İşler nasıl yürüyor genel hatlarıyla?
Gördüğüm bir çok kurumsal firmada bakkal alışverişi modunda çalışılıyor. Sektörün genel durumu böyle midir?
Varim. Ama soruyu anlamadim.
İdeali talebi doğru almak, fiyat ve spec araştırması yapmak, tedarik, lojistik ve finansal anlamda optimum seçimi yapmak gibi bir süreci olması gerekiyor. Hangi sektör için sorduğuna bağlı birçok değişkeni var. Ürün mü hizmet mi satın alacağınız da önemli.
her sektörün satın alması mutlaka farklılıklar gösterir. büyük firmalarda genellikle ürün geliştirme mühendisi şartnamesini ve çalışmasının doğru olacağı birkaç firmayı satın alma ekibi ile paylaşır. hatta bazen fiyat için de ön görüşme yapar zira belli bir ortalama oluşmalı ki satın alma ekibi de absürt rakamları anlayabilsin. teknik olarak da firmaların birbirine üstünlükleri varsa onları da anlatır.
daha sonra satın almacı muhtemelen %1 - %2 civarında bir indirim de kendi koparır, ödeme koşullarını biraz daha iyileştirir ama genellikle sonunda ürün geliştirme veya malın alınmasını isteyen birimin dediği olur. satın almacı teknik background'a sahip olmadığından olası bir problemde suçlanacak taraf olmayı istemez.
bu anlattıklarım mesela otomotiv sektöründe ilk 5 içerisinde yer alan bir firmada tecrübe ettiklerim.
yalnız bizde adetler yıllık 250.000-300.000 bazen daha da fazla miktardaydı. bu adetlerde üründe zaten öyle pazarlık olarak çok bir şansınız yok herkes son rakamı başta söyler. bazen gerçekten orjinal kendi mühendisliklerini kattıkları ürün olursa başkasında zaten yoktur onda da çok pazarlık şansınız olmaz. en azından başka firmalara sattığı fiyattan daha pahalı almayalım mantığı oluşur.
ben varim kanka olmiyur mu?
once belgelerine bakiyorum var mi
sonra fiyatina bakiyorum birkac yere soruyorum asagi yukari zaten biliyoruz.
sonra odemede anlasiyoruz bizde zaten nakit cok nadir. 60-90-120 gun cek yaziyoruz. sonra mali sahaya indiriyoruz.
genelde calistigimizla calismak istiyoruz.
Ben de yazayım çok genel olarak;
Bakkal olarak yürümüyor bizde. Bir suru süreci var. Sirf tedarikcinin sistemde yaratilmasi ve onaylanmasi normal süreçlerde iki ay falan.
Genelde urun geliştirme ve satin alma yeni tedarikci vs buluyor. Sonra bunun operasyonu operasyonel satın alma tarafinda. Sonrasında bunun denetimi oluyor dönem dönem tedarikçi performansina bagli olarak. Bende misal bir tedarikci (dis tedarikci kendi şirket grubumuzdan degil) 3 ay üst üste kotu performans verdi. Holdingten ulastilar aksiyon plani nedir, yardim lazim mi vs diye.
Nakit yok, 90 gun çalışıyoruz. Cani isteyen calisir istemeyen çalışmaz. Corporate kararı. Onun dışında gene herkesle ayni incoterm calisiyoruz. Her seyin farkli kategori yoneticisi var. Ama sıkıntı tabi öyle ödemede sistemsel sıkıntı oldu cikmadi. Hizlandirma gibi bir olay cok cok zor :( sürekli denetim var dış ve iç. 5 ay önce satin alinan ve müşteriye yollanan ürünün tedarikciden alindigina dair imzali belge isteme gibi garip garip isteklerle geliyorlar bazen...
Neyse bundan once bakkal gibi yerde de calistim. Tedarikci aranir, 3-4 tane bulunur. Hangisi secilirse onla secilmeye başlanır. Öyle corporate onayi, sistemde yaratma, onaylama falan yoktu. Arka planda performans takibi vs lokaldi. Oyle lojistigin falan farkli kategori müdürü yoktu satin alma olarak. ödemede sikinti olsa onayi iki yan odadaki cfo veriyordu. Ama bu iki dedigim firmanin arasinda tahmini 90bin kisilik calisan farki var...