Merhaba,

Aküsü 6 ay önce kadar değişmiş arabam dün çalışmadı. Herhangi bir şeyi açık unutmamıştım. Aküyü değiştiren usta geldi, aküye güç verdi ve tekrar çalıştı. Kontrol için yerlerine gittik, aküde ölçüm yaptılar. Akü iyi, muhtemelen araçta bir kaçak var dediler. Muhtemelen yılbaşı sonrası hafta elektrik ustasına gidebilirim de ilk arabam ve arabalarla ilgili bilgim yok, birkaç sorum var:

1- Normalde araba frene basmadan kontağı çevirmeye çalışınca frene basma uyarısı veriyor. Dün denediğimde fren kaskatıydı ve ileri itilmiyordu. Bu yine elektrik aksamından mıdır?

2- elektrik aksamıyla alakalı problem nasıl oluyor, usta akşamdan sabaha aküyü bitiren bir şey var dedi. Yani normalde ben far radyo klima her şeyi kapatıyorum. Aslında açık bıraksam da kontaktan çekince kimi arabanın farının yandığı olur ya, benimki kapanıyor. Önemli olan yanması değil tuşun açık olması mı?

3- sizce bu işin maliyeti hangi aralıkta olur?

 

araba otomatik mi? eğer öyleyse zaten frene basmadan çalıştıramazsın. sen bunu yeni fark etmiş olabilirsin muhtemelen. konuyla alakası yok bunun yani.

kaçak konusunda da zaten yeni nesil araçlar tamamen her şeyi kapatır, hangi marka model kaç yıllık araba bilmiyorum ama dörtlüler hariç her şeyi otomatik kapatması lazım çoğu araçta.

sende şöyle bir problem olabilir, örneğin bir ampülde veya farklı bir elektrik tüketen cihazda bozukluk vardır, elektrik çekmeye devam ediyordur. masraf konusunda hiçbir fikrim yok ama dışarıda bir ustaya gidersen hiç anlamadığını belli etme, durduk yere kazık yeme.

reanarchy

araçta start stop var mı?
hava sıcaklığı nasıldı?

yanmayan far vs var mı?

co2s2

1. Araç çalışmıyorken frene bir kaç kes basılırsa o kadar şişmesi normal, sıkıntı yok.

2. Araçta alarm var mı? Bazen alarmlar bu tür sorun çıkarıyor. Sonradan takılan herhangi bir elektrikli kasesuar var mı?

Belki de bir şeyi açık unuttun, tavan lamnasını kontrol et. Tekrar etmezse tamirciye gitmene de gerek yok.

John Bloor

normalde tüm elektrik sigorta kutusuna gider. ordan dağılır. dolayısıyla sigorta kutusundaki sigortaları çıkarıp araya bi aparat koyduktan sonra tekrar bağlandığında akım ölçümü yapılabilir. bu sayede hangi sigortanın akım çektiği görülebilir. ama usta nasıl bir yöntem seçer bilmiyorum.

sttc

Cevaplara teşekkür ederim. Araba 2012 model, alarmsız ve otomatik. Start-stop yok. Yanmayan far veya çalışmayan bir aksam yok (fark ettiğim kadarıyla) Sonradan arka park sensörü takılmıştı. Önceki gün kullanmıştım, hava da soğuk ama 10-15 derece arasıdır. Ya frene basma olayının normalde olduğunu biliyorum da, demek istediğim elektriksel problemin ona sebep olup olmayacağıydı. Aslında bir şeyi açık bırakmadığıma eminim çünkü tek tek hepsini kontrol ettim, araç açıldığında da açılmadı. Daha önce de birkaç kez marş basmama problemi olmuştu ama birkaç dakika sonra denediğimde çalışmıştı. Bu sefer göstergeler tamamen gidecek ve anahtarı algılamayacak şekilde bir bitiklik oldu. Ben sonraki hafta bu işlerden anlayan bir arkadaşla gidicem de çok masraf çıkmasa bari ya

ats

aracı ne kadar sıklıkta, hangi uzunluklarda kullandınız bu marş basmama/çalışmama olayından önce?
akünün şarj olabilmesi için kısa seyahatler pek faydalı değildir, eğer sürekli kısa koşu beş-on dakika kullanıp bıraktıysanız akünün şarjının yeterince dolmamış olma ihtimali de var. (bu bahsettiğim akünün yeniliğiyle pek ilgili değil, standart bir durum.)

şarj dinamosunu da kontrol ettirmekte fayda var. ben 15000km kullandığım arabayı bir gün feribottan inmek için marşa bastığımda çalıştıramadım, vurdurdum ve bir tamirciye kadar akü idare etti.

1- fren şişmiş olabilir, kontak kapalıyken hidrolik pompası çalışmaz ve fren pedalı birkaç kez basınca sertleşir, elektrik aksamıyla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

2- aracın marka/modeline göre değişmekle birlikte bir çok araçta (hatırladığım kadarıyla özellikle fiat'larda) kontak kapalı ve anahtar takılı değilken akü kullanımını durduran bir sistem var.
aracınızda gps araç takip, veya fabrikasyon olmayan bir multimedya sistemi (bazen kontak anahtarını bypass ediyorlar montaj yaparken) gibi sonradan takılan ve aküden direkt (kontağa bağlı olmaksızın) elektrik çeken bir donanım yoksa aküyü bitiren bir aksam olması zayıf bir ihtimal.
yani akü akşamdan sabaha bitmemiş olabilir. eğer öncesinde yeterince şarj olmuyorduysa zaten zayıflıyordur, dayandığı yere kadar gitmiştir ama bu sefer çalışmamıştır.

3- şarj dinamosunda bir sorun varsa düşük bir ücrete tamiri de mümkün olabilir (ben ne kadara yaptırdığımı hatırlamıyorum ama epey oldu zaten), veya değişmesi de gerekebilir. düşük dediğim de dinamoyu söküp takmanın ne kadar zor olduğuna ve sorunun neyden kaynaklandığına göre değişebilir, herhangi bir parça değişimi gerekmeyecekse belki 100 belki 250 liraya tamir de edilebilir. komple dinamonun değiştirilmesi gerekiyorsa da internetten araştırabilirsiniz aracının marka/model/motor özelliklerine göre. benimki o zamanlar 1800₺ civarıydı.

gkhncnzdgn

-fren şişmesi bu konuyla alakalı değil, çalışmayan motorda vakum kaybolduğu için freni ayağınla bir iki defa pompalarsan bu şekle geldiğini ve tutmadığını görürsün.bütün araçlarda böyledir.

- akü konusunda iki sorun olabilir ya yetersiz şarj ediyor, şarj dinamosu-konjektörü vs arızalı olabilir.

ya da dedikleri gibi birşey aküyü deşarj ediyor. bu ikisini de ölçmek ve test etmek gayet kolay.

orpheus
1

mobil görünümden çık