Merhaba,

Arada sırada geçmişi incelediğimde muhasebecimin vergi beyan ederken küsürat hataları yaptığını görüyorum. Çok önemli meblağlar değil tabi virgülden sonrayı etkileyen hatalar.

Bazen çok nadirde olsa örneğin bir telefon faturasındaki özel iletişim vergisini düşmemesi gerekirken gelir vergisinden düştüğü vb. de görüyorum. Bu da toplam gelir vergisine kuruş ile etkileyecek bir hata mesela.

Canı sağolsun sorun değil ama benim merak ettiğim. Maliye böyle şeyleri inceliyor mu durup dururken ? Yani bu tür şeylere uzulsüzlük cezası vb. yazıyor mu ? Yazmaya hakkı vardır tabi ki ama bu konularda iyi niyetle mi yaklaşıyor ? yoksa kardeşim sen 15-20 kuruşta olsa vergi zararın olmuş devlete diyip basıyor mu cezayı ?

Genel kültür olarak merak ettiğim için soruyorum aslında işleyiş biçimlerini merak ettiğim için.

 

Kusurat farkları hesabi var. Muhasebecinize söylerseniz yardimci olur. Hatta belki acmistir bile.

pass

@pass

aslında merak ettiğim böyle gözden kaçan bir şey varsa maliyenin genel yaklaşımı ne oluyor.

flacs

öncelikle özel iletişim vergisi düşülür, vergi hesaplanırken beyanname üzerinde geri eklenir. hiç düşmeyerek yapılan kayıt zaten yanlış olur. (bkz: kanunen kabul edilmeyen giderler)

"tahakkuktan vazgeçme" adı altında, belirli bir tutarın altında kalan tutarlar için vergi tahakkuk etmeyeceğine dair bir rakam vardır, yıllık belirlenir. 2020 yılı için 40 lira'dır. yani 40 lira altındaki tutarlar için amiyane tabirle "değmez" denilerek bir işlem yapılmaz. ufak tefek kuruş hataları incelemede fark edilse bile en fazla tutanakta yer alır.

kibritsuyu

devlet, 1 adet telefon faturasındaki özel iletişim vergisini gv'den düştünüz diye, ya da matrahtan düştünüz diye peşinize düşmez. millet ne usulsüzlükler yapıyor, kimse bir şey demiyor.

co2s2

kdv için de olabilir tabii beyannamede ilave kdv olarak yazılabilir ama yıllık beyannamede huy (hata, unutma, yanılma payı) payı koymak bu tür hatalar için emniyet sübapı görevi görüyor.

naksidil
1

mobil görünümden çık