Güneş paneli - Elektrik hesabından anlayanlar, yardımınıza ihtiyacım var
Yaklaşık 250 m2 bir evi (kötü ihtimalle çoğu odasını diyebiliriz), elektrikli ısıtıcı ile (veya klima, kalorifer de olabilir) ısıtabilmek için ne kadar güneş paneline ihtiyacım var? Evin çatısını tamamen kaplasam, arazinin de minik bir kısmını kaplasam yeterli olur mu? Yaklaşık 30-40 dönüm bir arazim olacak, yer sorunum yok. Yer Trakya bu arada.
Arazi almak istiyorum ama büyük olsun istiyorum, şehir merkezindeki büyük arazilere çılgın rakamlar istiyorlar (doğalgaz elektrik vb var), ben biraz şehrin dışında alayım diyorum, oralarda da doğalgaz ve elektrik yok (elektrik bazılarında var ama doğalgaz kesin yok) haliyle.
Gece kullanmak için elektriği tesla powerwall (Türkiye'ye getirtebilir miyim bilmiyorum) veya muadili bir batarya ile depolamayı düşünüyorum.
Bu arada bu işlemin ekonomik olması gerekmiyor, siz bana "olur ama şu kadara mâl olur, ya da kesinlikle olmaz" derseniz o cevapları da okumak isterim.
Cevaplarınızı bekliyorum, teşekkürler.
Pek bir bilgim yok ama şunu hatırlıyorum: Devlet, meskene kurulacak güneş enerjisi sistemi için teşvik veriyordu. Hatta panel kurup fazla elektriği dağıtıcı firmaya satıyor bazıları. Onu araştırabilirsin. En azından kurulum masrafı azalabilir.
bu işlerde tanıdığım tek dürüst kişi (bkz: hüseyin kafadengi)'dir.
başkasından 20 bin fiyat listesi alacağınız işi 10 bine nasıl halledeceğinizi anlatır.
www.youtube.com
30-40 dönüm arsanız olacaksa, evin çatısına falan yapmanıza gerek yok. bir müstakil ev için, maksimum 15kw güç ihtiyacınız olacak desek, dizeceğiniz paneller 300-400m2 yer kaplayacaktır. evinize de en yakın yeri seçersiniz, çünkü hem panelleri zaman zaman temizleyeceksiniz, hem de hırsızlık vb. olabilir eve yakın olması ideal olur.
kabaca hesabını da 0,30$/w panel maliyeti + 0,30$/w akü, invertör, kablolama, işçilik gibi düşünün.
15kw için, 15000 x 0,60$ = 9.000$ gibi olur.
şehir dışında müstakil evde, bir de 40 dönüm arazi içinde elektrik faturanız 600-700 liradan az gelmez emin olun. bu durumda da 7-8 senede sistem kendini amorti eder, sonrasında da bir 7-8 sene daha ek masraf yapmadan evinizin elektrik ihtiyacını karşılar.
eğer öyle bir yerde 15 sene oturmayı planlıyorsanız, bu yatırıma girin. yok, heves ediyorsanız en ucuz sistemi de kursanız zarar edersiniz.
İşin içine ısıtma girdiği zaman olayın rengi değişiyor. Mesela metre kare başına yıllık ısıtmaya giden enerji 90kWh olsa. Evin tamamı için 22500kWh enerji gerecek bir yılda. Yılda 6 ay boyunca ısıtma kullanılıyor olsa. 22500/180=125khW günlük enerji ihtiyacı demektir. Günde 6 saat boyunca tam kapesiteyle elektrik üretiyor olsalar. 125/6=20.8kW buluruz bu da sadece ısınma için gerekli enerji. Tüketimi her gün 125kWh olarak varsaydık ama belki bir gün 150 ertesi gün 100 olacak. Ekstra pay bırakmak lazım günlük toplam elektrik üretimi için.
Bu kadar cevap geleceğini tahmin etmiyordum, herkese çok teşekkür ederim. Hesaplama konusunu biraz araştırayım.
@malheiros,
Silme konusunu hiç düşünmemiştim, dediğiniz daha mantıklı.
Arsayı 5-6 ay içinde alacağım, ondan sonra da evi yaptırmak için birikim yapacağım, muhtemelen 2 yıl içinde taşınabilirim. 29 yaşındayım, bundan sonrasını orada yaşamayı düşünüyorum. Hayalim hep bu olmuştu, işlerim iyi giderse sanırım biraz erken gerçekleştirebileceğim.
şimdi bir kere güneş enerji sistemleri eğer şanslı iseniz yani bulunduğunuz yerin güneşlilik şartları çok uygunsa günde sadece bir kaç saat tam kapasiteye yakın çalışabilirler. Ki bu da yaz günlerinde olur. Kış günlerinde çok daha az kapasite ile çalışacaklardır ki sizin bu aylar çok daha fazla enerjiye ihtiyacınız olacak.
Sonuç olarak; normal şartlarda o büyüklükte bir ev ve ısıtma dahil bir sistem için 30KW'ya yakın sistem gerekir, kışın olacak düşüşü düşünerek, 50KW kurtarır amma velakin ihtiyaç duyacağın akü ve inverter maliyetleri çok çok yüksek olacaktır. Kışın bazen 2 gün doğru düzgün güneş görmeyeceksin, bu durumda paneller sizi kurtarmayacaktır. En iyimser tahmin ile 500.000TL ile kuracağınız sistem bile bazen sizi kışın yarı yolda bırakacaktır ve de Akü değişim zamanları size bir ev parası daha yaktıracaktır. Elektrik gridine bağlı daha az akü ihtiyacı olan ve yıl boyu üretiminiz ile tüketiminizi azaltabileceğiniz 10KW bir sistem (bireysel üretici için sınır bu idi diye hatırlıyorum.) çok daha mantıklı olacaktır.
Yani tam off-grid kuracaksınız, elektrik bağımlı değil, daha çok odun - kömüre dayalı bir ısıtma sistemi ve gerçekten iyi yalıtılmış bir ev yapmayı göz önüne almalısınız.
hesap kitap kısmıyla bir ara ilgilenmiştim çalıştığım şirketin bu konuya ilgisinden dolayı ama projeler ilerlemedi ben de kenara kaldırdım attım. ancak şunu söyleyebilirim. solar ve batarya teknolojisi çok hızlı ilerliyor. o yüzden şu anda enerji ihtiyaç tespitinizi yapın fiyatınızı da alın tabi ama 2 3 sene sonra bu enerji miktarını daha az panel ile veya daha verimli bir şekilde halledebilirsiniz hiç belli olmaz o iş. teknolojiyi takip etmeye devam edin. bir de hem su hem elektrik için kullanılan paneller bile mevcut şu anda ileride daha da gelişir onlar da.
temizlik demiş arkadaşlar temizlik gerçekten önemli. büyük güneş enerjisi tarlalarında bazen bu işi robotlara yaptırdıklarını bile duymuştum.