edecektir. ilk olarak bu üniversitelerden birine yerleşmesini sağlayın.
ingilizce öğrensin