
Bilimsel makaleler bilimsel dergilerde yayinlanir. Bu dergiler de tarandigi indekslere gore kalitelere ayrilir diyebiliriz. Daha seckin yerlerde taranan (yani daha goz onunde olan, daha cok okunan ve daha cok atif alan) dergilerde yayin yapmak, daha dogrusu yayinin kabul almasi daha zordur cunku bu dergiler daha seckin yayinlari kabul ederler. Bu indekslerden biri olan sci indeksinde olan kaliteli bir dergiye her gelen 100 yayindan 90-95i reddedilir ornegin. Dergilere gelen yayinlar once derginin kurallarina gore incelenir, seklen sorunlu dergiler daha bu asamada reddedilir. Bu asamada sorun saptanmayan yayinlar bagimsiz, en az 2, kaliteli dergilerde de siklikla 3-4 hakeme gonderilir. Siklikla hakemler birtakim duzeltmeler onerir, veya calismayi reddedebilirler. Bu isler de pek cok dergi icin(yani yayini yapip gonderdikten sonra) 6-12 ay gibi sureler alir.
Ozetle, bilimsel bir calisma yapmak zordur, bunu yayinlatmak daha zordur, bunu iyi yerde yayinlatmak ise epey zordur. Bu nedenle turkiye gibi ucuncu dunya ulke akademisyenlerinin bir kismi, para vererek, yayinlarinin kalitesine bakmaksizin yayinlayacak dergiler bulur ve yayinlatip rahat rahat docent, prof falan olurlar. Bura apayri konu tabi.
Bana kalirsa bolumunuzle ilgili iyi bir dergi bulun, orada yayinlanan makaleleri inceleyin, derginin kurallarini iyice okuyun. Sonra alaninizla ilgili baska bir dergi bulun, onun icin de ayni seyi yapin. Bir ise kalkismadan once cokca okuyun kisacasi. Yayin yapmak yillar alir, bu nedenle yillarca okumak gerekir.


@gibicibicis çok teşekkür ederim
