[q]
(7) 

sermayesiz ortaklık

atcapar #1444816
X ve Y kişisi düşünelim. X kişisinin sermayesi var ama iş konusunda bilgisi, tecrübesi yok. Y kişisinin ise bilgisi ve tecrübesi var ama sermayesi yok. Bu iki kişi kendi aralarında anlaştılar. Sermayesi olan kişi olmayana dedi ki seni yüzde 15 ortak yapacağım, işe beraber başlayalım. Firma sahibi ben olarak gözükeceğim seni sözde yüzde 15 ortak olarak göstereceğim ama resmiyette göstermeyeceğim istersen kendi aramızda ortaklık sözleşmesi yapabiliriz ama şirket benim adıma kurulacak. Y kişi de arkadaşına güveniyor ve kabul ediyor. Bu durumun artıları ve eksileri neler olabilir sizce? sermayesiz ortaklıklar normalde ne şekilde işliyor? fikirleriniz nelerdir? sermayesiz ortaklıkta yüzde 15 fazla mıdır yoksa normal midir?




 

Konuya profesyonelce hakim değil ama bence kesinlikle az ve kesinlikle dostuna güvenmesin.
Benim babam da amcama çok ama çok güveniyordu üstelik %50 ortaklardı ve imza yetkisini kullanarak ağzımıza sıçtı...

Resmiyette ortaklık talep edilmeli...

Ve tüm sorumluluk, iş ve karlılık getirisi tecrübelinin üzerinden olacaksa bence %15 çok az...
(Kar ortağı mı bu arada?)

Bu sektöre, yatırılan sermayeye vb değişebilir gerçi.

Ben olsam sağlam maaş + % 24-40 arası bekleti yapardım.

gadlemler

"Firma sahibi ben olarak gözükeceğim seni sözde yüzde 15 ortak olarak göstereceğim ama resmiyette göstermeyeceğim istersen kendi aramızda ortaklık sözleşmesi yapabiliriz ama şirket benim adıma kurulacak"

bunun kabul etmek icin enayi olmak lazim. boyle is yapilmaz.

rm

Sermayesi olan kişinin yakın çevresinde para,borç vb. konularda nasıl biri olduğuna dair arama tarama çalışmaları yapmak lazım önce.

Yine sermayesi olan işi öğrendikten bir süre sonra diğerine: al kalan paranı (ya da hiç bir şey vermeyip), buraya kadarmış.. diyerek onu devre dışı bırakabilir.

Bu arada %15 çok az görünüyor.

Y kişisi, arada ciddi güven varsa dahi Her türlü kendisini sağlama almalı. Malum ortam şu sıralar daha çok kaygan

(Bu konularda uzman değilim. Sadece şüpheleri dile getirdim)

Erva

1- is baska arkadaslik baska. herseyin kagida dokulmesi lazim yoksa ilerde cok buyuk olasilikla sikinti cikacak.

2- bence herkesin bir miktar para koymasi lazim, birisi "benim param yok ama tecrubemi koyuyorum" seklinde ortakliga girince benim tecrubem %99 is patliyor. parayi olcu olarak kullanmak kolay, tecrubeyi nasil olceceksin? Neden %25 yada %5 degil de %15, bunu nasil belirledin? bir suru sikinti..

cooperr

Tecrübe yokken para beş para etmez. Yüzde 15 i kim teklif ediyorsa baya kurnazmış. İşler iyi giderse kendi sermayesi sayesinde oldugunu iddia eder kötü giderse diğeri yüzünden. Aynı şekilde bir ortaklık kurdum. Ben sıfır sermaye ortagım 250 bin TL koydu. Ben yüzde 60 o yüzde 40 alıyor. Altı sene parası bankada üç kuruş faiz kazanıyordu şimdi 600 bin TL değerinde özsermayemiz ve aylık 30 benim 20 bin onun net geliri var.hem işi bilen hem güveneceğin biri varsa sen taviz vereceksin. Çok biliyorsan da tek başına yapacaksın nasıls paran var. Yok karşındakinin tecrübesinden ve karakterinden çok emin değilsen de hiç yola çıkmayacaksın . Sonra hiçbir sözleşme ve yüzde hesabı bir işe yaramaz. Tecrübe en büyük sermayedir.

deer hunter

ortaklık birbirini öpme sanatıdır. parası olan kazanır.

kredi çeksin %50 ortak olsun.

kveldulv

tecrubelerim ile sabit olarak,

1-ortak bir ise yapmayin; es-sevgili, arkadas, aile ya da baskasi ile yurumesi cok ama cok zor oluyor

2-istediginiz her sey resmi olarak gorunsun. 3 ay sonra her seyi ogrenip size de bay bay dememesi icin bir sebebi yok, yasal olarak ortak bile gorunmeyeceksiniz cunku

3-sermayesiz ortalikta yuzdesel olarak bir oran karsiligi yoktur, sektore, rakama vb. olarak degisir. kimi sozlesmelerde onbinde 1 bile cok kiymetliyken kimilerinde %25 bir ise yaramaz bile

sweetoffice
1

mobil görünümden çık