Teşekkürler
ne ucuz ki.
orası değil ruh sağlığı hizmeti almak genel olarak pahalı pandemi öncesi de orta halli bir yerde 200-250 civarıydı
Bildiğim kadarıyla haftalık art arda 5 seans öneriyorlar başlayınca, sonra psikolojik ekonomik durumuna göre sıklığını belirleyebiliyorsun
Her yer bu şekilde mi öneriyor onu da bilmiyorum
300 liraya bulduysanız kaçırmayın bence.
iki haftada bir değil, haftada bir isteyecektir muhtemelen ama ona göre bir düzenleme de yapılabilir belki.
pahalılığı tartışılır.
psikolojiniz hayatınızdaki en önemli şeyiniz ve bunun da bir bedeli var.
bu insanların o güne kadar aldıkları eğitimin, deneyimin, o muayenehaneyi ya da kliniği işletmenin de bir bedeli var.
hayatınızı etkileyen sorunu 5-10 seansta çözüp hayatınızı bir anlamda düzeltmenin de bir bedeli var muhakkak.
baktığınızda sadece karşınızda oturup dinliyor olabilirler ama yaptıkları iş kolay değil.
kolay olsa kendi başınıza halledebilirdiniz.
diğer yandan, bu insanların da sizin derdinizi dinlerken "kirayı bu ay nasıl ödeyeceğim?" diye düşünmemesi gerekiyor.
yani verdikleri hizmet karşılığında belli bir refah seviyesinde yaşamak istemeleri ve ona göre bir ücret talep etmeleri normal.
belediyelerin ya da devletin bazı kurumlarının da psikolojik destek hizmeti sunduğunu duymuştum ama detayını bilmiyorum.
edit:
bir de tabii 50 lira verilen şeyle, 300 lira veya daha fazlası verilen şeye karşı hastaların ve danışanların da ilgi gösterme şeklinde fark oluyor.
o da bir faktör.
Dertliyim.
Ucuz olanları güvenilir değil, ciddiyim. Arkadaşım gitti olanı da bozdular gibi oldu.
Sana 300 dedilerse çok şanslısın geçen sene bana 500 dediler bi de ayda 4 kez gelen kişilerle ilgileniyolarmış sadece.
Özetle ayda 2000 tl verecek parayı bulmak da kolay olmadığından gitmedim tabi. Sonra da gelip herkes gitsin diyolar. Saçma sapan işler. psikologlar kirasını nasıl ödeyeceğini düşünmesin tabi ama bi şeyleri düzeltelim diye giden bizler de kiramızı düşünmeyelim.
Loop gibi.
pahalılığı tartışılabilecek bir konu değildir. hayvan gibi pahalıdır.ülkede bu kadar iyileştirilmesi gereken ruh hastası varken her seans için 600 lira istemek biraz insafsızlık bence , bunların belli bir piyasası olmadığı için ne kadar iyi gibersem o kadar iyi olur düşüncesiyle o fiyatlar belirleniyor.Bana gelip de yok kirayı nasıl ödeyeceklerini düşünmemeleri lazımmış gibi saçma sapan şeyler söylemeyin.
geyik muhabbeti yapmak icin 300 lira,bugüne kadar herhangi bir sorun cozen psikolog gormedim,psikatrist ayri tabi o tedavi icin ilac yaziyor
pahalılığı elbette tartışılır.
seansı bin lira olan da var, 200 lira olan da.
birinden birini karşılayabilirsen karşılayabilirsin.
sonuç olarak özel bir hizmet alıyorsunuz.
bir bedeli de olacak elbet.
keşke olmasaydı ama var.
özel hizmet veren kimse kamu yararına çalışmak zorunda değil.
isterse seansını beş bin lira yapar, o parayı verebilenle ilgilenir.
devletin sunduğu seçenekler keşke daha iyi olsa, o ayrı konu.
kendi yerinde hizmet veren insanı bu bağlamaz ki.
ayrıca hiç dinlemeden, anlamadan ilacı yazıp hiçbir sorunu çözmeyen psikiyatr da var, hatta çoğunluğu böyle.
bunun dışında, terapiyle de ilaçla da iyileşen veya en azından sorunlarının büyük kısmını çözen fazla sayıda insan var.
herkes kendine uygun yolu bulup şartları izin verdiği sürece oradan devam etmeli.
sorunu olan ve yardım almayı düşünen insanların motivasyonlarını "aman zaten işe yaramıyor" diye bozmanın anlamı yok.
edit:
Acream +1
burada psikologun geçim derdiyle verilen örneğin ne demek olduğunu şöyle açıklamam lazım iyice anlaşılması için herhalde:
psikologun değil, devletin bunu düşünmesi lazım.
belki devlet bünyesinde çalışan psikologların şartları iyileştirilmeli ki, yönelim daha fazla olsun.
ya da belki belli düzeyde bir sigorta kapsamı gibi bir şey olsun falan filan, detayını bilemem.
ama evet, bu insanlar da kendilerini düşünmek zorundalar.
kendisine göre, kendine değer gördüğü fiyatı belirlemekte özgür.
ve evet, kamu hizmeti verecek diye aç da kalmaması lazım çünkü sorumluluğu bu değil.
tam tersine, her yıl telefon değiştirmeye, on tane spor ayakkabı almaya, tatile gitmeye ona buna para bulunurken, kredi çekilirken, insanın psikolojik sağlığı için jimjim'in dediği gibi bir miktar belirleyip, bununla hareket etmiyor oluşu sorun.
