Bilmeyenler için not: YLSY 1416 sayılı kanuna dayanarak, her yıl, eğitim sonrası yurda geri dönmek üzere, yurtdışında çeşitli ülkelere öğrenci gönderilen devletin resmi burs programıdır.
kefil nasıl buldunuz? ben bulamadığım için gidememiştim
kefil nasıl buldunuz +1
tazminat olayı üzerinizde bir baskı oluşturuyor mu? eğer hocanızla aranızda bir sorun çıkarsa veya allah korusun sağlık durumunuzla alakalı bir sorun yaşarsanız ne gibi bir planınız var? meb'in bu konularda bursiyerlerin gözünün yaşına bakmadığını duyuyorum. ve son olarak, akademik olarak yurt dışı çok daha mı zor türkiye'ye göre?
Üstteki arkadaşların sorularına ilaveten; yl için mi doktora için mi kabul aldınız?
kabul aldıktan sonra üniversitelerden yüksek lisans/doktora bulmak için ne kadar süreniz oluyor? Mesela atıyorum doktora için başvurup kabul aldım. İki yıl sonra, Türkiye'de yl bitirdikten sonra bunu kullanabilir miyim?
Başvururken ingilizce seviyeniz neydi? İngilizce kurs desteği de varmış sanırım, bilginiz varsa kısaca değinirseniz sevinirim
Teşekkürler
Mehraba,
Kefil aile bireyleri dışında birini bulmak tahmin ettğiniz gibi kolay değil, belirli şartları da olduğundan ötürü herkes olamıyor. Abim şartları sağladığı için ilk kefilim o oldu. İkincisi biraz uğraştırdı zira annem çalışmıyor babam da emekli ve emekli kefil kabul edilmiyor. Kuzenim önce tamam dedi sonra vazgeçti, rahmetli teyzemin eşi hiç ikiletmeden tamam dedi ve oldu. Aile, amca, dayı, teyze dışında bulmak sahiden zor ama bir şekilde de bulunuyor kefil bana kalırsa.
Tazminatın baskısını hiç hissetmedim. Zira işin sonunda 150 ila 200 bin arası euro bir borcum olacak. Kendi master programımın mezunları %95 oranında 3 ay içerisinde iş buluyorlar genellikle akademide asistanlık alarak. En kötü olasılıkta Hollanda’da kalıp bu borcu ödeyebilirim diye düşünüyorum. Doktora sürecine henüz geçmediğim için hocayla ilgili sorunlar orada belki daha etkili olabilir diye düşünüyorum. Fakat doktora tez danışmanı değiştirenleri görüyorum bu tarz durumlarda. Sağlık durumuyla ilgili ya kanun ya da yönetmelik maddesi olarak bir madde var. Bu sebepten dolayı raporlu bir şekilde sağlık durumunuzun eğitimi devam ettiremeyeceğini belgelerseniz tazminata düşmüyorsunuz. Akademik olarak bursiyer olmadan önce de yurtdışında bulunmuştum. Kendi alanım olan psikoloji için konuşacak olursam çok daha temel bilimsel çalışıldığı için istatistik ve yöntem bilgisi eksikliği hissedilebiliyor. Yani sizden çok iyi derecede istatistik bilgisi, Python/Matlab ve R’da programlama bilgisi ve sıkı bir disiplin bekleniyor. Bilkent, Koç vs mezunu iseniz çok zorlanacağınızı düşünmüyorum yl seviyesinde. Doktorada ise her yıl en az 1 yayın zorunluluğu var bu bir baskı unsuru olabilir sanırım.
Yl ve doktora için bursiyerliğe hak kazandım. İngilizce seviyem Toefl 74 alacak kadardı burs öncesi. Süreci özetleyecek olursam bursiyer olduktan sonra öğrenim dilinize ve dil seviyenize göre dil kursuna başlıyorsunuz. İngilizce için Toefl 70 veya Ielts’ten 6 alırsanız yurtdışı dil öğrenimine gitme hakkınız oluyor. Yurtiçi de maksimum 12 ay dil desteği alabiliyorsunuz. Yurtiçi genellikle üniversitelerle anlaşma yapılıyor. Yurtdışında ise eğer ülkeniz UK değilse Abd’ye gidiyorsunuz. Ben de Missouri’de dil eğitimi aldım. Toefl 74 ile gittim iki ay sonra tekrar sınavı aldım ve puanım 92’ye çıktı. Dil şartı 100 olan bir programa başvuru yapmıştım. Mülakatta dil seviyemi yeterli buldukları için doğrudan kabul verdiler ve tekrar sınava girmem gerekmedi. Dil kursu sonrası sisteme kabul belgesi yüklemek için 1 yıl maksimum süreniz oluyor. Yani yl’ye başlamak için 1,5 yıl diyebiliriz. Şunu yapabilirsiniz: doktora için başvurup dil kursunalma sürecinde Türkiye’de yl bitirip devam yurtdışında doktora ile devam edebilirsiniz.
teşekkürler.