Bizde de oluyor ya, mesela bayram tatili sonrasına vs denk gelirse tv’de hep çıkıyor ünlüler oy ver diyolar.
bu amerikalıların bizim gibi oy verme alışkanlığı yok. çok üşendim sen bak, katılım oranları diye, %60'ları iyi sayıyorlar.
edit: dayanamadım baktım, 68 seçiminden beri %60 olmamış katılım oranı, 50 seviyelerinde.
niye sallamıyorlar konusunda net bilgim yok ama çoğunun tuzu kuru olduğu için politikayla ilgilenmiyorlar. zaten ortada apolitikliğin liberallik olarak trend haline gelmiş versiyonu olarak desteklenmesi/lanse edilmesi gibi bir durum var ortada. bir de sanırım kim gelirse gelsin temel politika aynı olduğu için, eyalet sisteminin de getirdiği esneklikle beraber, çok bir şeyin değişeceğine inanmıyor olabilirler. ya da umurlarında değildir kimin geldiği, dış politika ve daha soyut konularda farklı fikirde oldukları birinin başkan olması günlük hayatlarına çok etki etmediği için olabilir.
kimin geldiği hayatlarını "bizim kadar" etkilemiyor. Trump da gelse başkası da gelse bazı sistemler oturduğu için, mesela eyaletin bilmemnesi Trump'ın dediğini dinlemeyip kendi kararını uygulayabiliyor. Hukuk zaten yerinde, güçler ayrılığı vs.
O yüzden cidden bizdeki seçime katılım oranı çok yüksek. Ama bu aslında ne kadar korktuğumuzu gösteriyor :/
Katılım az. Oy ver diyen ünlülerin büyük çoğunluğu Demokrat bir de. Zaten Cumhuriyetçi ünlü kıyasla çok az. Diğerleri de Trump'ı gömmek için topyekün seferber oluyorlar.
çinde parti adı değişmez politika değişir amerikada parti adı değişir politika değişmez tarzı bi laf vardı ondan olabilir. zenginler nasıl olsa zenginim fakirler nasıl olsa fakirim kafasıyla takılıyordur :D bi de oy atmak da zor arkadaş. yok gidiyon kaydoluyon falan. googlea yazınca baya detaylı analizler var onlara bak bi bence.
Çoğunluk aman ha o olmuş ha bu kafasındadır muhtemelen.
bahsettigin unlulerin hemen hepsi liberal, esitci gecinir. aslinda cogu ya dalkavuktur ya da kapitalist elit kesimden. hepsi biden'a ver demese de, bazilari deyince millet "sana ne lan g*t. sana mi soracagiz" tandasinda geri karsilik yedikleri icin boyle sublimal sekilde. yoksa insanlarin oy hakkini kullansin, ulkemiz daha demokrat olsun dusuncesinde olduklarindan degil. her seferinde de ters teper bunlarin kampanyalari.
amerika çok büyük bir ülke. batısı ile doğusu, güneyi ile kuzeyi çok başka dünyalar. abd tüm bağımlı bölgelerle 11 farklı saat dilimi var. özetle götü ayrı başı ayrı oynuyor desek yanlış olmaz. bu durumda insanları washington dc den biraz uzaklaştırıyor. giden arkadaşlar da tecrübe etmişlerdir, yerel gündem daha fazla takip ediliyor. bizde ki gibi ulusal basın veya havuz medyası ne derseniz deyin onlarda bu denli halka dokunamıyor. kendi eyaletlerinde olup bitenler insanların haber ihtiyacını dolduruyor. bu demek değil ki cnn fox falan sallanmıyor, aksine güçlüler ama halk tabanında oy verme güdüsüne teşvik edebilecek kadar tesirleri yok. bunun için ünlülerden destek istiyorlar.
en önemli durumlardan birisi de onların gözünde başkanın değişmesinin çok bir anlam ifade etmemesi. kim gelirse gelsin halkın statüsünde bir değişiklik olmuyor. 50 dolar ile marketten dolu dolu çıkıyor veya benzinlikte depoyu doldurup çıkıyor.
sistemi oturmus ulkelerde katilim orani yuzde 50-60'i gecmez.
sokaklarda ne afis gorursun, ne bangir bangir muzik calan arabalar.
turkiye'de secim tamamiyla rant meselesi, milletvekili olmak icin ev-arsa satmak nedir allah askina:) iktidari ele gecirince de kendi adamlarimizi kayiralim, bize oy vermeyenleri de ezelim zihniyetiyle daha bizden uzun yillar bir cacik olmaz.
katilim dusuk. sallamiyorlar. buyuk bir kismin keyfi cok yerinde, tuzu kuru, kim basa gecse farketmiyor (bkz: middle class). fakirlerse tamamen hayattan kopuk durumda. bir de oy verdirtmemek icin her seyi yapiyorlar. kayit mayit yaptirmak lazim bir suru oy kullanmak icin. bizdeki gibi kimligi al gel oy at yok.
Klasik olarak oy verme eylemi için bir çağrı.
Orada başa kim gelirse gelsin dünya siyasetlerinde değişiklik olmuyor.
Değişen sadece başkanlarının adı, tutum ve alışkanlıkları.
Bazı hususlarda önemli değişiklik yapmak isteyen j.f.k da suikaste uğradı.
Cumhuriyetci secmen daha fanatik oldugundan her sartta oy veriyor, oy verme orani dustugunde cumhuriyetcilere yariyor bu o yuzden. Oy ver diye reklam yapanlarin cogu demokrat.
adamlarda seçimler bizdeki gibi pazar günü olmuyor, salı günü oluyor. olduğu gün de tatil olmuyor, kimisi işe mi gitsem yoksa seçime mi diye düşünmek zorunda kalıyor.
Oradaki sistem bizimkinden baya bi farklı. Bizde her 18 yaşını dolduran seçmen listesine otomatik ekleniyor Amerika'da ise oy verebilmeniz için seçmen kaydı yaptırmanız lazım. Amerikalılar bu konuda üşengeç oldukları için bu tür kampanyalar yapılıyor.