gerekirse fedakarlık edip gitmek lazım.
ama destek aldığınız yeri para vermeye değer görmüyorsanız zaten oradan ne kadar verim alabilirsiniz, bu da ayrı bir tartışma konusu.
herkes bu harcamaları yapmıyor elbette ama bunları yapıp, "gitmem lazım ama parama kıyamıyorum" diyen bir kitle de mevcut.
bu noktada psikolog neden fedakarlık yapması gereken taraf olsun ki?
antalya'da bir terapist ayda 8 kere gelmezsen ilgilenmem, parayı da peşin alırım dedi (bu üslupla söylemedi tabi). parayı peşin almalarının sebebi de sürekli gelmelerini sağlamak içinmiş (yersen).
gerçekten çok pahalı, benimde çözemediğim sorunlarım var, beynimin içinde düşünceler kaynıyor resmen ama gidemiyorum.
iç dökmüş oldum biraz, kusuruma bakmayın.
edit: lcha +1. psikoloğa ayda 2bin vereceksek biz nasıl ödeyeceğiz kirayı diye düşüneceğiz bu seferde.
yani yine biz fakiriz diyeceğim ama linç yerim herhalde.
her şey pahalı +1
bir de tartışılır, sağlık ve daha önemlisi ruh sağlığı ucuza kaçılabilecek bir konu değil. ayrıca yetişmiş, bu alanda gerçekten tedavi sağlayabilecek uzman sayısı az.
bunları göz önünde tutarsak, piyasayı da bilen biri olarak 300 iyi bile diyorum.
bir de şöyle bakın bu tedavi sürecine, diş yaptırmak gibi ya da nebileyim bir şeyi tamir ettirmek gibi. toplu halde düşünün.muayene ücreti olarak değil de 5-10k verip kurtulacağınız bir ihtiyaç gibi.
dalga geçmiyorum ama eski mutfak dolaplarını değiştirmek için 10k bütçe ayırmak gibi yani.
"diğer yandan, bu insanların da sizin derdinizi dinlerken "kirayı bu ay nasıl ödeyeceğim?" diye düşünmemesi gerekiyor."
güldüm buna. kira derdi çeken psikolog/psikiyatr/terapist var mı bu ülkede ya da dünyada? en yeteneksizi bile orta üst sınıf hayatı yaşıyor. gözü açık olanlar direkt zengin statüsünde zaten. ben henüz geçim sıkıntısı çeken psikolog görmedim.
bilakis terapiye ihtiyaç duyan insanın derdini anlatırken "kirayı bu ay nasıl ödeyeceğim?" diye düşünmemesi gerekiyor. bir meseleye ancak bu kadar tersten yaklaşılır.
sonuç: evet pahalı. orta gelirli biri olarak, delirmeme ramak kalmadıkça asla içime sinerek psikoloğa terapiste vs. bu parayı vermem.
Yukarıda bir cevap yazmıştım; buraya da yazayım.
Günde çok fazla danışan alamıyorsun zaten; zihinsel olarak yuk bir durum. Her seans öncesi dosya okuma, seans sonrası kendin için ufak rapor yazma, seanslar arasına az da olsa ara koyma vs gibi durumlar oluyor. 'Haydi bakalım sıradan alalım sizi' gibi bir durum olmuyor yani. Odaklanabilmek ve kaliteli seanslar geçirebilmek için aralıklı çalışmak şart.
Sonrasında terapistlerin (hem psikolog hem psikiyatrist) terapi eğitimleri bayağı maliyetli ve hiç bitmeyen, sürekli kendini revize eden bir süreç. Bu yda seans ücretlerine etki ediyor haliyle. İnsanlar 15000 lira yüksek lisansa pahalı derken terapistlerin bir eğitimi o kadar nerdeyse.
Üçüncü olarak da terapiye giderken biraz zorlanarak gitmelisiniz zaten (seans basi 1000 lira olsun demiyorum) seansı 50 lira olan bir terapist sizi maddi olarak çok zorlamaz; bu yüzden ayırdığınız zamanı da çok onemsemeyebilirsiniz. Sadece turkiye'de değil, tüm dünyada böyle.
Seansı 500-600 lira olan psikolog az zaten; psikiyatrist var. Psikolog o kadar yüksek ücretle seans yapıyorsa gerçekten ekstra bir durumu vardır. Istanbul'da genelde 300-350 lira arasında değişiyor; 250ye kadar düşen yerler var.
Ha bana kalırsa buna devletin el atması lazım. Seans ücretinin yarısını sigorta karşılasa bu kadar sorun olmaz. Onun dişinda durum bu. 50-100 liraya danışan alamazsınız.
11 yıldır devlette çalışan bir psikolog olarak soruları alabilirim. hastanede terapi başvuruları olabiliyor. ancak her hastanede oda sıkıntısı var. bakanlık doktor bakanlığı, psikolog tehdit unsuru gibi görülüyor. personel dağılım cetveline göre her ilçe hastanesinde bile ortalama en az iki psikolog bulunuyor. onları da hasta haklarına vb benzer yerlere atabiliyorlar. sevk zinciri de şöyle ilerliyor. mhrs'den psikiyatriye başvuruyorsunuz. görüşme ihtiyacınız varsa, psikiyatrist de halden anlayan biriyse psikolog yönlendirmesi yapıyor. alacağınız hizmet ise hastanenin ortamı, psikologun motivasyonu gibi değişkenlerce belirleniyor. konuyla ilgili soruları olanları alabilirim.