meyve agaclari bakim istiyor asilama vs onun disinda her meyve agaci meyve vermeyebilir oyle biraksan
Bazi agac kokleri etrafindaki bitkilere zarar verebilir yankis hatirlamiyorsam ceviz agaci kokleri cok buyuk ve koklerinin kapladigi alandaki topraktaki su ve mineralleri tek bir agac olarak alir. bu yuzden yakininda baska bitki ekilmez.
Meyve ağacı nazlı olur. Yetişmesi ve meyve vermesi için bakım ister. Bir süre yetiştirip sonradan bakımı kesersen kurur, kurumayanı da meyve vermeyi keser.
@ala09 'un ceviz ağacı hakkında söylediklerinin açıklaması da şöyledir. Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Sülfür havadan ağır olduğu için dibe çöker ve dipteki bitkilerin yaşamasına izin vermez. Ceviz ağacı dibinde uzun süre bulunursan, gölgesinden istifade uyuyayım dersen baş ağrısı yapar. Köylerde eve çok yakın Ceviz dikmek mantıklı değildir.
Ayılar bunu bizim için yapıyorlar zaten, meyveleri yer ve dışıkyıla birlikte çekirdekleri bir yerlere bırakır. Bazıları çimlenir ve büyür, kırılmazsa ağaç da olabilir.
Dağ elması, dağ armudu gibi meyveler genelde ayıların ürünüdür.
Meyve ağacı nazlıdır +1
Bakım ister, çapa ister, gübre ister, budama ister, ilaç ister vs vs.
Yani küçük fidanları götürüp dikersen kimse ilgilenemeyeceği için zayi olur, yetişmiş büyük ağaç dikmek de çok masraflı.
Tohum topları / bombaları diye bir şey var
böyle dikmek için en makulü çam diye biliyorum. kozalakları taşınıp yeni yeni çamlar ortaya çıkabiliyor
Ekolojik olarak zarari olabilir neticede dogal habitat bozuluyor ve dogaya mudahale soz konusu ancak iktisadi ve olarak oldukca faydali hem bos alanlar agaclandiriliyor hem koyluler icin besin ve gelir kaynagi olusturuluyor. Bu calisma bakanlik tarafindan yapiliyor zaten bos alanlara ceviz, badem, zeytin gibi turler dikiyorlar veya yabani agaclari asiliyorlar.