Günlük kullanımda bir problem yok. Resmi yazışmalarda 'rica ederim' emir anlamına gelir. Günlük kullanımda rica etmek nezaket belirtisidir.
Bu söyleyiş tarzı ve konu ile ilgili bence, mesela herhangi bir konu ile ilgili bir konuşmada '' olur mu canım rica derim'' demek farklı.
Kamuda'da ''ben sana anca ricada bulunurum'' kafası heralde o nedenle öyle
Rica etmek ve istirham etmek iki ayrı kelime olarak temenni, dilek, umma, bekleme ifadesi verir. Birincisi büyüklerin küçüklerden; ikincisi ise küçüklerin büyüklerden bir şey dilemesi durumunda kullanılır.
Dolayısıyla üst makamda (mafevk) bulunan rica eder. Ast (ve denk) ise arz eder.
"arz etmek" karsi tarafa birseyin yapilirligini sunmaktir. yani "bu is yapilabilir mi ?" diye sunarsin ve karsi taraf da buna onay verirse yapilir.
"rica etmek" cumlesinde ise karsi taraftan onay istemek yoktur, karsi tarafin yapmasi beklenir, onayi degil.
o nedenle "arz etmek" ust makama veya kisiye sunmak, onay almak, ve onay alirsa yapilmasini istemektir. "rica etmek" ise bir makamdan veya kisiden, onaylama dusuncesi dahil edilmeden yapilmasini bekliyorum, yapilirsa iyi olur demektir.
aradaki "eger onaylarsaniz" nuansi ust makama gosterilen saygiyi belirtir.
Bu mevzu özelikle devlet kurumlarında ciddi olarak ego öğesi gibi kullanılıyor. Ama özel bir şirkette atıyorum İK'dan bir şey rica edebilirsiniz, kimse üstüne alınmaz. Ama yöneticinizle konuşurken iki kalıbı da kullanmaktan kaçının.
Bu tamamen senden birey olmani degil kul olmani bekleyen yonetim hiyerarsisi dili ile ilgili bir konu. Gunluk hayatta rica etmek oldukca kibar bir anlamdadir. Talep belirtir ve lutfen demek ile benzerdir. Rica etmek kendi basina kabahat degildir. Ne gunluk hayatta ne baska yerde hakikaten sunusta bulunmuyorsaniz kimseye bir sey arz etmenize gerek yoktur. Arz etmek sunmak demektir. Hele hele istirham etmenize normal sartlarda katiyen gerek yoktur. Istirham temenni degil yalvaris belirtir. Buyukler kucuklerden yalvarmasini asla beklemez. Bunlarin aksini iddia eden taocudur.