Birden fazla şirketle çalışan freelancerlar iş akışını nasıl yönetiyor?
Aranızda birden fazla şirketle çalışan freelancerlar varsa iş akışını nasıl yönettiğinizi sorabilir miyim? Misal web tasarımcısınız ve iş yaptığınız 3-4 şirket var. Ellerinde iş oldukça size gönderiyor. Ama mesela A şirketi size bir proje yolladı. Siz onunla meşgulken B şirketi de size bir proje yolladı. Elinizdeki proje de kısa sürede bitecek bir şey değil. Böyle durumları nasıl yönetiyorsunuz?
Çünkü B şirketine meşgul olduğunuzu söyleseniz "meh" falan yapabilir ve iş başkasına kaçabilir ve ileride ilk tercih edilme şansınızı düşürebilir. Tamam sonuçta her şirketin böyle durumlarda çalıştığı birden fazla freelancer oluyor ama insan böyle durumlarda geriliyor. Şirketler böyle durumlarda neye dikkat ediyor ve siz böyle durumlarda ne yapıyorsunuz ve de şirketler ne cevap veriyor? Bu arada illa web tasarımına şart değil, çevirmen olabilir, grafik tasarımcı olabilir. Düşünceleriniz ve tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
İşsiz olduğum dönem bir çok yerle çeviri işi yapan arkadaşım yetiştiremeyeceği çevirileri bana paslardı, çeviri sonrası yaptığı kontroller sonrasında Onun alacağı parayı ben alırdım -belki bir miktar az- Böylece hem iş akışı sekteye uğramazdı, hem de ben de işsiz olduğum dönem paramı çıkarırdım.
benim işlerimin akışı genelde uzun sürmüyor, ancak çok parçalı bir iş aldıysam bazen birkaç hafta sürebiliyor.
genelde uzun süreli işin içine kısa süreli iş sıkıştırırım.
yani diyelim ki bir iş için 20 gün sürem var ve o arada 2-3 gün sürecek başka bir iş geldi, onu araya sokarım.
yapılan işe göre de değişiyor tabii işlerin teslim tarihleri ve genel olarak yapılma süreleri.
bazen işlerin zorluğuna göre de öncelik sıralaması yapabiliyorum.
mesela elimde iki ayrı yerden iki ayrı iş var, ikisi de birer haftalık işler diyelim.
sabah saatlerinde, kafam daha dinçken zor olanı yapıp bir kısmını bitiriyorum.
sonra diğerine geçip günün devamında daha kolay olanı yapıyorum.
bir şekilde tamamlıyorum.
neyi ne kadar sürede yapacağınızı bilirseniz daha kolay oluyor program yapmak.
bir işi zamanım yok diye geri çevirmem.
işi kabul ederim, bir yere kadar getiririm ve geç kalacağından emin olursam ona göre uzatma isterim.
bu uzatma talebi işin ucuna gelindiğinde günü gününe olmamalı, işin ortasıyla sonu arasında bir yerde talepte bulunursanız etik açıdan daha doğru.
zaman içinde anladım ki, bu hem işin kaçmaması açısından daha etkili bir yöntem hem de işi yapmaya başladıktan sonra "şu kadar sürecek sandım ama bir güne daha ihtiyacım var" dediğinizde kimse sizi yadırgamıyor.
böyle davrandığınızda psikolojik olarak da karşı tarafta, "başkasının işini yaptığı için benimkini geciktirdi" algısı oluşmuyor.
şirketlerin çalışma tarzları da önemli.
bazı şirket deadline uzatma konusunda daha anlayışlıdır, bazısı çok katıdır.
katı olanın işini araya soktuğum için anlayışlı olandan ek süre isterim gerekirse.
zaten profesyonel şirketler sizin işi kabul etmenize bakar, teslim tarihi gelince işi sorar.
gecikecekse teslim tarihinden önce bir şekilde bildirmeniz ve ufak bir açıklamayla uzatma istemeniz yeterli olur.
sonunda teslim ettiğiniz iş kaliteli olursa, düzeltme gerektirmezse veya bir şekilde sorun çıkartmazsa, uzatma istemiş olmanız kimsenin aklına bile gelmez.
sadece türkler işin yapım aşamasında "nasıl gidiyor?" diye kafa ütüler.
o durumda da asla "şu kadar yaptım, şu kadar kaldı, şunu yaptım bu bitti" falan demeyin, her gün ne yaptığınızın hesabını verir hâle gelirsiniz.
sonra uzatmaya ihtiyaç duyarsanız "iki öğün fazla yediğin için oyalandın, ondan yetişmedi" gibi yüzgöz durumlar oluşabilir.
"programa uygun şekilde ilerliyoruz, sorun yok" diye kestirip atın.
kimseye günlük programınızı, başka yerin işini de aldığınızı ve/veya o gün ne yaptığınızı detaylı olarak anlatmayın.
yönetememiş ve her iş ben koşmaya çalışıp patlamıştım. neyse konu o değil.
sektöre,işe göre değişse de geride güvendiğiniz ve sizle aynı hassasiyetleresahip kişiler biriktirmeye çalışın. işi alırsınız ve o arkadaşa paslarsınız. tabii işin bütçesi de ona göre değişir. sonuçta yine sizin yönetiminizde olan bir iş ve geri çevirmemiş olursunuz. birazda eldeki işleri mevcut sürece göre 2 ileri, 3 geri öteleyerek bir zaman planı çıkarırsınız ve her işte bu gibi aksaklıkları da düşünerek mümkün olduğunca ekstra zaman dilimi elde etmeye çalışarak.