Bildiğim kadarıyla bazıları çift defter tutulmasını istiyor. bir defter bakkalda, bir defter müşteride. Satın alınanları her iki deftere de yazdırıyor.
ne kadar tuttuğunu alışveriş sonu sana söylüyor. sen de evde onları not alıyorsun. ya da fiş verir. sende de bi kanıt olur. biz nalburlardan öyle alışveriş yaparız. aylık alışveriş olur aldığım ürünün fiyatı fişte yazar. ay sonu yanyana geliriz. fişler tutar karşılaştırılır sonra ödeme yaparız.
Küçükken mahalleden bir arkadaşımın ailesi veresiye alırdı. Bakkala giderken elinde bir defter götürürdü, bakkal o deftere yazardı. Yukardaki arkadaşın dediği gibi çift defter olayı.
Asıl esnaf nasıl müşteriye güveniyor ben onu anlamadım. Borcu takıp ortadan kaybolsa güvence ne, veresiye defteri bir borç hükmü yerine geçer mi ki yargıda ?
Asil esnaf nasik guveniyor +1 burada ufak bir bakkal var sakiz bile vermiyor veresiye iyi de yapiyor
ben cocukken hatirliyorum nadirdi cunku bakkal amca vardi beni cagiriyordu gel bak dukkana ben yatacam diye. :p bizim buradaki bakkallar zaten duzgun insanlar oldugu icin guven sorunu olmuyordu. deftere yazdirma cok ama cok nadirdi. borcunu sorup sasiran olmadi hic. daha cok musteri esnafi uyarirdi benim su kadar borcum var diye. ben de mesela su an bile abi nakit yok ustumde diyorum 5-10gun sonra verdigimde bakkal unutmus oluyor.
Hatalı soru doğrusu esnaf müşteriye nasıl itimat ediyor olacaktı neticede müşteri alışveriş karşılığında herhangi bir teminat vermiyor elde bir delil yok icraya verse verilmez ama esnaf malını tedarikçiden cebinden peşin para ödeyerek satın alıyor diğer durumda ise esnafın ise itibarı söz konusu. Binlerce liralık veresiye borcu olup yıllarca ödemeyen müşteriler var. Gelir seviyesi düşük yerlerde veresiye hala yaygın.
Kendin de defter tutabilirsin ama veresiye alacak kadar esnafla alışverişin varsa zaten gerek yok.
borcunu aklinda tutmaktan aciz insanlari ben olsam kaziklardim. bu nasil bir tembellik boyle?
Karşılıklı güvenle alakalı aslında, yılların bakkalı ve yılların mahallelisi ise ya bakkalda defter durur ya da ailede.
Genelde ailede duran defter küçük bir not defterdir, bakkalda ise büyük boy. Bazı müşterilerin hesabı karşılıklı tutulur, hem müşterinin getirdiği deftere hem de bakkaldaki deftere not alınır.
Bakkal bazen aceleden müşterinin defterine yazar, kendi defterini unutur, ama bir sonraki gelişte deftere bakarken bunu fark eder ve notunu alır zaten.
Yasal olarak bu yöntemde bakkalı koruyan bir durum yok tabiki, ama zaten en fazla bir aylık veresiyeyi takar müşteri. Kiracı filansa en fazla bir ay takar ve kaçar.
Yasal olarak bakkalı koruyan yöntem de var aslında, veresiye defterini notere onaylatıp numaralandırırsa resmi yolla alacak hakkı doğar.