Sabah kahvaltıda kayınpeder böyle bir laf etti. greyfurt ilaç alındığında yenmez. yan etki yaratıyormuş dedi. özellikle antibiyotikler vs. ile dedi.
var mı böyle bişey? ilk defa duydum.



 

Evet doğru demiş. Yani parol falan için değil de tansiyon kolestrol vs ilaçlar için gayet yaygın bir bilgidir. Belki parolle falan da giriyordur, tam bilmiyorum pek yemediğim için.

www.ttb.org.tr greyfurt başlığı var.

whoosie

epilepsi ilacı kullanırken doktor özellikle belirtmişti greyfurt yemen yasak diye.

kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili

Bazı antibiyotik, kortikosteroid vb. ilaçlarla etkileşebilir. Düzenli aldığınız bir ilaç varsa kullanım talimat kağıdığında greyfurtla alakalı bir uyarı olup olmadığına bakın. Yoksa sorun yaratmaz. Her ilaçla etkileşmiyor, bu yüzden günahkar ilan etmenize gerek yok ama düzenli kullandığınız bir ilaç varsa prospektüsüne göz atmakta fayda var.

sydney

bazi antidepresanlarla da etkilesiyor ve dogum kontrol haplari ile de.

the end of time

Greyfurt bazi ilaclarla etkilesime giriyor etkisini azaltip artirabiliyormus. O yuzden ilac kullanilan donemde tuketmemek en iyisi

exlibris

kemoterapi aldığım dönemde aynı uyarıyı almıştım. greyfurta ek olarak ısırgan otu da vardı.

uuth

bildiğim kadarıyla üzüm suyu da bu konuya dahil

nahtoderfahrung

uuth +1 annem kemoterapi alırken aynı uyarıyı yapmıştı doktoru. hem de kemoterapi alan insanlara kulaktan dolma bir şekilde ısırgan kürü tarif ediyorlar! bak yine sinirlendim

Sakinolmamlazim

greyfurt karaciğerdeki bir enzimin çalışmasını yavaşlatıyor. ilaçlar da karaciğer tarafından parçalanıyor. bazı ilaçların ilk aldığınız/yuttuğunuz haldeki molekülü iş yaparken bazısının parçalanmış hali iş görüyor. karaciğerde parçalanması, greyfurtun yavaşlattığı enzim tarafından yapılan ilaçlar için bu uyarı geçerli, her ilaç bu enzim tarafından parçalanmıyor. bu tip ilaçları greyfurtla beraber aldığınızda enzim yavaş çalışacağı için ilaç parçalanmadan bekler, enzim iş görür hale gelince parçalanır. ama bu sırada belki ilacın 2. dozunu alma zamanınız gelmiş olabilir ve hem vücutta enzimin belli sürede parçalayamayacağı kadar ilaç birikmiş olur hem de zamanında parçalanmadığı için kanınızda ilacın miktarının dengesi bozulmuş olur. özellikle kanser, epilepsi, antibiyotik gibi dozu hassas olan ve kanda belli değerin altına düşmemesi gereken ilaçlar için bu önemlidir.

Greyfurtun dışında ülkemizde pek yaygın olmasa da yıldız meyvesi de bu özellikte. ve sarı kantaron da. Sarı kantaron genelde içilmez, cilt üzerine kullanılıyor ülkemizde. yine de bilgi olarak yazayım, kronik hastalığı olanlar bunları kullanırken dikkatli olsunlar.

curukturpkokusu

Her ilacın alındıktan sonra vücutta bir ömrü var. Misal 5 saat, 12 saat filan.. greyfurt bu süreyi uzatıyor diye biliyorum. Aldığımız ilacın belli bir süre sonra vücuttan atılması gerekiyor ama greyfurt bunu engelliyormuş.

silah taciri
1

mobil görünümden çık