ben zordan başlarım genelde.
onlar bitince "gerisi kolay" diye motive oluyorum.
zordan başlarım
ben de zorluktan ziyade onem ve aciliyet siralamasina gore yaparim. ornegin patronun istedigi cok zor ama acil olmayan isten once o anda aciliyeti olan daha kolay ve daha dusuk onemli bir isi yaparak baslarim.
evet ben de önce kolayları halledip sonra zorlar üzerine yoğunlaşırım. kolaylar bir an önce bitince sayıca daha az işin kalmış oluyor ve zorlara çalışırken ''daha bekleyen şu kadar işim var'' stresini azaltmış oluyorsun.
aciliyetleri eşit seviyedeyse önce kolay olanlarla başlarım. çünkü zor işler tahminimden fazla vakit alabilir, kolay olanlar yapılmadan boşuna beklemiş olur.
Zordan başlamak gerek çünkü başta enerjimiz yüksekken kolay olanın detaylarına fazla vakit ayırıp zor olan işlere enerjimiz kalmıyor ve tosluyoruz
Zordan başladığımızda enerjimiz tükenirken elimizde kalan kolay olanların birer birer çözüldüğünü görmek ve işin sonuna yaklaştım duygusu bir motivasyon sağlıyor
zorluğuna göre değil deadline'ına göre yaparım.
oncelikleri farkli degilse,
once kolay ve kisa surecek olanlari hemen aradan cikartirim, sonra uzun surecek ve zor olanlari rahat kafayla hallederim.
özellikle erteleme probleminden muzdarip olan ve odak problemi yaşayan insanlar bakımından buna ilişkin tavsiye kolaydan başlanması şeklinde oluyor. çünkü kolay işi hızlıca bitirdiğinizde, her ne kadar ufak ve önemsiz de olsa, başarılı olduğunuzu hissediyorsunuz. atıyorum bakkala gitmek gibi bir iş kalemini dahi listeye eklesek ve önce bunu halletsek, beyin "bak, başarılı oldun ve görevi tamamladın" sinyali yayıyor oluk oluk. böylece diğer işleri de ardı ardına yapma motivasyonu yükseliyor.
tam tersine zordan başladığınızda, muhakkak ki doğası gereği engellerle karşılaşacağınızdan, bu engellerin çözümüne uğraşırken henüz hiç başarı hissini tadamamış beyin, daha çabuk pes etmek istiyor tabiri caizse. moraller bozuluyor ve işi yapmayı ertelemeye devam ediyoruz.
@brena +1
Benim için kolayları aradan çıkarmak önemli. Ayrıca daha hızlı bitirmeyi sağlayacak olan da kolaydan başlamaktır bence. Çoğu iş zamana karşı yarış olduğundan, ilk günde en azından nicelik olarak farzedelim yarısını bitirebileceğim için kolayı seçmek daha mantıklı. Herhangi bir dış etken işimi sektete uğratırsa, işin belirli bir boyutu yapılmış olacaktır.
Buna güzel bir örnek olarak ösym sınavlarını verebilirim. Zor soruyu çözmek için inat ederseniz matematik çok zamanınızı yiyebilir. En güzel taktik, kolayca hızlı ve doğru çözebilecekleri çözüp, kalan zamanda boş bırakılmış zor sorulara ayrılır.
kolaydan
kolayları aradan çıkarıp asıl zor olan işlere odaklanabileyim diye
aksi takdirde zordan başlasam işe konsantre olmam gerekirken daha 19 adet işim olduğunu düşünerek demoralize olurdum
kolay olanları tık tık halledip biraz minimal de olsa başarma hissi sağlayarak moralimi artırıyorum genelde
tabi eğer bi işin aciliyeti yoksa bu yorumlarım geçerli. acil varsa direkt onu yaparım