Diziler uzun soluklu olduğu için bir nebze önemli anlar akılda kalabiliyor ama filmlerde ilgimi çeken, sevdiğim, beğendiğim filmleri izlediğimi bile unutuyorum. Daha sonra adını duysam bile izlediğimi hatırlamıyorum, fragmanını izleyince anca.

Kitaplarda da benzer durum. 400-500 sayfalık kitapların sadece ana hatları kalıyor aklımda. Kitabın internetteki özeti bile daha uzundur. Mesela Hayyam'ın bir rubaisini çok severim. Defalarca okudum, birilerine söyledim yine de ezberimde yok.

Sizde de benzer durum var mı yoksa bende bir anormallik mi var ?.

 

Yaşla ilgili olabilir. Detay bilmiyorum, olan gelsin ben de merak ettim.

İlgiyle ve tekrarla da ilgisi var. Örneğin birkaç yüz filmin yapım yıllarını ezbere biliyorum. Sebebi manyak gibi gezinti yapmak.

İlginiz olmayan bir alansa veya beğenmediyseniz unutmak normal. Bazı insan okuduğu kitap veya izlediği filmin altını üstüne getirir. Haliyle unutması daha güç.

EasyTiger

bende kitaplarda var daha çok bu.

nothing in my way

bende de var bu, dediğiniz gibi kitaplarda daha çok oluyor bende de. yalnız bununla şiir vs gibi şeyleri ezberlemekte zorlanmayı karıştırmayın, ikisi farklı, bir şeyleri ezberlerken beyin farklı, daha geçiçi olarak çalışan bir alanını kullanıyordu yammulmuyorsam.

bir kaç ay önce dediğinizle ilgili bir şey okumuştum(izlemişte olabilirim hatırlamıyorum :) ) yaratıcılığı beslemekle alakalıydı. şöyle bir şeyler diyordu anlatıcı, bu dediğiniz aslında farkında olmasalar -hatta bir kısmı kendisinde bu sorunun olmadığını iddia etse bile- bir çok insanın yaşadığı bir şey. kitapların, filmlerin vs nin genel hatlarını hatırlamak, detayları unutmak, anahtar kareleri, anları hatırlamak. yalnız olay şu, aslında bunları unutmuyoruz, beyin bir şekilde bunları alıyor. yani okuduğunuz, dinlediğiniz, izlediğiniz her şey aslında beyninizde iz bırakıyor ve kullanılacağı yerde beyin bunu -siz farkına bile varmadan- kullanıyor. herkesin hayatında hayatında bir kaç tane "evreka" anı vardır. işte yaratıcı alanlarda çalışanlar, üretim yapanlar o yüzden okuma ve izleme bol bol yapmalı ki yeni şeyler üretirken beyinin arka planda yararlandığı hazinesi iyice çoğalsın ve yeni şeyler sentezleyip üretirken zorlanmasınlar derler, diyorlar, dediler.

hasılı kelam sözün özü bu, yaşadığınız normal bir şey :) ama isim, insanların yüzleri, günlük hayat rutininiz içinde yer alan işleri sık sık unutma gibi şeyler de varsa o zaman bir nöroloğa gitmeniz iyi olabilir belki de.

issiz karga

Geçenlerde kitaplıkta gördüm de Sefiller'i okumama ve çok sevememe rağmen iki üç şey hatırlayabildiğimi farkettim, tekrar okumak istiyorum ama tuhafıma gidiyor. Şunu yazarken de bi bakıştık, hala aynı duygu.

Bu arada bir okumamın üzerinden öyle bir kaç yıl falan geçmedi. Çok zaman oldu, 10+ yıl herhalde, ama şaşırdığım şey beni bu kadar etkileyen bir şey hakında neredeyse hiçbir şey hatırlayamamak.

1195

Hatırlamazsın zaten sana damıtılmış bir okuma zevki kalır dünya görüşüne ölçemeyeceğin bir katkısı olur

Önemli olan her şeyi hatırlamak, bilgi hamallığı yapmak değil, önemli olan bildiğin şeyler arasında bağlar kurup bunu yorumlayabilmek

Okuduğun bir kitap belki zihin haritanda a ve b noktası arasında bir c noktası olarak geçiş basamağı olmuştur, bu abc noktalarını alıp anlamlı bir şekilde yorumlayabilmek önemli

freebird5406_2
1

mobil görünümden çık