
- önce ölüm belgesini çıkaracaksınız (ilçe nüfus müdürlüğü)
- noterden yasal mirasçılar olarak veraset ilamı çıkaracaksınız (orada miras dağılımı yasal oranlara göre belirlenecek)
- ilgili belediyelerden (ev, tarla) rayiç bedel belgelerini alacaksınız
- bu belgelerle bulunduğunuz ilin veraset vergi dairesine başvurup gerekli ödemeleri tamamlayacaksınız
Bu işlemler bittikten sonra kendi aranızdaki yeni bölüşümü ilgili yasal yollarla tamamlayacaksınız.


@qaram'a sonuna kadar haklıdır. eklemeler yapacağım.
1. ölümü onaylayan doktor şahsın kimliğini teslim alır ve ölüm belgesi düzenler ilgili tarafa verir. kimliği nüfusa teslim edeceğini bildirir. en geç 2-3 gün içinde resmi kayıtlara ölü olarak işlenir. (e-devlette soy ağacından ya da vukuatlı nüfus kayıt örneğinde görebilirsiniz.) illa ki gidip ölüm belgesi almak gereksizdir. noter veraset sisteminde görebilir.
2. veraset (mirasçılık belgesi) alınacak.
3. vergi dairesine gidilip beyan verilip ilişik kesilecek. (pandemi nedeniyle bireysel başvuru kabul edilmiyor. internet vergi dairesinden bu işlem yapılabiliyor. ben 2 sene evvel rahmetli babamın beyanını netten verdim.)
4. sizin işin hukuki adı tereke sözleşmesidir. tereke ile bir de karşılıklı feragatname düzenlenecektir. bir avukata danışıp hazırlatmak makbuldür. illa ki gerekli değildir. avukat hakkınızı ve ileride oluşabilecek sıkıntılara karşı sizi uyaracaktır. terekede kalan mallar ve borçlar listelenecek. kim neyi devralıyor neyi devrediyor ise listelenecek ve karşı bedel belirtilecektir. (veraset ve intikal vergisi. türkiyede miras devralmak bile vergiye tabiidir.)
miras hukukunda eş %25 alır. geri kalan %75 çocuklar arasında pay edilir. 5 çocuk varsa adam başı %15, tek çocuk ise %75i alır. bu durumu bozan unsur reddi mirastır.
reddi miras yapılmıyor ise bu oran bozulmaz. murisin bu dünya ile ilişiği kesilir. ardından karşılıklı feragatnameler ile işlemlere başlanır.
en kolayı ise şudur herkese mallar pay edilir. pay edildikten sonra kim neyi istiyorsa karşılıklı devri yapılır. uzun sürer ama garantidir.


@qaram "Bu işlemler bittikten sonra kendi aranızdaki yeni bölüşümü ilgili yasal yollarla tamamlayacaksınız." bu kısmı noterde mi tapuda mı yapıyoruz? Ölüm belgesi ve veraset ilamını hallettim.


öncelikle tapu ile ilgili işlemler sadece tapuda yapılır. noterde yapılmaz.
ama notere gidip "sadece ilgili evin satış işlemleri için" kadına vekalet verebilirsiniz. o zaman sizin tapuya gitmenize gerek kalmaz.


hukukçu değilim. noterin söylediği aşamaya gelmeniz için gerekli adımları sıraladım sadece.
@phonex 4. maddeden sonra olasılıkları yazmış. Aranızda anlaştığınızdan feragatname gibi adımlar noterde halledilebilir olmalı.
