merhaba duyuru sakinleri,

diyelim ki iyi bir bursa hak kazandınız, okul ücreti gibi bir derdiniz yok. hollanda veya ingiltere’deki (londra hariç) ortalama okullardan (ranking 50-250 arası) kabuller aldınız ve bir yıllık bir master programı yapacaksınız. yüksek lisans ile ulaşmak istediğiniz en önemli hedef, program bittikten sonra "post-graduate" çalışma izninden de faydalanarak makul bir süre içinde (6 ay-1 yıl) gittiğiniz yerde sponsorlu bir iş bulup kalabilmek.

böyle bir senaryoda iş bulma imkanları, dil gereksinimi, yaşam koşulları vs. göz önünde bulundurunca tercihiniz hangi ülkeden yana olurdu?

 

ingiltere tabi ki. burada yasal olmamasına rağmen ot kokusundan tiksiniyorum. hollandada her yer ot.

oyy.

ozdek

@ozdek ironiyse anlamadım :/

mate soul

Nihai hedef sponsorlu is bulup kalmaksa sponsor olma gucu olan pek cok sirketin Brexit sebebiyle Ingiltere ofislerinde kuculmeye gittiklerini de goz onune alin.

Ne kadar onemlidir bilmiyorum ama bir de Ingiltere'de yasiyorsaniz vizesiz Ingiltere disinda bir ulkeye gidemezsiniz. Ama Hollanda'da iseniz Schengen ulkelerine istediginiz gibi girip cikabilirsiniz. Ek olarak expat'lara Hollanda daha fazla imkan sunuyor (vergi avantajlari, esler icin calisma izni vb).

crown

Merhaba,

Yüksek lisans süreniz 1 yıl ile sınırlı ise UK seçmenizi tavsiye ederim. Hollanda’da 1 yıllık yl programları sonrasında doktoraya kabul almak biraz zor, nispeten rahat bir eğitim var. UK’de ise neredeyse bütün yl programları 1 yıl üzerine tasarlanmış durumda, aslında 4 aylık 3 dönem gibi. Fakat eğer Hollanda’da 2 yıllık research master programlarında okursanız mezuniyet sonrası hem akademide hem diğer sektörlerde iş bulmak çok daha kolay oluyor. İngiltere’de genel olarak kalite de biraz düşük zira öğrencilere müşteri gözüyle bakılıyor, sınıflar kalabalık oluyor genellikle vs.

but that was just a dream

ingiltere.
yabanc dil açısıdan hollandada ingilizce konuşmak sorun olmasa da ilerisi için hem entegrasyon hem de iş açısından zorluk.
türk göçmen profili açısından ingiltere.
genel göçmen profili açısından yine ingiltere.

ama aşırı spesifik bir alanınız nebileyim zaten iş bulması zor bir alanınız falan vardır, mühendissinizdir ve "daha" kısa yoldan vatandaşlık almak istiyorsunuzdur falan yani çok çok özel sebepleriniz varsa ancak o zaman hollanda bu versusta galip gelir.

jimjim

Cevaplar için çok teşekkür ederim! Benim kafamdaki parametreler de üç aşağı beş yukarı sizin dediklerinizle paralel.

UK’in en büyük avantajı dil sorunu olmaması (hiç yok değil tabi aksan mevzusunu düşününce). Dil mevzusu Hollanda’da başvurabilecek iş imkanlarını sınırlıyor. UK’in diğer avantajı avrupanın genelinde olan Türklere karşı önyargı Hollanda’ya göre daha az. UK’de bir de şöyle bir durum var, okulların eğitim kalitesi içeriği Hollanda’ya kıyasla üstün olsa veya olmasa da algı olarak dünya genelinde daha iyi bir konumda olması.

Hollanda’nın avantajları yaşam maliyetlerinin genel olarak UK’den bir tık daha uygun olması. Schengen’de olması nedeniyle vizesiz diğer avrupa ülkelerine rahatça gidebilmek ve bence daha rahat güzel bir sosyal hayat.

UK ile ilgili tek kestiremediğim husus iş piyasasındaki rekabetin Hollanda’ya göre kıyası ve Brexit’in iş bulma şansını genel olarak ne kadar olumsuz etkileyebileceği.

mate soul

Ingiltere kolay kolay master'a burs vermez oyle cok uc basarilar olmadikca. Kabuller alindiktan sonra konusalim bence:)

neverletyougodown
1

mobil görünümden çık