Kapalı bir alanda süs havuzunuz var diyelim. Kameralar yardımı ile bir süre suyun tüm hareketlerini kaydediyorsunuz. Belli bir dataya ulaştıktan sonra

a) günümüz teknolojisi ile,

b) gelecekte,

suyun davranışları tahmin edilebilir mi damlaların nereye düşeceği vs.

 

Gerçekte hiç su olmadan da CFD (computational fluid dynamics) yazılımları kullanılarak akışkan davranışları yaklaşık olarak tahmin edilebiliyor ama bilgisayarın çok güçlü olması gerekiyor. Kişisel bilgisayarlarda yapılan analizler saatler sonunda tamamlanıyor. Süper bilgisayarlar daha kısa sürede sonuç veriyor. Tamamen bilgisayar, doğal olarak işlemci gücüne bağlı bir durum.

dissendium

Rastgele bir örnek sanallaştırılabildiğini biliyorum.

Ben gerçek hayattaki bir örnek izlenildiği taktirde tahmin edilebilir mi diye soruyorum aslında.

ananiyimioguz

edilemez çünkü damlaların birbirini çekmeleri ve itmeleri sözkonusu. yüzey gerilimi ile birbirlerini çekmeleri ve aynı yükteki su damlalarının birbirlerini itmeleri falan. bunları hesaplayacak bir yöntem yok eğer sorduğunuz soru her bir damlanın düşeceği koordinatları hesaplamaksa.

eğer bunlar hesaplanabiliyor olsaydı olabilirdi. zaten her değişken hesaplanabilseydi her şey tahmin edilebilirdi. senin iki dakika sonra kafanın kaşınacağı ve kaşıyacağın parmak bile.

ileride olur ama muhtemelen. yeterince zaman sonra bu hızda gidilirse mümkün olmayan şey olmaz bence.

bohr atom modeli

Olabilir.
Süper bilgisayarlar ile galaksi çarpışmaları ya da karşılaşmaları bile animasyon olarak izlenebiliyor. Tabi bu işlemler için bilgisayar süper de olsa görüntünün oluşturulması günlerce sürebilir.

Galaxy Collision araması yapabilirsiniz

Erva

@bohr atom modeli, aslında ihtimaller sıralanabilir. Ve suyun veya bizim hareketlerimiz o ihtimallerden biridir muhakkak.

Fakat gerçekten gelecek tahmin edilebilir mi yani? Mesela şeyi çok merak ediyorum;

Süs havuzundan devam edeyim, çok güçlü bir donanım ile detaylı bir şekilde tüm olasılıkları paralel ihtimaller ağacı olarak çıkardık diyelim. Uzun süre izledik ve artık şu andan itibaren 1000 basamağı biliyoruz. Sonra arkamıza yaslanıp yolun hangi ihtimallerden gittiğine bakıyoruz. İlk 800 adıma kadar baktıktan sonra sonraki 200 adım şu ihtimaller dizesinde devam edecek! diyebilir miyiz? Böyle bir düzen söz konusu mu? Bu tarz testler yapılıyor mu? Yoksa tamamen kaos mu? Çünkü eğer bilebilirsek bu gerçekten bir gün yaşadığımız evrenin ön görülebilir olduğunu gösteriyor insan davranışları dahil. Şuan dünyayı simule etmek kabaca mümkün, ama detaya inebilecek işlem gücümüz yok sanırım.

ananiyimioguz
1

mobil görünümden çık