[q]
(10) 

"deseydin" kalıbı

aynose #1452620
birisi bir şey anlatırken karşılık olarak "sen de ona ... deseydin" kalıbını hangi sıklıkla kullanıyor veya duyuyorsunuz? şuan olduğum ortamda çokça kullanılıyor da, normalde de böyle miydi yabancılaştım bir an




 

benim genelde duyduğum şey lakayıt kişilerle konuştuğunuz bir konunun daha sonra ne durumda olduğunu öğrenmek istediğinizde konuşulmamış noktaları yakalayıp "bana ... deseydin" diyerek kurtulmaya çalışması olaylarında denk geliyorum, bu ara sık oluyor.

nahtoderfahrung

hiç duymadım,yaşlandım galiba. (ya da sosyal izolasyonu abartmış olabilirim)

lcha

Yabancılaşma sebebi ne? Daha önce duymadıginiz için mi yoksa dil bilgisi açısından yanlıs bir kelime mi? Çünkü benim de duyup kullandığım, normal bir kelime bu.

Köylücesi var, aile arasında kullanırız : diyeydin

elorelia

Ben de hiç duyup kullanmadım.

plutongezegendegilmi

Bu bi kalıp mı ya onu anlamadım? Yani normal konuşma akışında çok sık geçebilecek ya da yeri geldi mi hiç kullanılmayacak bir kelime/cümle. Bi şey olur sen yaşadığın bi tartışmayı anlatırsın, millet de der ki sen de şöyle deseydin. Bunun nesine yabancılaştınız ya da bu ifadeyi nasıl hiç duymadınız/kullanmadınız inanın bir gram anlamadım.

Ya aynen ifadesi bile hadi tamam bi kalıp oldu bi anda fırladı falan dersin ki etrafımda çok aynen kullanılıyor yabancılaştım. Bu bildiğin demek fiilinin çekimi değil mi? Oraya gitseydin, yapsaydın, uyusaydın falan diyoruz da deseydin demek mi tuhaf oldu.

Sorun ne yani burda hiç anlamadım bi açıklayın bi zahmet.

nundu

Kalıp mı bu? Gencim, sosyal medyayı çok kullanırım ama hiç rastlamadım. Nundu'nun dediği gibi sadece biri yaşadığı olayı anlatırken demesi gereken bir şey varsa ve dememişse "e sen de şöyle böyle deseydin" diye kullanırım.

black holes in the sky

Bizim sülalede sık sık kullanılıyor bu kalıp. birisi bir şey anlatırken karşı tarafın "sen de ona ... Deseydin" demesi durumu.
Genelde espiri/ironi yapma amaçlı veya hazır cevapligini göstermek için kullanılır.

Örnek aklıma gelmedi şu an ama gerçekten değişik bir kalıp, soruyu soran arkadaşı darlamayin. Babaannem dedem falan hep kullanıyor.

yarey

tam da yarey'in söylediği bağlamda kullanılmasını kastetmiştim. yabancılaşma sebebim kullanılma sıklığı, normalde de bu kadar çok kullanılan bir kalıp mı onu merak ettim

aynose

Ailem ve ablalarımla konuşurken en çok kullandığım kalıp. Başkalarına kullanmam pek.

tiptansoguyantipci

arkadaş ortamında ben de yapıyorum bunu. muhabbeti süslemek, gülmek, eğlenmek için. yabancılaşmanın sebebi kelimeye fazla odaklanman olabilir. en son damacana kelimesine aynı şekilde yabancılaştığımı hatırlıyorum :)

isveperver
1

mobil görünümden çık